Rezultati Oznaka

Mjera 7 predstavljena na Tjednu EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s partnerskim institucijama, organiziralo je “Tjedan EU fondova” koji je održan u Zagrebu od 7. do 11. ožujka 2016. godine.

Svrha ovog petodnevnog događanja bila je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

Predstavnici LAG-a Moslavine, Anica Lenart, voditeljica i Vlado Vujica, član LAG-a Moslavina, u petak 11.03.2016., prisustvovali su posljednjem danu u sklopu tjedna EU fondova, na kojem je bilo predstavljanje Programa ruralnog razvoja s naglaskom na mjeru 7.4., osobito interesantne za LAG-ove, ali i JLS-ove.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, gdin Mario Njavro, otvorio je posljednji dan EU fondova, te je dao opće informacije o mjerama koje su bile raspisane, ali i o onima koje se uskoro očekuju. Zatim su prezentirane su mogućnosti financiranja putem Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ nakon čega je održana i panel diskusija na istu temu. Sudionici panel diskusije bili su pomoćnik ministra poljoprivrede, pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja, predstavnici konzultanata i bankarskog sektora, potencijalni korisnici mjere 7 te predstavnici Hrvatske zajednice županija i regionalne razvojne agencije. Na panelu se diskutiralo o iskustvima i rezultatima prvog natječaja iz mjere 7 te su analizirani uvjeti prihvatljivosti i moguće poteškoće s kojima se mogu susresti potencijalni prijavitelji na buduće natječaje. Najavljeno je i raspisivanje prvog natječaja za podmjere 7.2. i 7.4. koji se očekuje do kraja prve polovice 2016. godine.

Paneliste je usmjeravala i ispitivala predstavnica Ministarstva poljoprivrede, dok su prisutni sudionici priliku za postavljenje pitanja dobili nakon službene panel rasprave putem individualnih razgovora.

Uzimajući u obzir velik interes za ovu temu, Upravljačko tijelo najavljuje održavanje još sličnih događanja, o čemu će više obavijesti biti na stranicama Programa ruralnog razvoja

Pravilnik o provedbi Mjere M17, Podmjere 17.1. “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka”

Ministarstvo poljoprivrede, na temelju članka 10. stavka 9. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, br. 30/15) objavilo je Pravilnik o provedbi mjere M17 “Upravljanje rizicima”, podmjere 17.1. “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.. (Narodne novine br. 135/15)

Pravilnik pogledajte na sljedećem linku: Pravilnik

Pravilnik o provedbi Podmjere 6.4. “Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti” za razdoblje 2014. – 2020.

U Narodnim novinama br. 120/15 objavljen je Pravilnik o provedbi Podmjere 6.4. “Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti” unutar Mjere M06 “Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Pravilnik možete pogledati ovdje.

 

Objavljen pravilnik o provedbi Mjere 3 – Podmjere 3.1 i 3.2

U Narodnim novinama, br. 111/15, objavljen je Pravilnik o provedbi mjere 03 “Sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode”, Podmjere 3.1 “Potpore za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete” i Podmjere 3.2 “Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača na unutarnjem tržištu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Pravilnik pogledajte na ovom linku.

Učilište CIBALAE – Tečaj za sigurno rukovanje pesticidima

Učilište CIBALAE poziva polaznike za prijavu na tečaj Sigurno rukovanje pesticidima.

Prema članku 11 Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12) svaki profesionalni savjetnik, distributer ili savjetnik, obavezan je odslušati program u trajanju od 15 sati o održivoj uporabi pesticida, položiti ispit i dobiti potvrdu o položenom ispitu.

Iskaznica se dobiva na temelju potvrde o položenom ispitu i samo se s njom mogu kupovati sredstva za zaštitu bilja.

Cilj izobrazbe je smanjiti rizik za zdravlje ljudi, životinja i okoliša povezanog s rukovanjem pesticida.

Da bi obavljali Vaše uobičajene poslove korištenjem pesticida u poljoprivredi potrebno je završiti obuku najkasnije do 26.11.2015. godine.

Prijave učilištu CIBALAE se vrše popunjavanjem prijavnice i slanjem na e-mail.

Više informacija potražite na stranici: www.uciliste-cibalae.hr

Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstva za zaštitu bilja

pesticidi letak (1)

Nadopuna objašnjenja kriterija br. 6 – Podmjera 6.1

Nadopuna objašnjenja kriterija br. 6 vezano uz natječaj za podmjeru 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“ objavljen u Narodnim novinama broj 104/15.

Poljoprivredno gospodarstvo mora u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu biti u vlasništvu/posjedu  više od 50% poljoprivrednog zemljišta koji su temelj izračuna ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva ili imati više od 50% poljoprivrednog zemljišta koji su temelj izračuna ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva u drugoj ugovornoj obvezi na period više od 15 godina na područjima sa prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima. Ugovorna obveza za korištenje poljoprivrednog zemljišta na katastarskoj/im čestici/ama  mora biti upisana u zemljišno knjižni izvadak.

Pravilnik o provedbi mjere M04 “Ulaganja u fizičku imovinu”, podmjere 4.3, tipa operacije 4.3.3. “Ulaganje u šumsku infrastrukturu”

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pravilnik o provedbi mjere M04 “Ulaganja u fizičku imovinu”, podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva”, tipa operacije 4.3.3. “Ulaganje u šumsku infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020..

Pravilnik možete pogledati na ovom linku.