U svrhu pripreme zajedničkog projekta suradnje - povezivanje prirodnog bogatstva, bioraznolikosti s turizmom, od 2. do 4. listopada 2025. godine, LAG „Moslavina“ bio je domaćin delegaciji članova GAL-a Clisura Dinarii iz Rumnjske.
Prvi dan posjeta, 2. listopada 2025. bio radni sastanak s LAG-om VIP, LAG-om Papuk, GAL-om Clisura Dunarii u domaćinstvu LAG-a „Moslavina“, u Garešnici na temu transnacionalnog projekta suradnje. Predložene su ideje, teme, način provođenja projekta, studijska putovanja i zajedničke aktivnosti. Nakon sastanka uslijedio je zajednički ručak, te obilazak Centra za posjetitelje Natura 2000, Garešnica, sa stručnim vodstvom, te je prikazan film o Poilovlju. S našim gostima smo zatim obišli OPG Balju, Garešnica, uz predstavljanje i obilazak s domaćinom, prvog hrvatskog hotela za pčele, uz degustaciju medija i prikaza API komore.
Drugi dan, 3. listopada 2025. domaćin našim gostima bio je grad Kutina. Delegaciju su u Gradskoj vijećnici dočekali gradonačelnik Zlatko Babić i zamjenica gradonačelnice Ivana Grdić, ujedno i direktorica TZ Kutina. Na prijemu se razgovaralo o jačanju međunarodne suradnje, primjerima dobre prakse u ruralnom turizmu, kratkim lancima opskrbe te važnosti očuvanja bioraznolikosti.
Nakon prijema, gosti su obišli Posjetiteljski centar Repušnica na ulazu u Park prirode Lonjsko polje, gdje su se upoznali s prirodnim bogatstvima našeg kraja.
Obilazak smo nastavili do „Moslavačke priče“, Mala Ludina, gdje nam je domaćin predstavio svoj primjer kratkog lanca opskrbe, te njihove usluge seoskog turizma povezane s povijesnom i prirodnom baštinom kraja. Nakon ručke, krenuli smo u Park prirode Crna roda, Osekovo, gdje nas je dočekala direktorica TZ Popovača, koju su goste pozdravili i ukratko predstavili centar. Pod stručnim vodstvom gosti su se upoznali u centru, te pogledali kratak film o prirodnom bogatstvu Lonjskog polja.
Uslijedio je odlazak na OPG Glavica, Gornja Gračenica, na predstavljanje demetera i ekološkog certifikata za eko vinariju, te prednost očuvanja okoliša u proizvodnji vina na održiv način. Uz obilazak vinarije i degustaciju, gosti su u 17 sati krenuli u hotel Garić, Garešnica.
U subotu, 4. listopada, dočekali smo goste u Kutini i poveli ih u smjeru Ivanić-Grada na „Bučijadu“, najposjećeniju gastronomsku manifestaciju. Početna točka nam je bio obilazak posavskog kukuruznog labirinta u Dubrovčaku Lijevom. Uz obilazak i saznanje da je ovo jedinstvena sezonska atrakcija od prirodnih materijala osmišljena s ciljem održivog razvoja turizma u ruralnim područjima. Nastavili smo do Ivanić-Grada, gdje nas je na trgu dočekala direktorica TZ Ivanić-Grada, koja je goste upoznala s uslugama, vrstama izlagača i proizvodima od buče iz cijele hrvatske. Gosti su uživali u bogatom kulturnom i glazbenom programu.
Posljednja etapa obilaska bio je OPG Kezele, Graberje Ivaničko. Dočekao nas je domaćin, te goste poveo u šetnju svojim domaćinstvom. Prvo nam je predstavio područje uz pogled na Moslavačku goru, uz objašnjenje kako je granit na Moslavačkoj gori zaslužen za plodno tlo na kojem uzgaja, na pet hektara, svoje vinograde. Razgledali smo i muzej rekonstruiran od stare štale, vinski podrum, te priču završili ukusnim ručkom tzv. „Moslavačkim šeširom“.
Uz lijepe uspomene i dojmove, te zahvale gostima, u 15 sati krenuli smo kući.