Novosti
Vijesti : Održan 5. međunarodni kongres o ruralnom turizmu 5/2/2022
Tags: -

Od 27.4. do 30.4.2022. godine predstavnici LAG-a „Moslavina“ i grada Kutine Sudjelovali su na 5. međunarodnom kongresu u ruralnom turizmu koji se održavao u Cavtatu. Organizator Kongresa je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ , a jedan od suorganizatora, uz Dubrovačko-neretvansku županiju, Općinu Konavle, Grad Cavtat i Grad Dubrovnik, je i LEADER mreža Hrvatske.

Slogan kongresa je „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost“, a glavna tema „Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvanog pandemijom COVID-19“. Glavni pokrovitelji su bili Republika Hrvatska, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma.

Program Kongresa bio je doista bogat i temeljio se na predstavljanju znanstvenih radova, razmjenu iskustava i predstavljanje brojnih primjera dobre prakse, radionicama, okruglim stolovima i panelima.

U okviru Kongresa održana je i zanimljiva radionica za LAG-ove, a kroz četiri dana događanja sudjelovalo je više od 200 sudionika iz Hrvatske i drugih zemalja Europske unije.

Na jednoj od radionica, a čija se tema odnosila na ruralni turizam i predstavljanje primjera dobre prakse, predstavljeni su i primjeri dobre prakse LAG-a „Moslavina“ i Grada Kutine. Predstavnik Grada Kutine, Mišel Novosel, predstavio je turistički projekt, a koji se odnosi na prvi izgrađeni službeni ulaz u Lonjsko polje s moslavačke strane pod nazivom „Prijamni centar Repušnica“ dok je voditeljica LAG-a „Moslavina“, Anica Lenart, predstavila nedavno završeni projekt LAG-a, a koji se odnosi na izradu brand strategije Moslavine kojim se regija Moslavina predstavlja kao jedinstvena turistička destinacija na turističkom tržištu.

 

U okviru Kongresa održana je svečana dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. Priznanje Suncokret ruralnog turizma projekt je u sklopu koje se ocjenjuju uspješni projekti, programi ili aktivnosti za turistička seoska gospodarstva, tradicijska domaćinstva i gastronomije, vinski i craft turizam, aktivni sadržaji u ruralnom turizmu i sl.

U Grad Kutinu su stigle čak dvije nagrade. Posebno priznanje za očuvanje tradicije u ruralnom prostoru osvojila je Klet Romić iz Kutinske Slatine, dok se u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih oznaka“ brončanu povelju su osvojila Vina Glavica iz Kutine.

 

 

 
Rating: No rating yet Return