Rezultati Oznaka

Poziv na svečanost završetka projekta „Pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko – moslavačkoj županiji“ i predstavljanje mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020. godine.

 

Ministarstvo Poljoprivrede povodom završetka projekta  „Pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko – moslavačkoj županiji“ organizira svečanost predstavljanja projekta i predstavljanje mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020. godine. Pozivaju se poljoprivredni proizvođači i svi oni kojima su navedene teme zanimljive i korisne.

Svečanost će se održati 22. studenog 2016. godine s početkom u 10.00 sati u Sisku, u Hotelu Panonija, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 21.

Uz predstavljanje rezultata projekta razminiranja održat će se i predavanje za poljoprivredne proizvođače koji su vlasnici razminiranih poljoprivrednih površina, a ujedno i potencijalni korisnici mjera Programa.

Program svečanosti možete pogledati ovdje

Pravilnik o provedbi Mjere M09 »Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija«

Ministarstvo poljoprivrede na temelju članka 10. stavka 9. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, br. 30/15) ministar poljoprivrede donosi

PRAVILNIK

O PROVEDBI MJERE M09 »USPOSTAVA PROIZVOĐAČKIH GRUPA I ORGANIZACIJA« IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE 2014. – 2020.

U Narodnim novinama broj 81 od 09. rujna 2016. godine objavljen je Pravilnik o provedbi Mjere M09 “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.”

U nastavku je tekst Pravilnika koji je dostupan i u poveznici: NN 81/2016. i na stranicama Ruralnog razvoja.

OBJAVLJEN PRAVILNIK O PROVEDBI MJERE 19.2., 19.3. I 19.4.

Ministarstvo poljoprivrede na temelju članka 10. stavka 9. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, broj 30/15) ministar poljoprivrede donosi

PRAVILNIK

O PROVEDBI PODMJERE 19.2. »PROVEDBA OPERACIJA UNUTAR CLLD STRATEGIJE«, PODMJERE 19.3. »PRIPREMA I PROVEDBA AKTIVNOSTI SURADNJE LAG-a« I PODMJERE 19.4. »TEKUĆI TROŠKOVI I ANIMACIJA« UNUTAR MJERE 19 »POTPORA LOKALNOM RAZVOJU U OKVIRU INICIJATIVE LEADER (CLLD – LOKALNI RAZVOJ POD VODSTVOM ZAJEDNICE)« IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE 2014. – 2020.

Uskoro se očekuje objava natječaja za LAG-ove za spomenute LEADER mjere 19.2., 19.3. i 19.4.

Pravilnik možete preuzeti OVDJE.

Mjera 7 predstavljena na Tjednu EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s partnerskim institucijama, organiziralo je “Tjedan EU fondova” koji je održan u Zagrebu od 7. do 11. ožujka 2016. godine.

Svrha ovog petodnevnog događanja bila je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

Predstavnici LAG-a Moslavine, Anica Lenart, voditeljica i Vlado Vujica, član LAG-a Moslavina, u petak 11.03.2016., prisustvovali su posljednjem danu u sklopu tjedna EU fondova, na kojem je bilo predstavljanje Programa ruralnog razvoja s naglaskom na mjeru 7.4., osobito interesantne za LAG-ove, ali i JLS-ove.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, gdin Mario Njavro, otvorio je posljednji dan EU fondova, te je dao opće informacije o mjerama koje su bile raspisane, ali i o onima koje se uskoro očekuju. Zatim su prezentirane su mogućnosti financiranja putem Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ nakon čega je održana i panel diskusija na istu temu. Sudionici panel diskusije bili su pomoćnik ministra poljoprivrede, pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja, predstavnici konzultanata i bankarskog sektora, potencijalni korisnici mjere 7 te predstavnici Hrvatske zajednice županija i regionalne razvojne agencije. Na panelu se diskutiralo o iskustvima i rezultatima prvog natječaja iz mjere 7 te su analizirani uvjeti prihvatljivosti i moguće poteškoće s kojima se mogu susresti potencijalni prijavitelji na buduće natječaje. Najavljeno je i raspisivanje prvog natječaja za podmjere 7.2. i 7.4. koji se očekuje do kraja prve polovice 2016. godine.

Paneliste je usmjeravala i ispitivala predstavnica Ministarstva poljoprivrede, dok su prisutni sudionici priliku za postavljenje pitanja dobili nakon službene panel rasprave putem individualnih razgovora.

Uzimajući u obzir velik interes za ovu temu, Upravljačko tijelo najavljuje održavanje još sličnih događanja, o čemu će više obavijesti biti na stranicama Programa ruralnog razvoja

ODRŽANA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA LAG-a MOSLAVINA

U srijedu, 02.03.2016. godine, održana je posljednja Sjednica UO LAG-a Moslavina u ovom sastavu, jer krajem ožujka istječe mandat sadašnjim tijelima LAG-a. Dogovoreno je da će se Redovna izborna skupština LAG-a Moslavina održati 31.03.2016. godine. Na istoj će se izabrati predsjednik, tri potpredsjednika, 15 članova Upravnog odbora te 5 članova Nadzornog odbora LAG-a Moslavina na novi mandat od četiri godine.

FotorCreated - kopija

Na Sjednici odbora raspravljalo se i o drugim važnim temama jer je 2016. godina važna godina za sve LAG-ove u RH. LAG Moslavina trenutno provodi EU natječaj iz Programa ruralnog razvoja, iz LEADER mjere – Podmjera 19.1., namijenjene LAG-ovima. Potpora ostvarena spomenutim natječajem, LAG-ovima je na raspolaganju za izradu nove Lokalne razvojne strategije LAG područja te za redovan rad LAG-a u trajanju od godine dana.

sjednica 02.03. - kopija

Najava je da će polovicom 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede pustiti novi LEADER natječaj za Podmjere 19.2., 19.3. i 19.4. Prolaskom na tim podmjerama LAG ostvaruje sredstva za trenutno obračunsko razdoblje 2014-2020, a kojima će osigurati sredstva za daljnji rad i osnovnu ulogu koja im je namijenjena. Isto se odnosi na raspisivanje potpora za male projekte iz Programa ruralnog razvoja, koje će LAG plasirati na svoje područje. Zbog toga LAG prikuplja bazu projektnih ideja, osobito za projekte malih poljoprivrednika te udruga koje se mogu prijaviti na mjere iz Programa ruralnog razvoja, a koji će tako imati veće šanse prolaska na istima. Kroz Podmjeru 19.3. koja se odnosi na projekte suradnje LAG će pokušati, sa zainteresiranim članovima, uglavnom udrugama, pronaći zanimljive domaće i EU LAG-ove, koji će im biti partneri u osmišljavanju i provođenje zajedničkih projekta te razmjenu iskustava u određenim područjima. Dio potpore koja se odnosi na Podmjeru 19.4. namijenjena je za redovan rad LAG-a te daljnje animacijske i promidžbene aktivnosti LAG-a.

FotorCreated4 - kopija

Na ovoj su Sjednici u članstvo LAG-a Moslavina primljena i tri nova člana: OPG Kovačić Branko iz Čazme, Udruga pčelara „LIPA“ iz Popovače i Udruga za ruralni razvoj „Moslavačka gora“ iz Kutinice. Sada LAG Moslavina broji više od 120 redovnih i pridruženih članova

Predstavljanje Podmjere 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“

12. listopada 2015. u Gradskoj vijećnici Grada Garešnice održano je predstavljanje Podmjere 6.1. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”, kojemu je prisustvovalo 25 sudionika. Gostujući predavači bili su: Vlatka Pavlinić iz Ministarstva poljoprivrede te Luka Musić i Luka Miškić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Predstavljanju su prisustvovali i predstavnici LAG-a Moslavina, PC-a Garešnica d.o.o. te predstavnici medija.

Gđa Pavlinić u uvodnom je predavanju predstavila odredbe Pravilnika o provedbi Podmjere 6.1. U svom se predavanju osvrnula na visinu moguće potpore, potrebnu dokumentaciju za prijavu, kao i na sve ostale uvjete koji moraju biti zadovoljeni kako bi se mladi poljoprivrednici mogli prijaviti na natječaj i ostvariti potporu te na koji način podnositi zahtjev za isplatu i ispoštovati sve uvjete i rokove postavljene pred njih. Osim toga, prisutnima je, odgovarajući na njihova pitanja, pojasnila stavke Pravilnika koje im nisu bile dovoljno jasne.

9a

Gosp. Luka Musić svoje je predavanje oblikovao kao vodič kroz popunjavanje prijave na natječaj u Agronet sustavu. Prisutnima je prikazao na koji se način popunjavaju predviđena polja, koju vrstu podataka trebaju upisati ili učitati u kojem polju te kako da dođu do dodatnih informacija koje su im potrebne pri popunjavanju, kao i potrebne dokumentacije za isto. Odgovarajući na pitanja prisutnih sudionika dodatno je pojašnjavao područja koja su im bila od posebnog interesa.

Gosp. Luka Miškić prisutnima je prikazao dio sučelja u Agronet sustavu koji se odnosi na popunjavanje poslovnog plana te MS Excel tablicu koja je prilog istomu te pojasnio koje je podatke potrebno unijeti u predviđene tablice te kako do njih doći, kako bi poslovni plan bio što realniji i prihvatljiviji za izvršenje korisniku potpore, s obzirom da je izvršenost poslovnog plana jedino što se u potpunosti kontrolira pri izvedbi natječaja. Odgovarajući na pitanja sudionika dodatno je pojasnio neke od dijelova poslovnoga plana, dajući pri tomu konkretne primjere.

Vodič za korisnike potpore za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima možete preuzeti na ovom linku.

2a 5a 7a 12a

Bilten “Poljoprivreda – savjeti za uspjeh” – srpanj 2015.

U ponedjeljak, 3. kolovoza 2015., objavljen je novi bilten Ministarstva poljoprivrede “Poljoprivreda – savjeti za uspjeh”, za srpanj o.g. U ovome broju možete pročitati novosti vezane za dodjelu državne zemlje stočarima. Novi bilten možete preuzeti ovdje.

Objavljeni novi IPARD natječaji

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je raspisala prvi IPARD natječaj za Mjeru 202 „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“ u razdoblju od 1. ožujka 2013. do 02. travnja 2013., čijim sredstvima će biti omogućeno sufinanciranje Lokalnih akcijskih grupa.

Read the rest of this entry »