Rezultati Oznaka

LAG MOSLAVINA DOMAĆIN RADIONICE I SKUPŠTINE LEADER MREŽE HRVATSKE

Održana je radionica i Skupština LEADER mreže Hrvatske  u Kutni, čiji je domaćin bio LAG Moslavina. Na radionici i Skupštini sudjelovali su predstavnici 35 LAG-ova iz cijele Hrvatske. Interaktivnu radionicu vodila je glavna tajnica LMH-a Bojana Markotić Krstinić, na temu pripreme Lokalne razvojne strategije i dodataka za prijavu na LEADER natječaj iz PRR Podmjera 19.2, 19.3 i 19.4. Predstavnici LAG-ova aktivno su sudjelovali u radionici, te su dobili odgovore na mnoga do tada nerazjašnjena pitanja u vezi sastavljanja Strategije i dodataka. Dogovor je da se prije konačnog slanja LRS-a na natječaj za Podmjere 19.2-4. organizira još jedna, duža radionica, u kojoj bi se do kraja razjasnila i definirala još uvijek otvorena pitanja i nedoumice u vezi izgleda i sadržaja same Strategije.

DSCN0643

FotorCreated

Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina istaknula je kako je podmjera 19.2 dobra prilika za manje proizvođače i manje projekte u ruralnim područjima, koji teže prolaze prijavljujući se s natječajima direktno u APPRRR. LAG Moslavina odobravati će manje projekte iz Programa ruralnog razvoja za odabrane podmjere, a na raspolaganju će, u ovom obračunskom razdoblju, imati oko 1,5 mil. eura.

Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske izrazio je zadovoljstvo što je domaćin skupštine LAG Moslavina, jer je riječ o jednom od najvećih i najaktivnijih LAG-ova. Medić je istaknuo kako se u cijeloj Europi LEADER mjera provodi kroz mjeru 19 Programa ruralnog razvoja, dok se u Hrvatskoj ista još uvijek ne provodi u punom zamahu.

Andrija Rudić, gradonačelnik Kutine i predsjednik LAG-a Moslavina pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što je Kutina domaćin ovih događanja. S druge je strane izrazio nezadovoljstvo raspodjelom novca među LAG-ovima, jer je raspored novca nepravedan prema velikim LAG-ovima. U konačni će ispasti da će stanovnici velikih LAG-ova, kao što je LAG Moslavina, dobiti 2 do 5 puta manji iznos sredstava po glavi stanovnika u odnosu na male LAG-ove.

andrija lmh

U popodnevnim je satima održana i Redovna izborna skupština LEADER mreže Hrvatske na kojoj je izabrano vodstvo te najjače civilne mreže LAG-ova u RH. Za predsjednika je ponovno izabran Milan Medić, koji je ujedno i voditelj LAG-a Valis Collapis, a za glavnu tajnicu Bojana Markotić Krstinić. Predsjednik je istaknuo da će se LMH i nadalje truditi biti na korist LAG-ovima i ostalim ruralnim dionicima lokalnog razvoja.

milan medić

IZVJEŠTAJ S REDOVNE IZBORNE SKUPŠTINE LAG-a „MOSLAVINE“

Jučer je u Kutini, održana Redovna izborna Skupština LAG-a „Moslavine. Od ukupno 89 redovnih članova LAG-a Moslavine, na Skupštini je bio prisutan 61 predstavnik, što znači da je odaziv i zainteresiranost za rad LAG-a vrlo dobar.

članovi

Jedna od važnih točaka Dnevnog reda bila je Donošenje Odluke o prihvaćanju Strategije. Članovima LAG-a predstavljen je nacrt nove Lokalne razvojne strategije LAG-a „Moslavine“ za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Predstavljanje je održala Bojana Markotić–Krstinić, konzultantica koja piše Strategiju LAG-a. Osobitu pozornost posvetila je predstavljanju odabranih mjera i tipova operacije te alokaciji sredstava za svaki tip operacije. Naglasila je da LAG nema previše izbora i mogućnosti jer se mora prilagoditi mjerama iz Programa ruralnog razvoja. Također je ukazala i na procedure odabira projekta te napomenula da se treba dobro razmisliti koje kriterije odabirati kod bodovanja projekata koji će se prijavljivati putem LAG-a. Predložila je da se ubrzo sastane UO koji bi raspravio o procedurama i kriterijima odabira projekata, kako bi se isti prilagodili lokalnim uvjetima i stvarnom stanju na terenu, bar u onom dijelu koliko se isto može mijenjati.

strategija

Slijedeća važna točka bila je izmjena i dopuna Statuta. Razlog tome je izlazak naselja Janja Lipe iz sastava LAG-a Moslavine, čime se mijenja obuhvat LAG područja, te smanjenje broja članova UO sa 25 na 15 kako bi njegov rad bio što funkcionalniji i efikasniji. Statut se dopunjava ciljanim skupinama, te područjem djelovanja, a ciljevi i djelatnosti prilagođavaju se LEADER i CLLD metodologiji. Promjene su još u broju dopredsjednika, pa bi LAG po novom prijedlogu imao samo dva dopredsjednika. Novim prijedlogom Statuta olakšava se i rad Skupštine te UO jer se daje mogućnost da se neke odluke, koje ne mogu čekati, donesu on line.

Na ovoj su se Redovnoj izbornoj skupštini birali: predsjednik i dva dopredsjednika LAG-a, 15 članova Upravnog odbora LAG-a i članova Nadzornog odbora LAG-a.

Skupština LAG-a „Moslavine“ jednoglasno je donijela odluku o izboru predsjednika i 2 dopredsjednika LAG-a „Moslavine“. Za predsjednika je ponovno izabran Andrija Rudić, dok su za dopredsjednike ponovno izabrani Marko Magdić i Velimir Žunac, svaki predstavnik jedne županije.

FotorCreated5

Izabrano je i 15 članova UO. Predsjednik i dopredsjednici članovi su UO po funkciji, dok je predsjednik LAG-a Andrija Rudić ujedno i predsjednik Upravnog odbora. Ostali članovi UO LAG-a su: Biserka Stojić, Ranata Hrastić, Anđelko Kopecki, Maja Angjal, Ivana Posavec Krivec, Emina Burek, Aida Sučić, Goran Kordić, Lovro Miklaužić, Janko Kezele, Zdravko Andri i Tatjana Bertek Žarković.

Skupština LAG-a „Moslavine“ jednoglasno je donijela odluku i o izboru 5 članova Nadzornog odbora LAG-a „Moslavine, a to su: Josip Mišković, predsjednik NO, te Javor Bojan Leš, Dinko Pirak, Vesna Glavica Svoboda i Zlatko Hrastić, članovi NO.

Na kraju Skupštine svim nazočnima se obratio ponovno izabrani predsjednik LAG-a „Moslavine“ Andrija Rudić, koji se zavalio članovima na ukazanom povjerenju, u ime svih izabranih članova u tijela LAG-a, te naglasio da će i dalje nastaviti djelovati na dobrobit svih članova LAG-a.

Nakon Skupštine uslijedilo je neformalno druženje članova uz domjenak.

FotorCreated

Pregled aktivnosti (7. Garešnički sajam i Kriški oblizeki)

U petak (4.9.) LAG Moslavina i Poduzetnički centar Garešnica d.o.o. održali su u Garešnici, u sklopu 7. Garešničkog sajma, okrugli stol s temom “Uloga razvojnih institucija u razvoju ruralnog područja”. Nakon uvodne riječi gradonačelnika Grada Garešnice – Velimira Žunca, direktorica PC-a Garešnica – Vida Iličić i viša savjetnica za EU fondove – Sanja B. Pavlović nazočnima su prezentirale ulogu PC-a u razvoju ruralnog područja te su se osvrnule na moguće oblike financiranja projekata te otvorene i najavljene europske i nacionalne natječaje. Voditeljica LAG-a Moslavina – Anica Lenart nazočnima je prezentirala ulogu LAG-a u razvoju ruralnog područja te im pojasnila ulogu LEADER – CLLD-a te mogućnosti koje natječaji pružaju udrugama. Voditeljica LAG-a Moslavina posebni je naglasak u svojoj prezentaciji stavila na Podmjeru 19.1. kojom se LAG-ovima dodjeljuju financijska sredstva za izradu Lokalne razvojne strategije. Nakon prezentacije svi su nazočni pozvani da na linku http://lag-moslavina.hr/dokumenti/obrazac-projektnog-prijedloga-2/ ispune obrazac vlastitog projektnog prijedloga i na taj način doprinesu razvoju područja svoga LAG-a.

OVIM PUTEM POZIVAMO I SVE OSTALE ZAINTERESIRANE DA SVOJE PROJEKTNE PRIJEDLOGE, PUTEM ISTAKNUTOG LINKA, PODIJELE S NAMA, KAKO BI ISTI BILI UVRŠTENI U STRATEGIJU.

U subotu (5.9.) LAG Moslavina i DND Križ održali su u Križu, u sklopu 18. Festivala slastica “Kriški oblizeki”, okrugli stol s temom “Poduzetništvo žena na ruralnom području”. Temu je moderirala predsjednica DND-a Križ – Ivana Posavec Krivec. Nakon njenog uvodnog govora voditeljica LAG-a Moslavina – Anica Lenart nazočnima je prikazala nekoliko osnovnih informacija o LAG-u te ih uputila u skori početak izrade Lokalne razvojne strategije poručja LAG-a. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije – Gordana Županac svojim je govorom naglasak stavila na sve veći ulazak žena u poduzetništvo i pozitivne primjere istoga. Osim toga, dio svoga govora posvetila je financiranju projekata od strane Zagrebačke županije. Pomoćnica ministra Marasa – Zdenka Lončar u svom se govoru osvrnula na to kako bi žene na ruralnom području trebale ulagati u svoj razvoj (pohađati edukacije, prihvaćati nove tehnologije i sl.) te kako naša država uistinu nudi pregršt poticaja kako bi žene postale poduzetnice. Pomoćnica ministra Jakovine – Davorka Hajduković najavila je otvaranje natječaja do kraja godine iz mjera 4, 6 i 7 te zaključila kako kroz europske i nacionalne natječaje žene uistinu mogu “povući” sredstva i financirati svoj ulazak u biznis. Ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje – Ivor Stanivuković iznio je svoj pogled na razvoj turizma u ruralnim područjima te mogućnost doprinosa žena u istom. Konzultantica iz tvrtke Logička matrica – Ivana Jurković Piščević zaključila je kako su žene veliki neiskorišteni resurs te kako zbog manjka vremena i slabije mobilnosti nisu poduzetne koliko bi željele biti. Osim toga, smatra kako bi on-line umrežavanje moglo znatno pomoći u razvoju njihova poduzetničkog duha te iskoraku u svijet poduzetništva. Na kraju rasprave voditeljica LAG-a Moslavina – Anica Lenart zaključila je kako je žensko poduzetništvo svakako potrebno uvrstiti u novu Lokalnu razvoju strategiju LAG područja te kako kako uistinu postoji resursa i načina za njegov razvoj.

IMG_0787_1 IMG_0802_1 IMG_0803_1 IMG_0807_1 IMG_0813_1 IMG_0823_1 IMG_0832_1 IMG_0850_1 IMG_0882_1 IMG_0888_1