Novosti
Vijesti : Prva radionica Udruge ruralnog turizma Hrvatske 9/13/2021
Tags: -

Udruga ruralnog turizma Hrvatske započinje s održavanjem 37 edukativnih terenskih radionica o važnosti i promociji seoskog turizma

 

Udruga ruralnog turizma Hrvatske (URTH) održat će prvu od 37 edukativnih radionica o seoskom turizmu 15.9.2021. godine u Moslavini u suradnji s Turističkom zajednicom Sisačko-moslavačke županije i Lokalnom akcijskom grupom – LAG Moslavina.

 

Edukativne radionice održavaju se za poljoprivredna gospodarstva koja se istovremeno bave i pružanjem ugostiteljskih i turističkih usluga. Uz edukaciju o važnosti promocije seoskog turizma, učesnicima će biti predstavljena aplikacija moj-seoski.hr koja prikuplja podatke za prvi Digitalni katalog seoskog turizma RH.

“Nakon uspješno održanih on-line radionica za predstavnike turističkih zajednica, krećemo u drugu fazu projekta Stručno osposobljavanje za digitalnu promociju seoskog turizma Republike Hrvatske na domaćem i inozemnim tržištima koji se provodi uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta. U suradnji s turističkim zajednicama i lokalnim akcijskim grupama, do kraja godine održati ćemo 37 terenskih radionica kako bismo pružateljima usluga omogućili što lakši upis u aplikaciju, a samim time i promociju putem Digitalnog kataloga seoskog turizma RH” istaknula je Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica URTH.

Prema procjenama URTH, u Hrvatskoj djeluje preko tisuću objekata seoskog turizma (vinarija, kušaona, izletišta, farmi, etno sela, i dr.), a očekuje se i daljnji rast ovog broja uslijed korištenja sredstava Fonda za ruralni razvoj od 2014-2020 godine. Brojna poljoprivredna gospodarstva odlučuju se na pružanje ugostiteljskih i/ili turističkih usluga kako bi povećala svoje prihode putem plasmana vlastitih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda s okolnih poljoprivrednih gospodarstava. Razdoblje pandemije pokazalo je sve veći interes gostiju i turista za posjetima ruralnim područjima, a većina relevantnih istraživanja upućuje na želju turista da njihov boravak na selu bude u skladu s principima održivosti i sigurnosti, uz konzumaciju lokalno uzgojene hrane i proizvoda.

Izostanak centralne evidencije o pružateljima usluga seoskog turizma i njegove promocije kao i nepovoljni zakonodavni okvir, glavne su prepreke daljnjeg razvoja seoskog turizma. Upravo zato je URTH sudjelovala u kreiranju aplikacije koja prikuplja široki dijapazon podataka, a koje će Ministarstvo turizma i sporta koje upravlja aplikacijom koristiti u nadolazećem  kreiranju  hrvatskog modela seoskog turizma Republike Hrvatske.

„Upisom podataka u aplikaciju moj-seoski.hr pružatelji usluga stječu pravo promocije na web portalu Croatia.hr i drugim promotivnim aktivnostima Hrvatske turističke zajednice. Koristim ovu priliku pozvati ih da se upišu u što većem broju što mogu učiniti već sada, a mi ćemo im putem terenskih radionica i podrške pružati potrebnu pomoć oko upisa”, dodala je Kuratko Pani.

Do kraja rujna, planira se održavanje 11 radionica u županijama Središnje Hrvatske. Učesnicima radionica se preporučuje prije dolaska proučiti korisničke upute u brošuri “7 koraka do Vaše promocije na web stranici Croatia.hr” i registracija u aplikaciji radi lakšeg upisa. Raspored radionica u Središnjoj Hrvatskoj dostupan je ovdje, a potencijalni učesnici se pozivaju kontaktirati županijske turističke zajednice i lokalne akcijske grupe u slučaju potrebe za dodatnim informacijama.

 
Rating: No rating yet Return