Rezultati Oznaka

Otvoren Poziv za iskazivanje interesa za prijavu projekata iz mjere 16 „Suradnja“

Ministarstvo poljoprivrede raspisuje Poziv za iskazivanje interesa za prijavu projekata iz mjere 16 „Suradnja“ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. koji će se financirati iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR).

Poziv je otvoren od 22.04.2016. do 01.06.2016. godine.

Molimo sve zainteresirane potencijalne prijavitelje projekata (fizičke i pravne osobe, operativne skupine, udruge, poljoprivredne zadruge, proizvođačke grupe/organizacije itd.) da popune priloženi obrazac za prijavu idejnog projekta. Moguće je prijaviti projekte koji su u skladu s mjerom 16 „Suradnja“ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Tekst mjere 16 „Suradnja“ možete naći OVDJE.

Ovaj poziv ima za cilj prikupljanje projektnih prijedloga na osnovu kojih će Ministarstvo poljoprivrede raspisivati natječaje za mjeru 16 „Suradnja“ iz Programa ruralnog razvoja u programskom razdoblju 2014. – 2020. godine.

Obrazac za iskazivanje interesa za prijavu projektnih prijedloga možete naći OVDJE.

Mjera 7 predstavljena na Tjednu EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s partnerskim institucijama, organiziralo je “Tjedan EU fondova” koji je održan u Zagrebu od 7. do 11. ožujka 2016. godine.

Svrha ovog petodnevnog događanja bila je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

Predstavnici LAG-a Moslavine, Anica Lenart, voditeljica i Vlado Vujica, član LAG-a Moslavina, u petak 11.03.2016., prisustvovali su posljednjem danu u sklopu tjedna EU fondova, na kojem je bilo predstavljanje Programa ruralnog razvoja s naglaskom na mjeru 7.4., osobito interesantne za LAG-ove, ali i JLS-ove.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, gdin Mario Njavro, otvorio je posljednji dan EU fondova, te je dao opće informacije o mjerama koje su bile raspisane, ali i o onima koje se uskoro očekuju. Zatim su prezentirane su mogućnosti financiranja putem Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ nakon čega je održana i panel diskusija na istu temu. Sudionici panel diskusije bili su pomoćnik ministra poljoprivrede, pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja, predstavnici konzultanata i bankarskog sektora, potencijalni korisnici mjere 7 te predstavnici Hrvatske zajednice županija i regionalne razvojne agencije. Na panelu se diskutiralo o iskustvima i rezultatima prvog natječaja iz mjere 7 te su analizirani uvjeti prihvatljivosti i moguće poteškoće s kojima se mogu susresti potencijalni prijavitelji na buduće natječaje. Najavljeno je i raspisivanje prvog natječaja za podmjere 7.2. i 7.4. koji se očekuje do kraja prve polovice 2016. godine.

Paneliste je usmjeravala i ispitivala predstavnica Ministarstva poljoprivrede, dok su prisutni sudionici priliku za postavljenje pitanja dobili nakon službene panel rasprave putem individualnih razgovora.

Uzimajući u obzir velik interes za ovu temu, Upravljačko tijelo najavljuje održavanje još sličnih događanja, o čemu će više obavijesti biti na stranicama Programa ruralnog razvoja

INFORMACIJE O MJERAMA RURALNOG RAZVOJA

Ministarstvo poljoprivrede krenulo je u izmjene i dopune Pravilnika o provedbi mjere 4. podmjere 4.1. “Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva” i podmjere 4.2. “Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”. Izmjene se očekuju tijekom rujna.

Podmjera 6.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” za cilj ima modernizaciju i unapređenje poslovanja te povećanje proizvodnog kapaciteta poljoprivrednog gospodarstva. Mladim se poljoprivrednikom smatra osoba od 18 do 40 godina, određenih stručnih znanja i vještina, koja je nositelj poljoprivrednog gospodarstva. Potpora iznosi 50.000,00 eura, a dodjeljuje se za provedbu prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu, a određenih pravilnikom. Jedan od kriterija koje poljoprivredno gospodarstvo mora ispuniti vezan je za ekonomsku vrijednost PG-a. Vodič za izračun možete pronaći OVDJE. Prema trenutnim informacijama, natječaj za podmjeru 6.1. bit će objavljen 27. RUJNA O.G. Detaljnije informacije o podmjeri možete pronaći OVDJE.

 

najava mjera do kraja 2015