Rezultati Oznaka

NAJAVA REDOVNE IZBORNE SKUPŠTINE LAG-a MOSLAVINA

Poštovani članovi LAG-a Moslavina,

Obavještavam vas da će Redovna izborna skupština LAG-a Moslavina biti održana u srijedu, 30.03.2016. godine, od 15,00 sati u Hotelu Kutina.

PRIJEDLOG DNEVNOG REDA:

1. Otvaranje Skupštine, riječi dobrodošlice
2. Prijedlog i prihvaćanje Dnevnog reda
3. Izbor radnih tijela Skupštine (radno predsjedništvo,verifikacijska komisija, izborno povjerenstvo, zapisničar, ovjerovitelji zapisnika)
4. Izvješće verifikacijske komisije
5. Usvajanje Poslovnika o radu Izborne skupštine LAG-a Moslavina
6. Predstavljanje glavnih smjernica nove Lokalne razvojne strategije
7. Donošenje odluke o prihvaćanju Strategije
8. Izvješća- Izvješće o radu LAG-a i financijsko izvješće (voditeljica i predsjednik)
9. Rasprava i prihvaćanje izvješća
10. Izmjene i dopune Statuta
11. Prijedlog i predstavljanje kandidata za radna tijela LAG-a (predsjednik, dopredsjednici, 15 članova UO i 5 članova NO)
12. Izbor predsjednika i ostalih članova radnih tijela LAG-a; rasprava i glasanje
13. Obraćanje novoizabranog predsjednika
…. Druženje uz domjenak

Molimo Vas da svojom prisutnošću doprinesete radu ove Skupštine!

S poštovanjem,
Andrija Rudić, predsjednik LAG-a i
Anica Lenart, voditeljica LAG-a

LAG MOSLAVINA I GRAD POPOVAČA DOMAĆINI SKUPŠTINE I RADIONICE HMRR-a

U ponedjeljak 07.03.2016. godine Hrvatska mreža za ruralni razvoj u Popovači je organizirala Izvanrednu izbornu skupštinu i Radionicu za potrebe izrade Lokalne razvojne strategije. Domaćini tih događanja su bili Grad Popovača i LAG Moslavina, a isto je održana u Domu kulture.

Od 11,00 sati uslijedila je Izborna Skupština, a ista se održavala jer je dosadašnji predsjednik Tomislav Panenić morao podnijeti ostavku s obzirom da je postao ministar gospodarstva. Dužnost v.d. predsjednice u međuvremenu je vršila gospođa Lidija Pavić-Rogošić, predsjednica Odraza, koja je i otvorila te vodila Skupštinu.
U uvodnom djelu Skupštine, prisutne predstavnike 25 LAG-ova iz cijele RH, ali ostalih organizacija koji se bave ruralnim razvojem, srdačno je pozdravio domaćin, gradonačelnik grada Popovače, gospodin Josip Mišković, te njegova zamjenica Ana Strilić. Ispred LAG-a Moslavine uvodni govor i kratko predstavljanje LAG-a imala je voditeljica LAG-a, Anica Lenart.

kolaž 1

Kandidati za novog predsjednika HMRR-a bili su gospodin Matija Zamljačanec, voditelj LAG-a Izvor te gospođa Svjetlana Kasunić, voditeljica LAG-a Gorski Kotar, koji su se kratko predstavili te izložili svoje viđenje prijedloga plana rada Mreže.
Sam izbor predsjednika HMRR-a odvijao se tajnim glasanjem te je sa 18 glasova za Svjetlanu Kasunić i 9 glasova za Matiju Zamljačaneca, izabrana nova predsjednica HMRR-a. Nova predsjednica gđa Svjetlana Kasunić zahvalila se na ukazanom povjerenju te je obećala da će nastaviti transparentno i uspješno voditi Mrežu.

FotorCreated5

HMRR povećava svoje članstvo, koje sada broji 41 člana, pa su i ovo prilikom predstavljeni LAG-ovi, koji su postali novi članovi Mreže.

Od 14.00 h održana je Radionice po metodi „world cafea“ pod nazivom „IZRADA LOKALNIH RAZVOJNIH STRATEGIJA – ZAJEDNIČKE TEME I IZAZOVI“.

Teme o kojima se raspravljalo na Radionice bile su sljedeće:
1. Kako animirati / motivirati prijavu projekata koji će ne samo zadovoljiti uvjete financiranja, već i postizati najbolje efekte na području ruralnog razvoja? (Uloga MPS, HMRR-a, LAG-ova), a moderatorica iste bila je Dragica Roščić,
2. Uloga i značaj Nacionalne mreže za ruralni razvoj, s pitanjima „Može li HMRR potaknuti aktiviranje Mreže i kako te moguća uloga HMRR-a u aktivnostima Mreže?“, čija je moderatorica bila Višnja Jelić Mück,
3. Kakve promjene želimo, uključujući i stopu financiranja, u odnosu na mjeru LEADER / CLLD u PRR-u nakon 2017., a moderator predložene teme bio je Matija Zamljačanec,
4. Kako kvalitetno pristupiti pripremi projekata suradnje kroz LEADER mjeru iz Podmjere 19.3, čija je moderatorica bila Marina Koprivnjak Moderatorica teme: Marina Koprivnjak te
5. Kako osmisliti kriterije odabira projekata koje će LAG podržati (koje elemente projekta treba ocjenjivati, što je važno/ relevantno za određeno područje, regionalne/lokalne razlike i utjecaji, realnost i održivost projekta i sl.), a moderator iste bila je Lidija Pavić-Rogošić.

DSCN0495

Prisutni su sudionici Radionice podijeljeni u pet grupa, pa je svaka grupa po 15 minuta raspravljala o svakoj od predloženih tema. Nakon što su sve grupe obradile i raspravljale o svakoj od tema, moderatorice su prezentirale donesene zaključke. Ovakav način rada pokazao se vrlo uspješnim, jer se u malo vremena mogu čuti mišljenje te razmijeniti iskustva velikog broja sudionika.

DSCN0526

Svi se slažu u jednom, alokacija za LEADER je premala, ali ju treba maksimalno iskoristiti i pokazati nadležnim institucijama da se u LAG-ovima i lokalnoj zajednici krije potencijal, kojeg se treba i može više koristiti u budućem razvoju ruralnih područja.

Prijamni centar Repušnica – moslavačka vrata u Park prirode Lonjsko polje

Nedavno je završen projekt „Prijamni centar Repušnica – moslavačka vrata u Park prirode Lonjsko polje“, financiran EU sredstvima preko IPA III c programa, ukupne vrijednosti od 6.000.000,00 kn, u kojem je LAG Moslavina bio partner na projektu. Više o samom projektu možete pronaći na web stranicama: http://www.lonjskopolje-kutina.info/

Osim turističke infrastrukture i raznih edukacijskih i animacijskih aktivnosti, u sklopu projekta napravljeni su i mnogi promo materijali, ali i praktična brošura, karte, priručnik za poduzetnike te je snimljen promo video.

Ovdje možete pronaći linkove do istog.

TURISTIČKA BROŠURA:

Brošura – Prijamni centar Repušnica

Izvorni link: http://www.turizam-kutina.hr/MULTIMEDIJA/Turisticke-brosure

PROMO VIDEO:

KARTE (BICIKLISTIČKE STAZE, KONJIČKA STAZA, PJEŠAČKA STAZA I STAZA ZA ČAMCE UNUTAR PP LONJSKO POLJE):

Karta staza – Putovima Lonjskog polja i trsnog gorja – OVITAK

Karta staza – Putovima Lonjskog polja i trsnog gorja

Staze: Biciklom do Lonje, Čamcem po Lonji (poplavna), Čamcem po Lonji (stalna), Centar Kutine, Močvarni put, Moslavačka rapsodija, Moslavački izazov, Na sedlu kroz močvaru, Naftna ruta, Pješačka staza, Sjever-Jug, Srednjovjekovna staza, Vinska ruta

Putovima Lonjskog polja i trsnog gorja – opisi ruta

Android mobilna aplikacija sa popisom i opisima pješačkih, konjičkih, biciklističkih i staza za čamce: Kutina – biciklističke staze

Izvorni link: http://www.turizam-kutina.hr/DOZIVITE/Aktivnosti/Putovi-i-staze

PRIRUČNIK ZA POČETNIKE I POSTOJEĆE PODUZETNIKE:

Priručnik

Izvorni link: http://www.ra-mrav.hr/poduzetnistvo/

Održane radionice za potrebe izrade nove Lokalne razvojne strategije LAG područja

Lokalna akcijska grupa „Moslavina“ u procesu je izrade Lokalne razvojne strategije LAG područja do 2020. godine kojom će se osigurati preduvjeti za financiranje projekata javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja LAG-a iz dostupnih izvora, prvenstveno vezanih uz Program ruralnog razvoja. Posljednjih nekoliko dana LAG Moslavina u suradnji s lokalnim razvojnim institucijama obilazi područje LAG-a i održava radionice kako bi kroz javne konzultacije zainteresiranih članova i stanovnika lokalnog područja iznjedrili kvalitetne smjernice i odredili prioritete razvoja koji se mogu riješiti preko Programa ruralnog razvoja kroz novu strategiju LAG-a.

Prva radionica održana je u Kutini, 11.02.2016., za potrebe analize područja Kutine, Popovače, Velike Ludine i Lipovljana, a istoj je prisustvovalo 15 ljudi.

11-s

Druga radionica održana je u Garešnici, 12.02.2016., a istoj je prisustvovalo 20 zainteresiranih predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja Garešnice, Hercegovca i Velike Trnovitice.

11-s

Treća radionica u nizu održana je 15.02.2016. u Čazmi, a na istoj je bilo 15 predstavnika iz civilnog, gospodarskog i javnog sektora s područja Čazme, Kloštar Ivanića i Dubrave.

11-s

Posljednja radionica održana je 16.02.2016. u Ivanić-Gradu, a na istoj je bilo 10-ak predstavnika iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja Ivanić-Grada i Križa.

11-s

Nakon prikupljenih statističkih podataka i analize stanja na terenu isti su prezentirani na radionicama. Iako predstavljeni podaci i nisu ohrabrujući s obzirom da se uvidom u nove trendove može vidjeti povećan broj nezaposlenih, smanjeni izvorni prihodi JLS-a, depopulacija stanovništva, smanjena gospodarska aktivnost i sl., analiza područja je dobra prilika da se vidi u kojem smjeru krenuti dalje te koji su to resursi koji nam u tome mogu pomoći.

Područje Moslavine obiluje bogatim prirodnim, kulturnim i inim resursima, ali svi se slažu u jednom, a to je da nedostaje potencijala kako bi se postojeći resursi adekvatno iskoristili.

Zbog ograničavajućeg zakonodavstva i usmjeravanja LAG-ova samo na mjere iz Programa ruralnog razvoja, LAG će u ovom obračunskom razdoblju moći raspisivati natječaje i odobravati projekte iz predviđenih mjera i tipova podmjera iz PRR.

poziv1

Nakon pojedinačnih radionica po cijelom području LAG-a, u petak, 19.02.2016. godine, u sali za sastanke Gradske tržnice u Kutini održat će se radionica na kojoj će se objediniti SWOT analiza, definirati vizija, prioriteti, ciljevi i mjere potrebni za novu Strategiju LAG-a.

Pozivamo Vas na radionicu te se radujemo suradnji na izradi Lokalne razvojne strategije LAG-a do 2020. godine i nastojanju da zajednički doprinesemo razvoju naše Moslavine!

Link na poziv: Poziv radionica Kutina 19.02.- LAG

Project-ManagementU sklopu Strategije radi se Baza projektnih prijedloga na temelju koje će se analizirati stvarne projektne potrebe područja LAG-a. S tim ciljem LAG prikuplja projektne ideje i projekte putem Obrasca projektnog prijedloga u koji se skraćeno upisuju bitni dijelovi projekta. Svi projekti koji budu u skladu sa definiranim prioritetima moći će se prijavljivati na natječaje LAG-a „Moslavina“ koji će dodijeljivati sredstva za njihovo sufinanciranje.

Predloženi projektni prijedlozi trebali bi biti vezani uz Program ruralnog razvoja i sljedeća tematska područja: ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, ruralni turizam i aktivnosti vezane uz razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, razvoj poljoprivrednih gospodarstava, razvoj šumskih područja, upravljanje kvalitetom, standardizacija i suradnja vezana uz poslovanje poljoprivrednih gospodarstava.

Molimo Vas da ispunite Obrazac i vratite ga na e-mail adresu LAG-a, kako bi isti uvrstili u Bazu projekata. Sve dodatne informacije možete dobiti na e-mail anica.lenart@lag-moslavina.hr ili na broj mobitela 091/443 2010 (Anica Lenart, voditeljica LAG-a).

idea

JAVNI POZIV – IZRADA LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE LAG-a MOSLAVINA

Lokalna akcijska grupa „Moslavina“ je u procesu izrade Lokalne razvojne strategije LAG područja do 2020. godine kojom će se osigurati preduvjeti za financiranje projekata javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja LAG-a iz dostupnih izvora, prvenstveno vezanih uz Program ruralnog razvoja. U tijeku su i radionice pa vas pozivamo da doprinesete razvoju svog područja te svojim prijedlozima i idejama pomognete u izradi Strategije.

Nakon radionica koje se organiziraju u Kutini, Garešnici, Čazmi i Ivanić-Gradu, LAG Moslavina organizira objedinjenu radionicu za cijelo LAG područje koja će se održati u petak, 19.02.2016. godine, u sali za sastanke Gradske tržnice u Kutini, od 13,00 sati.

Poziv za isto je na ovom linku.

Počinju radionice za izradu Lokalne razvojne strategije

Obavještavamo Vas da LAG Moslavina počinje s radionicama za potrebe izrade nove Lokalne razvojne strategije LAG-a područja.

Prve četiri radionice održavaju se na četiri lokacije (Kutina, Garešnica, Čazma i Ivanić-Grad) kako bi omogućili što većem broju zainteresiranih članova i stanovnika LAG područja da prisustvuju istima te svojim prijedlozima i idejama doprinesu izradi kvalitetnije strategije koja odražava stvarno stanje potreba i koja će na taj način doprinijeti boljem razvoju Moslavine.

Radionica za potrebe područja Kutine, Lipovljana, Popovače i Velike Ludine će se održati u četvrtak, 11.02.2016. u Kutini od 12,00 sati. Poziv sa detaljima na ovom linku.

Radionica za potrebe područja Garešnice, Hercegovca i Velike Trnovitice će se održati u petak, 12.02.2016. u Garešnici od 13,00 sati. Poziv sa detaljima na ovom linku.

Radionica za potrebe područja Čazme, Kloštar Ivanića i Dubrave će se održati u ponedjeljak, 15.02.2016. u Čazmi od 12,00 sati. Poziv sa detaljima na ovom linku.

Radionica za potrebe područja Ivanić-Grada i Križa će se održati u utorak, 16.02.2016. u Ivanić-Gradu od 11,00 sati. Poziv sa detaljima na ovom linku.

Ovom prilikom također najavljujemo da će se objedinjena radionica za cijelo područje LAG-a Moslavina održati u petak, 19.02.2016. u sali Gradske tržnice Kutina, pored ureda LAG-a od 13,00 sati.

Nadam se da ćemo zajedničkim snagama bolje doprinijeti razvoju naše nam Moslavine!

Veselimo se zajedničkom radu!

LAG Moslavina

Skupština LAG-a Moslavina i radionica članova LAG-a za izradu LRS

U petak, 18.12.2015., održana je redovna programska Skupština LAG-a Moslavina.
Skupština je održana u Kloštar Ivaniću u ugostiteljskom objektu obitelji Paulić “Ladanj kod strica” s početkom u 13.00 sati.

Nakon riječi dobrodošlice domaćina Skupštine, načelnika Općine Kloštar Ivanić, g. Željka Filipovića, g. Andrija Rudić, predsjednik LAG-a Moslavina, dao je Dnevni red Skupštine kojeg su prisutni članovi LAG-a usvojili. Također, prisutnim članovima obratio se i g. Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani koji je izjavio da Općina Lipovljani ne namjerava izlaziti iz sastava LAG-a Moslavina te je objasnio cijelu situaciju.

DSCN0220b

Skupština je nastavljena sa izborom radnih tijela Skupštine te izvješćem verifikacijske komisije nakon čega je voditeljica LAG-a Moslavina, gđa Anica Lenart dala financijsko izvješće o radu LAG-a sa objašnjenjem svih stavki te nastavila sa izvješćem o radu LAG-a Moslavina u 2015.-toj godini gdje treba spomenuti, između ostalog, početak provedbe LEADER natječaja – Podmjere 19.1. te partnerstvo LAG-a u projektu “Prijamni centar Repušnica – moslavačka vrata u Park prirode Lonjsko polje”.

DSCN0225 (2)

Također se raspravljalo i o članarinama, a usvojeno je da se zasada one neće mijenjati iako su najniže u odnosu na druge LAG-ove te će se i dalje plaćati putem Odluka koje se šalju svakom članu LAG-a.

Nakon toga, predstavljen je plan prihoda i rashoda LAG-a Moslavina u 2016.-toj godini te plan rada u kojem, između ostalog, treba spomenuti najbitniju stavku, izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Moslavina te pripreme za nadolazeće Mjere 19.2., 19.3. i 19.4..

DSCN0227 (2)

Na kraju, gđa Bojana Markotić Krstinić, predstavnica RREC Primus Fortissimus, svim prisutnim članovima Skupštine održala je uvodnu radionicu o izradi Lokalne razvojne strategije te je ukazala na određene stavke statuta koje treba izmijeniti kako bi olakšali prijave na nadolazeće mjere financiranja i osigurali njihovu prihvatljivost.

DSCN0229 (2)

DSCN0230 (2)

Nakon službenog dijela Skupštine, prisutnima se obratila vlasnica ugostiteljskog objekta sa nekoliko riječi dobrodošlice te je druženje članova nastavljeno uz prigodan domjenak.

DSCN0232 (2)

DSCN0233b

DSCN0234b

DSCN0235

DSCN0238

DSCN0240

Poziv na REDOVNU PROGRAMSKU SKUPŠTINU LAG-a Moslavina

Poštovani članovi LAG-a Moslavina,

Obavještavamo Vas da se u petak, 18.12.2015. godine, u Kloštar Ivaniću (Ladanj kod strica, Sobočani 12, obitelj Paulić), od 13,00 sati održava REDOVNA PROGRAMSKA SKUPŠTINA LAG-a Moslavina.

Detalje o održavanju skupštine i kartu do mjesta održavanja pogledajte u pozivu niže:

skeniranje2
PSD - karta za kloštar - kopija

Pregled aktivnosti (7. Garešnički sajam i Kriški oblizeki)

U petak (4.9.) LAG Moslavina i Poduzetnički centar Garešnica d.o.o. održali su u Garešnici, u sklopu 7. Garešničkog sajma, okrugli stol s temom “Uloga razvojnih institucija u razvoju ruralnog područja”. Nakon uvodne riječi gradonačelnika Grada Garešnice – Velimira Žunca, direktorica PC-a Garešnica – Vida Iličić i viša savjetnica za EU fondove – Sanja B. Pavlović nazočnima su prezentirale ulogu PC-a u razvoju ruralnog područja te su se osvrnule na moguće oblike financiranja projekata te otvorene i najavljene europske i nacionalne natječaje. Voditeljica LAG-a Moslavina – Anica Lenart nazočnima je prezentirala ulogu LAG-a u razvoju ruralnog područja te im pojasnila ulogu LEADER – CLLD-a te mogućnosti koje natječaji pružaju udrugama. Voditeljica LAG-a Moslavina posebni je naglasak u svojoj prezentaciji stavila na Podmjeru 19.1. kojom se LAG-ovima dodjeljuju financijska sredstva za izradu Lokalne razvojne strategije. Nakon prezentacije svi su nazočni pozvani da na linku http://lag-moslavina.hr/dokumenti/obrazac-projektnog-prijedloga-2/ ispune obrazac vlastitog projektnog prijedloga i na taj način doprinesu razvoju područja svoga LAG-a.

OVIM PUTEM POZIVAMO I SVE OSTALE ZAINTERESIRANE DA SVOJE PROJEKTNE PRIJEDLOGE, PUTEM ISTAKNUTOG LINKA, PODIJELE S NAMA, KAKO BI ISTI BILI UVRŠTENI U STRATEGIJU.

U subotu (5.9.) LAG Moslavina i DND Križ održali su u Križu, u sklopu 18. Festivala slastica “Kriški oblizeki”, okrugli stol s temom “Poduzetništvo žena na ruralnom području”. Temu je moderirala predsjednica DND-a Križ – Ivana Posavec Krivec. Nakon njenog uvodnog govora voditeljica LAG-a Moslavina – Anica Lenart nazočnima je prikazala nekoliko osnovnih informacija o LAG-u te ih uputila u skori početak izrade Lokalne razvojne strategije poručja LAG-a. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije – Gordana Županac svojim je govorom naglasak stavila na sve veći ulazak žena u poduzetništvo i pozitivne primjere istoga. Osim toga, dio svoga govora posvetila je financiranju projekata od strane Zagrebačke županije. Pomoćnica ministra Marasa – Zdenka Lončar u svom se govoru osvrnula na to kako bi žene na ruralnom području trebale ulagati u svoj razvoj (pohađati edukacije, prihvaćati nove tehnologije i sl.) te kako naša država uistinu nudi pregršt poticaja kako bi žene postale poduzetnice. Pomoćnica ministra Jakovine – Davorka Hajduković najavila je otvaranje natječaja do kraja godine iz mjera 4, 6 i 7 te zaključila kako kroz europske i nacionalne natječaje žene uistinu mogu “povući” sredstva i financirati svoj ulazak u biznis. Ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje – Ivor Stanivuković iznio je svoj pogled na razvoj turizma u ruralnim područjima te mogućnost doprinosa žena u istom. Konzultantica iz tvrtke Logička matrica – Ivana Jurković Piščević zaključila je kako su žene veliki neiskorišteni resurs te kako zbog manjka vremena i slabije mobilnosti nisu poduzetne koliko bi željele biti. Osim toga, smatra kako bi on-line umrežavanje moglo znatno pomoći u razvoju njihova poduzetničkog duha te iskoraku u svijet poduzetništva. Na kraju rasprave voditeljica LAG-a Moslavina – Anica Lenart zaključila je kako je žensko poduzetništvo svakako potrebno uvrstiti u novu Lokalnu razvoju strategiju LAG područja te kako kako uistinu postoji resursa i načina za njegov razvoj.

IMG_0787_1 IMG_0802_1 IMG_0803_1 IMG_0807_1 IMG_0813_1 IMG_0823_1 IMG_0832_1 IMG_0850_1 IMG_0882_1 IMG_0888_1