Novosti
Vijesti : Izravna plaćanja i IAKS mjere u 2023. godini 3/17/2023
Tags: -

Najava radionica u sklopu kampanje „Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja u 2023. godini“


U Ministarstvu poljoprivrede održana je uvodna radionica u sklopu kampanje “Izravna plaćanja i IAKS mjere u 2023. godini”, Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023. – 2027., za stručne službe i službe za podršku poljoprivrednicima u RH. Radionicu je otvorila ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj Velaga. Predstavnici Upravljačkog tijela i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju su prezentirali mogućnosti i novosti vezane za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2023. godinu. Na radionici su detaljno predstavljene Izravne potpore i to: Proizvodno nevezane potpore (Osnovna potpora dohotku za održivost, Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku za održivost, Dodatna potpora dohotku za mlade poljoprivrednike i Eko sheme) te Proizvodno vezana potpora. Poseban naglasak je stavljen na predstavljanje Eko shema kao novih jednogodišnjih klimatsko-okolišnih intervencija, prihvatljivih većem broju korisnika. Eko sheme su zamijenile dosadašnja obvezna zelena plaćanja, za razliku od kojih su dobrovoljne za korisnike. Također su predstavljene IAKS mjere ruralnog razvoja koje se vežu za nastavak provedbe mjera 10 i 11 iz PRR RH, ali obuhvaćaju i nove intervencije unutar SP ZPP.

 

Sanja Krivanek Mahmuljin, direktorica Sektora za provedbu mjera izravne potpore, APPRRR, predstavila  je novi sustav monitoringa poljoprivrednih površina koji je aktivan i funkcionalan od ove godine za područje cijele Hrvatske. Osnovna namjena su rana upozorenja poljoprivrednicima vezana uz ispunjavanje kriterija prihvatljivosti i obveza u okviru mjera propisanih Pravilnikom.

 

Nastavlja se sa regionalnim radionicama, kako za stručne službe, tako i za poljoprivrednike i to u Zagrebu, 4.4.2023. godine (kino dvorana MP, Vukovarska 78).  Prijaviti se možete putem poveznice.

 

Regionalne radionice u sklopu kampanje "Izravna plaćanja i IAKS mjere u 2023. godini", namijenjene poljoprivrednicima kao krajnjim korisnicima predmetnih intervencija unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023. - 2027., ali i stručnim službama, bit će održane u regionalnim centrima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Broj mjesta je ograničen, a predviđeno trajanje je 3 sata. Planirano je i online praćenje putem Facebook i YouTube stranice ruralnog razvoja.

 

Više o radionicama možete pročitati i ovdje.

 
Rating: No rating yet Return