Novosti
Vijesti : Studisjki posjet LAG-a Mura-Drava Moslavini 6/6/2023
Tags: -

U sklopu projekta suradnje pod nazivom “Okusi domaće!” od četvrtaka, 1. lipnja 2023. godine do subote, 3. lipnja 2023. godine LAG „Moslavina“ je na svome području ugostio 25 predstavnika partnerskog LAG-a Mura-Drava.

Prvi dan domaćinstva je započeo u Centru za posjetitelje Natura 2000 – Poilovlje u Garešnici. Nakon pozdravnog govora voditeljice LAG-a „Moslavina“, Anice Lenart, direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak predstavila je turističku ponudu Grada Garešnice, a direktorica Centra za posjetitelje prezentirala je projekt putem kojeg je sufinancirano uređenje Centra. Nakon toga uslijedio je obilazak primjera dobre prakse na području Grada Garešnice; obilazak Murala Ive Robića, te jezera Skresovi.

 

Nakon primjera dobre prakse uslijedile su kulinarske edukacije u restoranu Kod bake, uvrštenom među 100 vodećih restorana u Hrvatskoj, pod vodstvom Danijele Crnjak Andri, te na OPG-u Balja, gdje je sudionicima studijskog putovanja prezentirana turistička i gastro ponuda temeljena na tradicionalnim proizvodima regije Moslavina. Zatim je uslijedila prezentacija kulturne i sakralne baštine Grada Kutine, u pratnji predstavnice TZ Kutina Ivone Žegarac, te prijava u Hotel Kutina i slobodno vrijeme.

                

Drugi dan započeo je u Parku prirode Lonjsko polje, odnosno u Prijamnom centru Repušnica. Nakon uvodnog govora predstavnika JU PP Lonjsko polje i voditeljice LAG-a Anice Lenart, sudionicima je omogućen obilazak, vožnja biciklima te edukacija o Parku prirode Lonjsko polje.

   

Nakon toga u Restoranu August u Popovači, uslijedila je kulinarska edukacija  u sklopu koje su Turističku ponudu Grada predstavili gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković te direktorica TZ Grada Popovače Ksenija Tomac Špoljarić prezentirajući sudionicima novouređeni Posjetiteljski centar Crna roda u Osekovu. Kao primjer dobre prakse vinskog turizma, na području Moslavačke vinske ceste posjećena je Vinarija Trdenić, te prezentirana priča o škrletu, autohtonoj sorti grožđa u Moslavini u Vinskom dvoru u Kutini pod vodstvom predstavnika Vinarije Košutić. Tu je prisutne sudionike studijskog putovanja pozdravio Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine i predsjednik LAG-a „Moslavina“.

       

 

Treći dan studijskog posjeta započeo je na području Grada Čazme, točnije u Multifunkcionalnom centru Čazma Natura 2000 gdje je direktorica TZ Grada Čazme Ivana Sabljak Murlin sudionicima predstavila prvi javni biobazen u Republici Hrvatskoj, te ostale aktivnost i primjere dobre prakse na svom području. Slijedio je obilazak Medjame, prostora uz rijeku Česmu, nedaleko od gradskog središta te primjer dobre prakse - Seoski turizam Pirak „Zmajevo gnijezdo“ gdje je putem kulinarske edukacije sudionicima studijskog putovanja prezentirana gastro ponuda, te način promocije iste putem turizma.

            

Na kraju je sudionicima direktorica TZ-a Grada Ivanić-Grada, Ana Gašparović, predstavila turističku i gastro ponudu na svojem području, te su prisutni imali priliku sudjelovati i obići Festival igračaka koji se u tom trenutku održavao u Ivanić-Gradu.

Kroz predmetno studijsko putovanje i navedene aktivnosti promovirana je kulinarska baština na području LAG-a „Moslavina“, te je omogućen prijenos znanja i jačanje ljudskih kapaciteta u području tradicionalnog kulinarstva. Povezivanjem prirodnih i kulturnih resursa, tradicijske baštine te posebnosti područja omogućeno je osmišljavanje i razvoj nove i konkurentnije turističke ponude, s naglaskom na razvoj i promociju tradicionalnih kulinarskih proizvoda što će u konačnici ojačati prepoznatljivost područja i povećati konkurentnost turističke ponude na područjima partnera.

 Projekt suradnje LAG-ova „Okusi domaće!“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.

 

 

 
Rating: No rating yet Return