Rezultati Oznaka

Proteklog vikenda održano mnoštvo događanja na području LAG-a Moslavina

Ovog je vikenda područje LAG-a Moslavina obilovalo zanimljivim kulturnim, tradicijskim, gastronomskim, gospodarskim i zabavnim sadržajima. U Križu je održana tradicionalna manifestacija „Kriški oblizeki“, u Velikoj Ludini proslavljen je Dan Općine te održana „Jabuka crvenika“, u Banovoj Jarugi održana je manifestacija „Banova u srcu“ dok se u isto vrijeme u Garešnici održavala Gariglazbijada u okviru koje je održan i Garešnički sajam.

U Križu je 3.09.2016. održan tradicionalni 19. Festival slastica „Kriški oblizeki“ pod sloganom „Slastice sa srcem“. Festival se sastojao od izložbe i ocjenjivanja slastica, zabavno kulinarskog natjecanja u pripremi slatke i slane savijače pod nazivom „Jedno tijesto – dvije štrudle“, izložbe Požutjelih recepata i kuhinjskih zidnjaka te Sajma ruralnih proizvoda i rukotvorina. U sklopu Festivala slastica održan je i Okrugli stol „Domaći proizvod od polja do desertnog stola“, suorganizator kojeg je i LAG Moslavina. Na početku Okruglog stola prisutne je pozdravila predsjednica organizatora Festivala slastica, Društva naša djeca Križ, Ivana Posavec Krivec, nakon čega je voditeljica LAG-a Anica Lenart predstavila novu ulogu LAG-a u razvoju ruralnog područja Moslavine, kao i brojne mogućnosti koje se pružaju zainteresiranim prijaviteljima, poljoprivrednim proizvođačima na pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja. Moderatorica Okruglog stola bila je gđa. Božica Brkan, gastrospisateljica, književnica i glavna urednica portala Oblizeki, dok su u raspravi sudjelovali: zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, pročelnica UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo ZŽ Gordana Županac, poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar, etnolog, predsjednik Etnoudruge „Greben“ iz Dugog sela Tibor Matan, višestruka pobjednica Kriških oblizeka i „umjetnica“ u pripremi ukrasa od šećera gđa. Rozalija Kurjaković te učiteljica iz Križa Gordana Gorčan koja je na kraju Okruglog stola održala zanimljivu prezentaciju o čokoladi.

U Velikoj Ludini je 1. rujna 2016. godine održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Velika Ludina, dok je 2. rujna Udruga voćara i vinogradara Velike Ludine organizirala tradicionalnu manifestaciju „Jabuku crveniku“ kojom se obilježava početak berbe jabuka po kojoj je ta moslavačka općina nadaleko poznata. Vikend je obogaćen i zabavnim koncertom Maje Šuput.

KUD Banova Jaruga 3.9.2016 organizirao je tradicionalnu folklornu priredbu „Banova u srcu“ u središtu mjesta na kojoj je predstavljena bogata raznolikost nošnji i folklora toga kraja. U mjesnoj školi otvorena je i prigodna izložba “Banova i ta tvoja sela” Muzeja Moslavine.

U Garešnici je od 2. do 4. rujna održana Gariglazbijada u okviru koje se već tradicionalno održava i Garešnički sajam. Na Sajmu se predstavljalo 20-ak lokalnih izlagača, a u sklopu sajma održan je i Okrugli stol u organizaciji PC Garešnica i LAG-a Moslavina na temu Razvoj turizma na području Grada Garešnice. Moderatorica Okruglog stola bila je direktorica PC-a Garešnica Vida Iličić. Na početku je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac, nakon čega je izlaganje imala stručna suradnica LAG-a Moslavine Marija Brcko na temu Nova uloga LAG-a u razvoju lokalne zajednice. Ukratko su iznijete dosadašnje aktivnosti LAG-a, te je predstavljeno 9 operacija koje je LAG Moslavina odabrao iz Programa ruralnog razvoja i uvrstio ih u Lokalnu razvojnu strategiju. Najavljeni su daljnji planovi u poslovanju LAG-a, te su prisutnima podijeljeni informativno-edukacijski materijali. Direktorica PC Garešnica Vida Iličić prezentirala je dosadašnja istraživanja prirodnih, kulturnih i gospodarskih potencijala Grada Garešnice i okolice koji su preduvjet za razvoj turizma na tom području. Ukratko je predstavljen Akcijski plan koji će biti sastavni dio Strategije turizma grada Garešnice na čijoj se izradi još intenzivno radi. Posebna pažnja posvetit će se razvoju gastro i lovnog turizma. Izlaganje je zatim imao i Danijel Kruljac voditelj Hotela Garić koji je istaknuo da sama obnova hotela nije dovoljna za privlačenje potencijalnih gostiju već je potrebno diversificirati ponudu i podići ju na višu razinu. Nastojat će se uspostaviti suradnja sa lokalnim OPG-ovima, te njihove proizvode uvrstiti u ponudu hotela.

U zabavnom dijelu Gariglazbijade posjetitelji su se zabavljali uz Učiteljice i Prljavo kazalište.

19. Kriški oblizeki- poziv na Okrugli stol

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na Okrugli stol u organizaciji LAG-a Moslavina i Društva Naša djeca Križ na temu

„Domaći proizvod od polja do desertnog stola“

 Okrugli stol će se održati u subotu, 03. rujna 2016. godine, u sklopu 19. Festivala slastica „Kriški oblizeki“ sa predviđenim trajanjem od 15:00 do 16:00 sati u prostorijama knjižnice Osnovne škole Milka Trnina u Križu, Školska ulica 10.

Temu će moderirati gđa. Božica Brkan, gastrospisateljica, književnica  i glavna urednica portala Oblizeki.

Okosnica Okruglog stola biti će poljoprivredna proizvodnja, promoviranje ekološkog pristupa i zdrave, zelene proizvodnje u prehrambenom sektoru, pri čemu se poseban naglasak stavlja na tradicijske vrijednosti i nasljeđe u spravljanju domaćih slastica.

Stručne rasprave, zaključci i upute nositelji Okruglog stola upućuju direktno obrtnicima i poduzetnicima, zadrugarima i članovima udruga i OPG-a koji izlažu na sajmu u sklopu Festivala slastica, te ih upućuju i na mogućnosti poticaja kako državnih institucija tako i različitih inozemnih izvora financiranja. Navedeni sadržaji pružaju podršku sustavnom marketinškom pristupu koji je nužan da bi proizvod osvojio tržište i postao isplativ.

Kriški oblizeki-plakat

Kriški oblizeki- 19. festival slastica

Brand Kriški oblizeki predstavlja izložbu, festival slastica, najstariju slatku gastronomsku manifestaciju u Hrvatskoj. Ovogodišnji, 19. po redu, Kriški oblizeki održavaju se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, a u organizaciji volontera udruge za djecu „Društvo naša djeca“ Križ.

Izložba i dalje ostaje humanitarna, koncipirana na natjecateljskom karakteru, u 4 kategorije (torte, kolači s kremom, čajni kolači, starinski slatki ili slani kolači), a pravo sudjelovanja ostvaruju svi pojedinci koji ispeku i poklone slasticu, te na priloženom obrascu dostave recept. Sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi. Ove godine se nadamo još većem odazivu i novim receptima, koje će ponovno ocjenjivati stručni žiri.

Uz “Kriške oblizeke” u isto se vrijeme održava i Sajam obrta i rukotvorina na kojem proizvođači, OPG-i, udruge i zadruge mogu predstaviti i prodavati svoje proizvode i usluge.
Molimo Vas, da nam pomognete, da se u ovu humanitarnu akciju uključi što veći broj izlagača i sudionika s područja LAG-a Moslavine.

Zbog toga Vas molim, da obavijest o održavanju manifestacije Kriški oblizeki, uz koju se u isto vrijeme održava i Sajam obrta i rukotvorina,  proslijedite svim potencijalnim izlagačima i sudionicima s vašeg područja, te ih potaknete da svojim sudjelovanjem doprinesu organizaciji ovog hvale vrijednog humanitarnog događanja.

Više obavijesti o navedenim događanjima pogledajte na web stranicama glavnog organizatora DND “Vladimir Nazor” Križ:

http://oblizeki.dnd-kriz.hr/

http://oblizeki.dnd-kriz.hr/sajam-obrta-rukotvorina-i-opg-a/

Kriški oblizeki-plakat

Prijavite se na Sajam obrta i rukotvorina, Križ 2016.

Općina Križ i ove godine povodom obilježavanja Dana Općine Križ planira organizirati zanimljiv i šarolik program za sve posjetitelje i svoje sugrađane.

Dio programa, tradicionalno je i Sajam obrta i rukotvorina obrtnika, OPG-a, kako domaćih tako i proizvođača, iz susjednih lokalnih jedinica. Sugrađanima i svim posjetiteljima tom prigodom nudi se nekomercijalna, unikatna ponuda rukotvorina ili domaćih likera, meda, sira i ostalih prerađevina od lavande, bučinog ulja i slično.

Budući je broj izlagača ograničen, molimo sve zainteresirane za sudjelovanje na Danu Općine Križ, ugostitelje, udruge, zadruge, OPG-e te sve ostale kreativce iz Općine Križ i šire, da se pridruže 27. kolovoza 2016. godine (subota) na Sajmu obrta i rukotvorina u parku u Križu, te svojom ponudom upotpune događanja povodom Dana Općine Križ.

Prijavnicu za Sajam obrta i rukotvorina možete dobiti u Općini Križ ili je preuzeti OVDJE , a ispunjenu prijavnicu pošaljite na e-mail: info@opcina-kriz.hr ili na adresu Općine Križ Trg Sv. Križa 5, 10314 Križ, zaključno sa 16.08.2015. godine (utorak).

Ugostitelji koji žele imati ponudu u dijelu Zagrebačke ulice u Križu tijekom programa dana 26. i 27.08.2016. godine i svi ostali koji imaju dodatna pitanja mogu nam se radi daljnjih dogovora javiti na broj telefona: 01/ 2831 510 (osobe za kontakt: Sandra Crnković i Maja Dundović Pleša).

Dostupno na službenim stranicama Općine Križ.

OBAVIJEST O PROMJENI TERMINA ODRŽAVANJA KRIŠKE CVJETNE PRIČE

Obavještavaju se zainteresirani izlagači i posjetitelji da je došlo do promjene termina održavanja Kriške cvjetne priče, te je novi termin

petak, 13. svibnja 2016. godine s početkom u 17.oo h,
na Trgu sv. Križa, u parku i centru Križa

plakat2

plakat1

KRIŠKA CVJETNA PRIČA

Zadovoljstvo nam je najaviti i pozvati Vas na sudjelovanje u proljetnoj manifestaciji namijenjenoj djeci, koja se pod nazivom KRIŠKA CVJETNA PRIČA prvi puta organizira u Općini Križ i to u subotu, 14. svibnja 2016. godine s početkom u 16 sati.

Manifestaciju organizira Društvo Naša Djeca Vladimir Nazor iz Križa uz potporu suorganizatora Općine Križ i Trgovačkog društva Poduzetnička zona Križ. Partneri Kriške cvjetne priče su i Dječji vrtić Križ te Osnovna škola Milke Trnine kao i Amatersko kazalište Josip Badalić iz Križa. Zajednički je osmišljen niz aktivnosti i sadržaja kojima potvrđujemo počasni naslov Općina prijatelj djece te pozivamo sve zainteresirane da budu dio programa. Manifestacija je zamišljena kao festival proljeća i buđenja života, a sve predstavljeno kroz splet zabavnih, glazbenih, izložbenih, gastronomskih i prodajnih sadržaja sa ciljem poticanja radosti i kreativnosti.

Centralni događaj manifestacije Kriška cvjetna priča je Cvjetni korzo koji okuplja djecu vrtićke dobi, nižih razreda osnovnih škola i djecu iz udruga ili slobodno prijavljenih grupa. Zadatak svih dječjih skupina je doći “cvjetno odjeven”, misleći pritom na proljetne motive. Svaka skupina izvodi program na središnjoj pozornici, a sudjeluje i u šarenoj cvjetnoj povorci kroz Križ. Sudionicima Cvjetnog korza dodijeliti će se i tri nagrade, za najkreativniji nastup, za najbolju eko poruku i za cjelokupni dojam. Moguć je i nastup ostalih zainteresiranih dječjih skupina u programu (npr. mažoretkinje i sl.) koji djeluju kroz udruge.

Pozivaju se ravnatelji dječjih vrtića i škola da iskažu interes za sudjelovanje. Kriška cvjetna priča zamišljena je kao festival proljeća koji uključuje velik broj djece u aktivnosti zaštite i očuvanja baštine i okoliša.

djecji-vrtic-buje-2014

Uz Cvjetni korzo, mimohod kostimirane djece i njihov program na središnjoj pozornici, osmišljeno je i niz sadržaja i aktivnosti, a posebno izdvajamo izložbu cvijeća, cvjetne instalacije i sajam domaćih plodina.

Na pozornici će se održavati kontinuirani zabavno – glazbeni program, a na ulicama će biti izložbeno prodajni štandovi izlagača cvijeća, slika, suhog cvijeća, kaktusa, ljekovitog bilja, knjiga, ukrasnih proizvoda, slika, sušenog bilja, vrtnih ukrasa…, pregled poruka, likovnih i literarnih radova djece na temu čuvanja prirode i okoliša, cvjetne instalacije zainteresiranih cvjećara i proizvođača cvijeća, „Hrana od cvijeća“ – degustacija slano-slatkih delicija od plodova/cvijeća, nastup zabavljača za djecu, mađioničara, cvjetnih maskota, slobodno crtanje kredama po parku i cvjetno oslikavanje betonske plohe uz postavljanje „suncokreta“ za mjerenje visine djece u parku u Križu i niz nagradnih igara za posjetitelje.

Radi sigurnosti najmlađih, zatvoriti će se promet u centru Križa i stvoriti zona bez auto zagađenja. Park će postati oaza za skate, role i dječje bicikle. Roditelji okrjepu mogu potražiti u cvjetnim kafićima gdje očekujemo i prigodnu ponudu cvjetnih kolačića, sokova i koktela.

Nadamo se Vašem interesu, te Vas još jednom pozivamo da iskažete interes za sudjelovanje u Kriškoj cvjetnoj priči. Sve zainteresirane ustanove, dječje vrtiće, škole, uzgajivače cvijeća zainteresirane za izlaganje na izložbi cvijeća te proizvođače voća, povrća i začinskog bilja kao i sve ostale zainteresirane za direktnu prodaju na štandovima na sajmu domaćih plodina, pozivamo da ispune i dostave popunjeni prijavni obrazac na e-mail DND-a, dnd.kriz@gmail.com zaključno sa 2. svibnja 2016. godine, radi pravovremene organizacije spomenute manifestacije.

 Prijavni obrazac sudjelovanje na Cvjetnom korzu, izložbi cvijeća ili sajmu domaćih plodina, možete preuzeti OVDJE