Novosti
Vijesti : Predstavljanje LAG-a Moslavina na 17. Bučijadi 10/6/2021
Tags: -

U Ivanić-Gradu, od 1. do 3. listopada održano je sedamnaesto izdanje najveće i najposjećenije turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije u Hrvatskoj – Bučijade.

U organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada sa suorganizatorima i uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice, te sponzora: INA d.d., Hrvatske šume d.o.o. i Zagrebačka banka u Ivanić-Gradu, od 1. do 3. listopada 2021., održani su 17. Bučijada i 7. Festival igračaka.

 

Svečano otvorenje 17. Bučijade održalo se 2. listopada 2021. godine u 11 sati na pozornici na Trgu V. Nazora u Ivanić-Gradu, na kojem su, uz gradonačelnika Javora Bojana Leša, bili nazočni i brojni drugi uzvanici. Kuma ovogodišnje Bučijade bila je Anita Kajtazi Roth. Nakon svečanog otvaranja, slijedilo je službeno otvorenje „Edukacijsko-prezentacijskog centra bučinog ulja“ udruge proizvođača bučnog ulja Hrvatske i Grada Ivanić-Grada. U istom je prisutnima prikazana metoda hladnog prešanja bučinog ulja.

Nakon otvorenja Bučijade i Centra, otvoren je i 7. Festival igračaka na SP Zelenjak i uz SB Naftalan, gdje je bio pripremljen bogat program za najmlađe, od igraonica, radionica, predstava i sajma igračaka do Prvog pljeska.

 

Na prodajnom sajmu, u samom centru grada na nekoliko lokacija, sudjelovao je više od 170 izlagača iz cijele Hrvatske, od toga 28 proizvođača bučinog ulja, 14 ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i 50-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su ponudili svoje buče, bučino ulje, proizvode od buče te ostale eko-etno proizvode. I ove godine ugostitelji su pripremili kreativne jelovnike od buča u svojim prostorima, restoranima te seoskim imanjima. Isto tako, na gradskom trgu je bilo moguće degustirati pivo od buče, autohtono vino škrlet te različite gastro zalogaje.

Gradske ustanove i udruge pripremile su brojne izložbe, pa se u prostoru POU mogla pogledati izložba „150 godina Ivanić-Grada“, u Muzeju Ivanić-Grada „Kultura i povijest Ivanić-Grada“, a uz Vatrogasni dom Ivanić-Grad izložba gljiva i malih životinja. Organizirano je i nekoliko tematskih turističkih šetnji s polaskom od Centra za posjetitelje uz tržnicu. Gradom su šetali KUD-ovi u tradicionalnim moslavačkim i posavskim nošnjama, a park hrvatskih branitelja bio je pretvoren u malo Buča-selo uz atraktivne dekoracije od buča, po kojima je ova manifestacija i prepoznatljiva. Bogati program, aktivnosti i događanja začini li koncerti Petra Graše, Đanija Stipaničeva i Renate Sabljak.

 

U sklopu ovogodišnje 17. Bučijade LAG Moslavine je održao animacijsku aktivnost. Kroz istu LAG Moslavina je animirao i informirao zainteresirane sudionike događanja o provedbi Lokalne razvojne strategije LAG-a, LAG natječajima te mogućnostima koje se kroz LAG pružaju. Uz informiranje zainteresiranih, podijeljeni su i promotivni materijali. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Rating: No rating yet Return