Rezultati Oznaka

LAG MOSLAVINA PRVORANGIRANI LAG NA LEADER NATJEČAJU IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

        Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju privremeno je odabrala 54 lokalne akcijske grupe (LAG) za provedbu lokalnih razvojnih strategija (LRS) u PRR 2014. – 2020.  Privremeno odabranim LAG-ovima je dodijeljeno 441.044.710,19 HRK za provedbu podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije« (provedba LRS), podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« iz PRR 2014. – 2020.

       Nakon postupka rješavanja prigovora i moguće ponovne administrativne obrade, Agencija za plaćanja će provesti postupak uvećanja u slučaju viška raspoloživih sredstava i izdati konačne Odluke. Trenutačni višak raspoloživih sredstava iznosi 48.955.289,81 HRK.

        LAG Moslavina je prvorangirani LAG sa 85 bodova, a na LEADER natječaju, prema privremenoj odluci, ostvaruje pravo na iznos potpore veći od 12 milijuna kuna. Nakon postupka rješavanja eventualnih prigovora Agencija za plaćanje će provesti postupak uvećanja te potpore te konačnom odlukom LAG-u Moslavina uvećati iznos potpore za bar još milijun kuna. LAG-ovi očekuju dobivanje konačnih odluka i početak provedbe projekta do kraja ove godine.

         Očekivani iznos potpore po LEADER natječaju za LAG Moslavinu tada bi iznosio više od 13 milijuna kuna, a veći dio tog iznosa, skoro 10 milijuna kuna, LAG će dalje plasirati, putem javnih poziva i potpora, za kvalitetne projekte zainteresiranim korisnicima s LAG područja.  LAG planira u svakoj jedinici lokalne samouprave, koja je na području LAG-a Moslavina, realizirati bar jedan projekt putem Podmjere 7.4. iz PRR koja se odnosi na „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“. Planirani projekti odnose se na rekonstrukciju domova, kulturnih centara, izgradnju dječjih igrališta i sl. Veći dio sredstava namijenjen za potpore plasirat će se putem javnih poziva za projekte u poljoprivredi, sukladno odabranim mjerama iz Programa ruralnog razvoja, a LAG Moslavina jači je naglasak dao projektima mladih i malih poljoprivrednih gospodarstava te diversifikaciji poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na  turistički sektor.

          Dio ostvarenih sredstava, oko 500 tisuća kuna, planiran je za provedbu 2 projekta suradnje, koji će se provoditi s drugim LAG-ovima iz RH, ali i ostalih zemalja EU, dok je iznos od 2,5 milijuna kuna namijenjen za redovan rad LAG-a do 2022. godine, ali i za daljnje animacijske, promidžbene i edukativne aktivnosti, s kojima će LAG Moslavina ponovno započeti u 2017. godini.

          LAG Moslavina poziva sve zainteresirane sudionike ruralnog razvoja da od iduće godine intenzivno prate Web i Facebook stranice LAG-a kako bi bili upoznati s njegovim radom te se priključe aktivnostima kako bi lakše i kvalitetnije iskoristili ostvarena sredstva i zajednički doprinijeli boljem razvoju lijepe nam Moslavine.

Rang listu LAG-ova možete pogledati ovdje

 

Održani koordinacijski sastanak i Upravni odbor LAG-a Moslavine

U petak 7. listopada 2016. u 13 sati održao se koordinacijski sastanak predstavnika Jedinica lokalne samouprave LAG-a Moslavine.

Na sastanku je ukratko izneseno financijsko izvješće o radu LAG-a za prvih 9 mjeseci te dosadašnje aktivnosti LAG-a poput prijave na LEADER natječaj za Podmjeru 19.2., dobivene potpore od Zagrebačke županije, sudjelovanja na Okruglim stolovima u sklopu manifestacija na LAG području i druge aktivnosti.

Do kraja godine očekuje se privremena odluka o prolasku na Podmjeri 19.2. i potpisivanje Ugovora o prolasku na istoj. Izrađivat će se Plan provedbe Lokalne razvojne strategije koja je temelj za objavi javnih poziva/ natječaja, LAG će se prijaviti na Podmjere 19.3. i 19.4. kako bi se nastavio daljnji nesmetani rad (financiranje aktivnosti, pokriće tekućih troškova, promidžba, suradnja itd.). Također u tijeku su pripreme prvog projekta suradnje s pčelarima preko Podmjere 19.3. (suradnja s dalmatinskim LAG-om 5 i dva poljska LAG-a). Predstavnicima JLS-a iznesene su smjernice za odabir drugog projekta suradnje koji bi trebao biti iz sektora turizma. Predloženo je pokretanje aktivnosti LAG-a sa turističkim zajednicama LAG područja i ostalim dionicima oko boljeg povezivanja i lakšeg brendiranja Moslavine kao turističke destinacije. U konačnici planira se suradnja sa LAG-ovima koji žele pripremati zajednički projekt razvijajući kontinentalni turizam.

dscn1183-kopija koordinacijski-skupna-kopija

S predstavnicima JLS-a raspravljalo se o Podmjeri 7.4. koja izaziva najviše dilema i pitanja u vezi dozvoljenih aktivnosti koje se mogu provoditi. LAG ima malu količinu sredstava koju može dodijeliti JLS-ima, stoga većina JLS-a ide na izgradnju jednostavnih građevina ili rekonstrukciju i opremanje.

Istoga dana u 15 h održan je i Upravni odbor LAG-a Moslavine na kojem je članovima također predstavljeno financijsko izvješće i plan aktivnosti LAG-a Moslavine. Iznesena su pitanja i prijedlozi članova Upravnog odbora u vezi daljnjeg rada LAG-a poput donošenja odluke o imenovanju voditelja LAG-a. Članovi su se dogovorili oko održavanja redovnih programskih Skupština, čime bi se iste iskoristile i kao informativne radionice za buduće prijavitelje na mjere iz Programa ruralnog razvoja kao i na natječaje LAG-a.

dscn1187 upravni-odbor

Proteklog vikenda održano mnoštvo događanja na području LAG-a Moslavina

Ovog je vikenda područje LAG-a Moslavina obilovalo zanimljivim kulturnim, tradicijskim, gastronomskim, gospodarskim i zabavnim sadržajima. U Križu je održana tradicionalna manifestacija „Kriški oblizeki“, u Velikoj Ludini proslavljen je Dan Općine te održana „Jabuka crvenika“, u Banovoj Jarugi održana je manifestacija „Banova u srcu“ dok se u isto vrijeme u Garešnici održavala Gariglazbijada u okviru koje je održan i Garešnički sajam.

U Križu je 3.09.2016. održan tradicionalni 19. Festival slastica „Kriški oblizeki“ pod sloganom „Slastice sa srcem“. Festival se sastojao od izložbe i ocjenjivanja slastica, zabavno kulinarskog natjecanja u pripremi slatke i slane savijače pod nazivom „Jedno tijesto – dvije štrudle“, izložbe Požutjelih recepata i kuhinjskih zidnjaka te Sajma ruralnih proizvoda i rukotvorina. U sklopu Festivala slastica održan je i Okrugli stol „Domaći proizvod od polja do desertnog stola“, suorganizator kojeg je i LAG Moslavina. Na početku Okruglog stola prisutne je pozdravila predsjednica organizatora Festivala slastica, Društva naša djeca Križ, Ivana Posavec Krivec, nakon čega je voditeljica LAG-a Anica Lenart predstavila novu ulogu LAG-a u razvoju ruralnog područja Moslavine, kao i brojne mogućnosti koje se pružaju zainteresiranim prijaviteljima, poljoprivrednim proizvođačima na pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja. Moderatorica Okruglog stola bila je gđa. Božica Brkan, gastrospisateljica, književnica i glavna urednica portala Oblizeki, dok su u raspravi sudjelovali: zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, pročelnica UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo ZŽ Gordana Županac, poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar, etnolog, predsjednik Etnoudruge „Greben“ iz Dugog sela Tibor Matan, višestruka pobjednica Kriških oblizeka i „umjetnica“ u pripremi ukrasa od šećera gđa. Rozalija Kurjaković te učiteljica iz Križa Gordana Gorčan koja je na kraju Okruglog stola održala zanimljivu prezentaciju o čokoladi.

U Velikoj Ludini je 1. rujna 2016. godine održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Velika Ludina, dok je 2. rujna Udruga voćara i vinogradara Velike Ludine organizirala tradicionalnu manifestaciju „Jabuku crveniku“ kojom se obilježava početak berbe jabuka po kojoj je ta moslavačka općina nadaleko poznata. Vikend je obogaćen i zabavnim koncertom Maje Šuput.

KUD Banova Jaruga 3.9.2016 organizirao je tradicionalnu folklornu priredbu „Banova u srcu“ u središtu mjesta na kojoj je predstavljena bogata raznolikost nošnji i folklora toga kraja. U mjesnoj školi otvorena je i prigodna izložba “Banova i ta tvoja sela” Muzeja Moslavine.

U Garešnici je od 2. do 4. rujna održana Gariglazbijada u okviru koje se već tradicionalno održava i Garešnički sajam. Na Sajmu se predstavljalo 20-ak lokalnih izlagača, a u sklopu sajma održan je i Okrugli stol u organizaciji PC Garešnica i LAG-a Moslavina na temu Razvoj turizma na području Grada Garešnice. Moderatorica Okruglog stola bila je direktorica PC-a Garešnica Vida Iličić. Na početku je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac, nakon čega je izlaganje imala stručna suradnica LAG-a Moslavine Marija Brcko na temu Nova uloga LAG-a u razvoju lokalne zajednice. Ukratko su iznijete dosadašnje aktivnosti LAG-a, te je predstavljeno 9 operacija koje je LAG Moslavina odabrao iz Programa ruralnog razvoja i uvrstio ih u Lokalnu razvojnu strategiju. Najavljeni su daljnji planovi u poslovanju LAG-a, te su prisutnima podijeljeni informativno-edukacijski materijali. Direktorica PC Garešnica Vida Iličić prezentirala je dosadašnja istraživanja prirodnih, kulturnih i gospodarskih potencijala Grada Garešnice i okolice koji su preduvjet za razvoj turizma na tom području. Ukratko je predstavljen Akcijski plan koji će biti sastavni dio Strategije turizma grada Garešnice na čijoj se izradi još intenzivno radi. Posebna pažnja posvetit će se razvoju gastro i lovnog turizma. Izlaganje je zatim imao i Danijel Kruljac voditelj Hotela Garić koji je istaknuo da sama obnova hotela nije dovoljna za privlačenje potencijalnih gostiju već je potrebno diversificirati ponudu i podići ju na višu razinu. Nastojat će se uspostaviti suradnja sa lokalnim OPG-ovima, te njihove proizvode uvrstiti u ponudu hotela.

U zabavnom dijelu Gariglazbijade posjetitelji su se zabavljali uz Učiteljice i Prljavo kazalište.

Član LAG-a Moslavina OPG Emina Burek dobio vrijedo priznanje

Članica Upravnog odbora LAG-a Moslavina – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Emina Burek iz mjesta Mostari pokraj Vrbovca osvojilo je treće mjesto u sklopu projekta „Zlata vrijedan“. Svečanost proglašenja tri najbolja OPG-a u Hrvatskoj za 2016. godinu održana je ovog petka na prostoru Državne ergele lipicanaca u Đakovu.

Prema odluci stručnog žirija, a u konkurenciji od 21-og nominiranog OPG-a iz svih županija, prvo mjesto osvojio je OPG Šahdanović iz mjesta Polje Čepić u Istarskoj županiji, drugu nagradu osvojio je OPG Dubravko Pernjak iz Kolana na Pagu, dok je treće mjesto pripalo vlasnici farme muznih krava Emini Burek iz Zagrebačke županije.

vecernji_opg2.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Nagrade su dodijeljene u iznosu 30.000,00 kuna za prvo, 20.000,00 kuna za drugo i 10.000,00 kuna za treće mjesto. Projekt „Zlata vrijedan“ su pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede uz podršku Hrvatske Radiotelevizije, Hrvatske zajednice županija i Grada Zagreba kako bi predstavili proizvođače hrane te promovirali život i rad na selu.

Održani 5. dani krumpira u Hercegovcu

Proteklog vikenda u Hercegovcu su održani peti Dani krumpira. Dvodnevna manifestacija okupila je mnoštvo posjetitelja koji su u petak tokom dana mogli pogledati sportska natjecanja (amaterski turnir u paintballu i nogometnu utakmicu), a u subotu su održane sportske igre s krumpirima.

Osim toga posjetitelji su uživali u brojnim specijalitetima od krumpira koje su pripremale i posluživale domaće udruge, a mogli su i razgledavati proizvode lokalnih OPG-a i proizvođača tradicijskih proizvoda. U tvornici Adria Snack Company održani su Dani otvorenih vrata, te su posjetitelji imali priliku za obilazak procesa proizvodnje.

Poslijepodne je nastavljeno druženje posjetitelja koji su se vozili kočijama, a večer je protekla uz kulturno- zabavni program koji je potrajao do ranih jutarnjih sati.

Manifestaciju Dana krumpira u Hercegovcu podržao je i LAG Moslavina kratkim izlaganjem voditeljice LAG-a Anice Lenart, a uz pomoć stručne suradnice Marije Brcko podijeljen je informativno- edukacijski materijal zainteresiranima.

*Fotografije preuzete sa ZVONO.EU.

Okrugli stol- “Razvoj turizma na području grada Garešnice”

 

 

 

Poštovani članovi LAG-a Moslavina,

Gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac, mag.ing.el.,
Lokalna razvojna agencija-Poduzetnički centar Garešnica i LAG Moslavina
pozivaju sve poduzetnike, OPG-e, udruge, institucije i sve zainteresirane fizičke osobe s područja grada Garešnice na
OKRUGLI STOL
„RAZVOJ TURIZMA NA PODRUČJU GRADA GAREŠNICE“

S obzirom na odobrena sredstva Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma za projekte uređenja tematskog turističkog puta „Stazama Graničara“ te do sada napravljene analize i izradu Turističke strategije Grada Garešnice, pozivamo sve zainteresirane na okrugli stol koji će biti održan u sklopu manifestacije Gariglazbijade 03. rujna 2016. godine u Prostorijama Udruge umirovljenika (Trg hrvatskih branitelja 10) u Garešnici, s početkom u 16:00 sati.

Program:

16,00 – 16,10 Uvodna riječ –Velimir Žunac, gradonačelnik

16,10 – 16,20 Predstavljanje LAG-a Moslavina i nove uloge LAG-a u razvoju ruralnog područja Moslavine, Anica Lenart, voditeljica LAG-a

16,20 – 16,35 Turistički potencijali na području Grada Garešnica, Vida Iličić, direktorica PCG-a

16,35 – 16,50 Predstavljanje radne verzije Strategije razvoja turizma grada Garešnice – Tatjana Purkić, stručna suradnica PCG

16,50 – 17,00 Prezentacija novih turističkih usluga u hotelu „Garić“-  Danijel Kruljac voditelj hotela „ Garić“

17,00 – 17,30 Druženje i zakuska

8 (600 x 450)

19. Kriški oblizeki- poziv na Okrugli stol

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na Okrugli stol u organizaciji LAG-a Moslavina i Društva Naša djeca Križ na temu

„Domaći proizvod od polja do desertnog stola“

 Okrugli stol će se održati u subotu, 03. rujna 2016. godine, u sklopu 19. Festivala slastica „Kriški oblizeki“ sa predviđenim trajanjem od 15:00 do 16:00 sati u prostorijama knjižnice Osnovne škole Milka Trnina u Križu, Školska ulica 10.

Temu će moderirati gđa. Božica Brkan, gastrospisateljica, književnica  i glavna urednica portala Oblizeki.

Okosnica Okruglog stola biti će poljoprivredna proizvodnja, promoviranje ekološkog pristupa i zdrave, zelene proizvodnje u prehrambenom sektoru, pri čemu se poseban naglasak stavlja na tradicijske vrijednosti i nasljeđe u spravljanju domaćih slastica.

Stručne rasprave, zaključci i upute nositelji Okruglog stola upućuju direktno obrtnicima i poduzetnicima, zadrugarima i članovima udruga i OPG-a koji izlažu na sajmu u sklopu Festivala slastica, te ih upućuju i na mogućnosti poticaja kako državnih institucija tako i različitih inozemnih izvora financiranja. Navedeni sadržaji pružaju podršku sustavnom marketinškom pristupu koji je nužan da bi proizvod osvojio tržište i postao isplativ.

Kriški oblizeki-plakat

Dani Općine Križ

Poštovani članovi LAG-a Moslavina,

Proslijeđujem Vam Poziv Općine Križ, povodom obilježavanja Dana Općine.

Od 26., do 28. kolovoza posjetite nas na Danima Općine Križ. U subotu od 14 sati u parku u Križu posjetite Sajam obrta i rukotvorina, a od 20 sati budite uz Davora Dretara Dreleta na predstavljanju i degustaciji najvišeg medenog kolača Općine Križ koji će se prodavati u dobrotvorne svrhe. Slijedi nastup plesne grupe M18 iz Kutine te spektakularni koncert Ivana Zaka. Više informacija o ovim i svim ostalim događanjima u Općini Križ, redovito potražite na www.opcina-kriz.hr.

U prilogu je letak kojeg slobodno proslijedite svima koga se sjetite jer u Križ su uvijek svi dobro došli!

file-page1

Dani krumpira u Hercegovcu

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na Okrugli stol u organizaciji LAG-a Moslavina i Lokalne razvojne agencije – Poduzetnički centar Garešnica d.o.o.

s temom „Nova uloga razvojnih institucija u razvoju lokalne zajednice“.

Okrugli stol će se održati u subotu, 27. kolovoza 2016. godine, u sklopu manifestacije „Dani krumpira u Hercegovcu“ u Hrvatskom seljačkom domu (na katu u Velikoj vijećnici) u Hercegovcu, od 14:00 sati.

 

Glavna okosnica Okruglog stola bit će nova uloga Lokalne akcijske grupe „Moslavina“ i Lokalne razvojne agencije – PCG d.o.o. u razvoju lokalne zajednice.

Program:

14,00 – 14,15         Predstavljanje Poduzetničkog centra Garešnica d.o.o. i njegove uloge u razvoju lokalne zajednice, predstavnica PCG-a

14,15 – 14,30         Predstavljanje LAG-a Moslavina i nove uloge LAG-a u razvoju ruralnog područja Moslavine, Anica Lenart, voditeljica LAG-a

14,30                        Pitanja i prijedlozi

 

Raspored ostalih događanja možete pogledati u prilogu.

Dani krumpira Hercegovac

Dani krumpira Hercegovac 2

Kriški oblizeki- 19. festival slastica

Brand Kriški oblizeki predstavlja izložbu, festival slastica, najstariju slatku gastronomsku manifestaciju u Hrvatskoj. Ovogodišnji, 19. po redu, Kriški oblizeki održavaju se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, a u organizaciji volontera udruge za djecu „Društvo naša djeca“ Križ.

Izložba i dalje ostaje humanitarna, koncipirana na natjecateljskom karakteru, u 4 kategorije (torte, kolači s kremom, čajni kolači, starinski slatki ili slani kolači), a pravo sudjelovanja ostvaruju svi pojedinci koji ispeku i poklone slasticu, te na priloženom obrascu dostave recept. Sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi. Ove godine se nadamo još većem odazivu i novim receptima, koje će ponovno ocjenjivati stručni žiri.

Uz “Kriške oblizeke” u isto se vrijeme održava i Sajam obrta i rukotvorina na kojem proizvođači, OPG-i, udruge i zadruge mogu predstaviti i prodavati svoje proizvode i usluge.
Molimo Vas, da nam pomognete, da se u ovu humanitarnu akciju uključi što veći broj izlagača i sudionika s područja LAG-a Moslavine.

Zbog toga Vas molim, da obavijest o održavanju manifestacije Kriški oblizeki, uz koju se u isto vrijeme održava i Sajam obrta i rukotvorina,  proslijedite svim potencijalnim izlagačima i sudionicima s vašeg područja, te ih potaknete da svojim sudjelovanjem doprinesu organizaciji ovog hvale vrijednog humanitarnog događanja.

Više obavijesti o navedenim događanjima pogledajte na web stranicama glavnog organizatora DND “Vladimir Nazor” Križ:

http://oblizeki.dnd-kriz.hr/

http://oblizeki.dnd-kriz.hr/sajam-obrta-rukotvorina-i-opg-a/

Kriški oblizeki-plakat

OTVORENJE PRIJAMNOG CENTRA REPUŠNICA – moslavačka vrata u Park prirode Lonjsko polje

Jučer je u Repušnici na prigodnoj svečanosti i službeno otvoren Prijamni centar Repušnica, prvi službeni ulaz u Park prirode Lonjsko polje iz Moslavačkog dijela Sisačko-moslavačke županije.

Svečanosti su prisustvovali: pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, ravnatelj PPLP Ivor Stanivuković, gradonačelnik grada Kutine Andrija Rudić, dožupanica Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević, direktor turističke zajednice Sisačko- moslavačke županije Željko Lenart, te partneri na projektu Turistička zajednica grada Kutine i LAG Moslavina i ostali cijenjeni gosti i uzvanici.

DSCN0675

DSCN0677

Uspostavom prvog službenog Prijamnog centara u Lonjsko polje s Moslavačke strane definira se i nova turistička ponuda koja će sadržavati:


• prijam gostiju od strane javne ustanove odnosno ponuda koju pruža ustanova PP (doček gostiju i obilazak Prijamnog centra i PP-a od strane domaćina Prijamnog centra, predstavljanje PP-a u dvorani Prijamnog centra, suvenirnica, info pultevi, najam bicikla i sl.)

• usluge raznih pružatelja usluga kao što su vođeni obilasci PP-a od strane turističkih vodiča, vožnja s kočijama, vožnja čamcima, ugostiteljska usluga (šarani na rašljama, tradicionalna jela…), prikaz tradicionalnog ribolova, smještaj, predstavljanje kulturne i tradicijske baštine i sl.

• Korištenje pješačke edukativne staze, biciklističkih, vodenih i konjičkih staza

• Korištenje opreme u sklopu izletišta (nadstrešnice, stolovi, klupe, roštilji, sanitarni čvorovi…)

FotorCreated

Opći cilj je pridonijeti razvoju održivog kontinentalnog poduzetništva u turizmu i prosperiteta u Moslavini uz razvoj konkurentne, integrirane i obogaćene turističke ponude kroz iskorištavanje i ujedinjavanje turističkih potencijala i atrakcija Lonjskog polja i Moslavine.

Grad Kutina je ovaj turistički projekt prijavio 2013. godine za korištenje iz fondova EU ukupne vrijednosti 780.731,02 €

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj kroz treći poziv Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, IPA2007/HR/16IPO/001-0407 u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. U iznosu od 663.621,37 € (85%) i nositelja i partnera projekta u iznosu 117.109,65 € (15%)

DSCN0681

IZVJEŠTAJ S REDOVNE IZBORNE SKUPŠTINE LAG-a „MOSLAVINE“

Jučer je u Kutini, održana Redovna izborna Skupština LAG-a „Moslavine. Od ukupno 89 redovnih članova LAG-a Moslavine, na Skupštini je bio prisutan 61 predstavnik, što znači da je odaziv i zainteresiranost za rad LAG-a vrlo dobar.

članovi

Jedna od važnih točaka Dnevnog reda bila je Donošenje Odluke o prihvaćanju Strategije. Članovima LAG-a predstavljen je nacrt nove Lokalne razvojne strategije LAG-a „Moslavine“ za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Predstavljanje je održala Bojana Markotić–Krstinić, konzultantica koja piše Strategiju LAG-a. Osobitu pozornost posvetila je predstavljanju odabranih mjera i tipova operacije te alokaciji sredstava za svaki tip operacije. Naglasila je da LAG nema previše izbora i mogućnosti jer se mora prilagoditi mjerama iz Programa ruralnog razvoja. Također je ukazala i na procedure odabira projekta te napomenula da se treba dobro razmisliti koje kriterije odabirati kod bodovanja projekata koji će se prijavljivati putem LAG-a. Predložila je da se ubrzo sastane UO koji bi raspravio o procedurama i kriterijima odabira projekata, kako bi se isti prilagodili lokalnim uvjetima i stvarnom stanju na terenu, bar u onom dijelu koliko se isto može mijenjati.

strategija

Slijedeća važna točka bila je izmjena i dopuna Statuta. Razlog tome je izlazak naselja Janja Lipe iz sastava LAG-a Moslavine, čime se mijenja obuhvat LAG područja, te smanjenje broja članova UO sa 25 na 15 kako bi njegov rad bio što funkcionalniji i efikasniji. Statut se dopunjava ciljanim skupinama, te područjem djelovanja, a ciljevi i djelatnosti prilagođavaju se LEADER i CLLD metodologiji. Promjene su još u broju dopredsjednika, pa bi LAG po novom prijedlogu imao samo dva dopredsjednika. Novim prijedlogom Statuta olakšava se i rad Skupštine te UO jer se daje mogućnost da se neke odluke, koje ne mogu čekati, donesu on line.

Na ovoj su se Redovnoj izbornoj skupštini birali: predsjednik i dva dopredsjednika LAG-a, 15 članova Upravnog odbora LAG-a i članova Nadzornog odbora LAG-a.

Skupština LAG-a „Moslavine“ jednoglasno je donijela odluku o izboru predsjednika i 2 dopredsjednika LAG-a „Moslavine“. Za predsjednika je ponovno izabran Andrija Rudić, dok su za dopredsjednike ponovno izabrani Marko Magdić i Velimir Žunac, svaki predstavnik jedne županije.

FotorCreated5

Izabrano je i 15 članova UO. Predsjednik i dopredsjednici članovi su UO po funkciji, dok je predsjednik LAG-a Andrija Rudić ujedno i predsjednik Upravnog odbora. Ostali članovi UO LAG-a su: Biserka Stojić, Ranata Hrastić, Anđelko Kopecki, Maja Angjal, Ivana Posavec Krivec, Emina Burek, Aida Sučić, Goran Kordić, Lovro Miklaužić, Janko Kezele, Zdravko Andri i Tatjana Bertek Žarković.

Skupština LAG-a „Moslavine“ jednoglasno je donijela odluku i o izboru 5 članova Nadzornog odbora LAG-a „Moslavine, a to su: Josip Mišković, predsjednik NO, te Javor Bojan Leš, Dinko Pirak, Vesna Glavica Svoboda i Zlatko Hrastić, članovi NO.

Na kraju Skupštine svim nazočnima se obratio ponovno izabrani predsjednik LAG-a „Moslavine“ Andrija Rudić, koji se zavalio članovima na ukazanom povjerenju, u ime svih izabranih članova u tijela LAG-a, te naglasio da će i dalje nastaviti djelovati na dobrobit svih članova LAG-a.

Nakon Skupštine uslijedilo je neformalno druženje članova uz domjenak.

FotorCreated

Mjera 7 predstavljena na Tjednu EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s partnerskim institucijama, organiziralo je “Tjedan EU fondova” koji je održan u Zagrebu od 7. do 11. ožujka 2016. godine.

Svrha ovog petodnevnog događanja bila je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

Predstavnici LAG-a Moslavine, Anica Lenart, voditeljica i Vlado Vujica, član LAG-a Moslavina, u petak 11.03.2016., prisustvovali su posljednjem danu u sklopu tjedna EU fondova, na kojem je bilo predstavljanje Programa ruralnog razvoja s naglaskom na mjeru 7.4., osobito interesantne za LAG-ove, ali i JLS-ove.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, gdin Mario Njavro, otvorio je posljednji dan EU fondova, te je dao opće informacije o mjerama koje su bile raspisane, ali i o onima koje se uskoro očekuju. Zatim su prezentirane su mogućnosti financiranja putem Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ nakon čega je održana i panel diskusija na istu temu. Sudionici panel diskusije bili su pomoćnik ministra poljoprivrede, pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja, predstavnici konzultanata i bankarskog sektora, potencijalni korisnici mjere 7 te predstavnici Hrvatske zajednice županija i regionalne razvojne agencije. Na panelu se diskutiralo o iskustvima i rezultatima prvog natječaja iz mjere 7 te su analizirani uvjeti prihvatljivosti i moguće poteškoće s kojima se mogu susresti potencijalni prijavitelji na buduće natječaje. Najavljeno je i raspisivanje prvog natječaja za podmjere 7.2. i 7.4. koji se očekuje do kraja prve polovice 2016. godine.

Paneliste je usmjeravala i ispitivala predstavnica Ministarstva poljoprivrede, dok su prisutni sudionici priliku za postavljenje pitanja dobili nakon službene panel rasprave putem individualnih razgovora.

Uzimajući u obzir velik interes za ovu temu, Upravljačko tijelo najavljuje održavanje još sličnih događanja, o čemu će više obavijesti biti na stranicama Programa ruralnog razvoja

NAJAVA REDOVNE IZBORNE SKUPŠTINE LAG-a MOSLAVINA

Poštovani članovi LAG-a Moslavina,

Obavještavam vas da će Redovna izborna skupština LAG-a Moslavina biti održana u srijedu, 30.03.2016. godine, od 15,00 sati u Hotelu Kutina.

PRIJEDLOG DNEVNOG REDA:

1. Otvaranje Skupštine, riječi dobrodošlice
2. Prijedlog i prihvaćanje Dnevnog reda
3. Izbor radnih tijela Skupštine (radno predsjedništvo,verifikacijska komisija, izborno povjerenstvo, zapisničar, ovjerovitelji zapisnika)
4. Izvješće verifikacijske komisije
5. Usvajanje Poslovnika o radu Izborne skupštine LAG-a Moslavina
6. Predstavljanje glavnih smjernica nove Lokalne razvojne strategije
7. Donošenje odluke o prihvaćanju Strategije
8. Izvješća- Izvješće o radu LAG-a i financijsko izvješće (voditeljica i predsjednik)
9. Rasprava i prihvaćanje izvješća
10. Izmjene i dopune Statuta
11. Prijedlog i predstavljanje kandidata za radna tijela LAG-a (predsjednik, dopredsjednici, 15 članova UO i 5 članova NO)
12. Izbor predsjednika i ostalih članova radnih tijela LAG-a; rasprava i glasanje
13. Obraćanje novoizabranog predsjednika
…. Druženje uz domjenak

Molimo Vas da svojom prisutnošću doprinesete radu ove Skupštine!

S poštovanjem,
Andrija Rudić, predsjednik LAG-a i
Anica Lenart, voditeljica LAG-a

ODRŽANA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA LAG-a MOSLAVINA

U srijedu, 02.03.2016. godine, održana je posljednja Sjednica UO LAG-a Moslavina u ovom sastavu, jer krajem ožujka istječe mandat sadašnjim tijelima LAG-a. Dogovoreno je da će se Redovna izborna skupština LAG-a Moslavina održati 31.03.2016. godine. Na istoj će se izabrati predsjednik, tri potpredsjednika, 15 članova Upravnog odbora te 5 članova Nadzornog odbora LAG-a Moslavina na novi mandat od četiri godine.

FotorCreated - kopija

Na Sjednici odbora raspravljalo se i o drugim važnim temama jer je 2016. godina važna godina za sve LAG-ove u RH. LAG Moslavina trenutno provodi EU natječaj iz Programa ruralnog razvoja, iz LEADER mjere – Podmjera 19.1., namijenjene LAG-ovima. Potpora ostvarena spomenutim natječajem, LAG-ovima je na raspolaganju za izradu nove Lokalne razvojne strategije LAG područja te za redovan rad LAG-a u trajanju od godine dana.

sjednica 02.03. - kopija

Najava je da će polovicom 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede pustiti novi LEADER natječaj za Podmjere 19.2., 19.3. i 19.4. Prolaskom na tim podmjerama LAG ostvaruje sredstva za trenutno obračunsko razdoblje 2014-2020, a kojima će osigurati sredstva za daljnji rad i osnovnu ulogu koja im je namijenjena. Isto se odnosi na raspisivanje potpora za male projekte iz Programa ruralnog razvoja, koje će LAG plasirati na svoje područje. Zbog toga LAG prikuplja bazu projektnih ideja, osobito za projekte malih poljoprivrednika te udruga koje se mogu prijaviti na mjere iz Programa ruralnog razvoja, a koji će tako imati veće šanse prolaska na istima. Kroz Podmjeru 19.3. koja se odnosi na projekte suradnje LAG će pokušati, sa zainteresiranim članovima, uglavnom udrugama, pronaći zanimljive domaće i EU LAG-ove, koji će im biti partneri u osmišljavanju i provođenje zajedničkih projekta te razmjenu iskustava u određenim područjima. Dio potpore koja se odnosi na Podmjeru 19.4. namijenjena je za redovan rad LAG-a te daljnje animacijske i promidžbene aktivnosti LAG-a.

FotorCreated4 - kopija

Na ovoj su Sjednici u članstvo LAG-a Moslavina primljena i tri nova člana: OPG Kovačić Branko iz Čazme, Udruga pčelara „LIPA“ iz Popovače i Udruga za ruralni razvoj „Moslavačka gora“ iz Kutinice. Sada LAG Moslavina broji više od 120 redovnih i pridruženih članova

ODRŽAN RADNI SASTANAK LAG-a MOSLAVINA

U Popovači je 29.02.2016. godine održan radni sastanak predstavnika JLS-a koji su osnivači LAG-a Moslavina. Kako LAG u 2016. godini očekuju mnogi izazovi, osnivači LAG-a su se sastali kako bi dogovorili daljnje smjernice bitne za dobro funkcioniranje LAG-a. LAG trenutno provodi EU natječaj, preko mjere LEADER – Podmjere 19.1. iz Programa ruralnog razvoja, a glavna aktivnost iste je izrada nove Lokalne razvojne strategije LAG područja.

Sredinom 2016. godine očekuje se raspisivanje najvažnijeg natječaja za LAG-ove, a to je LEADER natječaj iz Podmjere 19.2. Prolaskom na istom LAG Moslavina može ostvariti potporu od cca 1.500.000 eura. Veći dio te potpore LAG će dalje plasirati raspisujući natječaje i pružajući potporu za manje projekte iz Programa ruralnog razvoja na području LAG-a. Dio potpore namijenjen je za osmišljavanje i provođenje projekata suradnje, a ostatak za redovan rad LAG-a u ovom obračunskom razdoblju.

Očekivanja LAG-a Moslavina od LEADER mjere bila su puno veća jer su sve procjene Ministarstva poljoprivrede išle u smjeru da će veliki LAG-ovi, kao što je LAG Moslavina, moći ostvariti puno veće potpore od sada najavljenih.

Ovom je prilikom odrađena i sjednica Nadzornog odbora LAG-a Moslavina, na kojoj su članovi istog utvrdili financijska izvješća LAG-a za 2015. godinu.

Početkom travnja LAG očekuje i Izborna skupština, jer tijelima LAG-a istječe mandat od četiri godine. Na toj će se Skupštini odlučivati o prihvaćanju nacrta nove Strategije LAG-a Moslavina.

kopija-veca

16. sjednica Upravnog odbora

6.10.2015. održana je 16. sjednica Upravnog odbora LAG-a Moslavina. Sjednici su nazočili: Andrija Rudić, Velimir Žunac, Marko Magdić, Ana Strilić, Elvira Babić Marković, Mario Ribar, Aida Sučić, Valentina Rebrović, Vesna Glavica-Svoboda, Emina Burek, Maja Angjal, Romana Fezi Martinić, Slađana Kosanović, Sven Đozo i Branka Filipović kao članovi UO te Anica Lenart, Marina Knežević i Ivan Novak kao zaposlenici LAG-a Moslavina.

Sjednica je započela u 14:00h, a Dnevni red bio je:

  1. Kratak izvještaj aktivnosti i najava nadolazećih aktivnosti LAG-a
  2. Prijava na projekt Nacionalne zaklade – predfinanciranje
  3. Izrada Lokalne razvojne strategije LAG-a Moslavina
  4. Nabava potrebne opreme (multifunkcijski uređaj – printer, fotoaparat, uredski stolci)
  5. Razno (pristupnice za učlanjenje, ponuda SuperRadio, portal info@moslavacki.info)

Voditeljica LAG-a Moslavina je za početak nazočne upoznala sa svim aktivnostima provedenima od prošlog UO, prvenstveno o prolasku LAG-a na natječaju za provođenje Podmjere 19.1., o kojoj smo već izvijestili na našoj WEB i FB stranici.

Isto tako, osvrnula se na trenutno financijsko stanje LAG-a te objasnila UO kako zbog problema likvidnosti (isplate sredstava kvartalno u Podmjeri 19.1.) kreće i prijava na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Prolaskom na ovom natječaju osigurala bi se sredstava za normalno funkcioniranje LAG-a, a riječ je o beskamatnoj pozajmici.

Osim toga, naglasak je stavila na izradu LRS, koja mora biti izrađena i usvojena na UO do 2.4.2016.. Ovim putem još Vas jednom pozivamo na dostavu Vaših projektnih ideja kako bi bile uvrštene u LRS. Obrazac možete preuzeti ovdje.

Na UO dogovorena je i kupovina multifunkcijskog uređaja, fotoaparata i uredskih stolica te su u članstvo primljeni: Udruga žena “ISKRA” kao pridruženi član, PC Garešnica d.o.o. te Informatički klub “Virus” Kapelica. Nakon predstavljenih ponuda za suradnju UO je odlučio zatražiti dodatnu ponudu SuperRadia te pristao na suradnju s portalom Moslavački Info.

1 2 3 4 5 6 7

LAG-u Moslavina odobren projekt iz Podmjere 19.1. Pripremna pomoć

Lokalna akcijska grupa Moslavina zaprimila je od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Odluku o dodjeli sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020..

LAG-u Moslavina odobren je iznos od 424.575,20 kuna za provedbu podmjere 19.1. „Pripremna pomoć“ čije su aktivnosti izrada nove Lokalne razvojne strategije LAG-a Moslavina 2015.-2020. i tekući troškovi LAG-a u sljedećih godinu dana.

Provedbom ove podmjere LAG Moslavina je u obvezi, u roku od 6 mjeseci, izraditi LRS kojom će biti definirani pravci razvoja područja LAG-a do 2020. godine kroz odabrane mjere iz PRR RH 2014.-2020..

U nadolazećem programu ruralnog razvoja za područje LAG-a Moslavina očekujemo aktivno sudjelovanje svih dionika razvoja na području LAG-a kako bi Strategija bila kvalitetno ocijenjena i uz pomoć nje dobivena nova sredstva za sve prihvatljive korisnike PRR, prvenstveno poljoprivredna gospodarstva na području LAG-a, a u svrhu razvoja i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje te svih djelatnosti koje se vežu uz poljoprivredu i sve druge djelatnosti koje je moguće financirati iz mjera ruralnog razvoja.

Financiranje projekta iz Podmjere 19.1. osigurano je iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u 90% financiranju EU i 10% financiranju Republike Hrvatske.

Održan okrugli stol u sklopu Dana krumpira u Hercegovcu

LAG Moslavina i Poduzetnički centar Garešnica d.o.o. održali su, u sklopu manifestacije Dani krumpira u Hercegovcu, okrugli stol s temom “Uloga razvojnih institucija u razvoju ruralnog područja”. Okruglom stolu je prisustvovalo dvadesetak zainteresiranih osoba koje su mogle čuti ponešto o ulogama obje institucije, mogućnostima financiranja projekata, LEADER-u te o aktualnim i budućim nacionalnim i EU natječajima. Uvodnu riječ održao je načelnik Općine Hercegovac – Boro Bašljan, a prezentaciju prikazanih tema održale su: Vida Iličić – voditeljica PC-a Garešnica d.o.o., Sanja Pavlović – djelatnica PC-a Garešnica d.o.o. te Anica Lenart – voditeljica LAG-a Moslavina. Nakon okruglog stola obje su institucije svoje predstavljanje nastavile na štandovima informiranjem zainteresiranih građana i podjelom promidžbenih materijala.IMG_0800_1 IMG_0811_1 IMG_0813_1 IMG_0822_1 IMG_0829_1 IMG_0841_1

Okrugli stol „Uloga razvojnih institucija u razvoju ruralnog područja“

U sklopu manifestacije “Dani krumpira u Hercegovcu”, održat će se Okrugli stol u organizaciji LAG-a Moslavina i Poduzetničkog centra Garešnica d.o.o. s temom „Uloga razvojnih institucija u razvoju ruralnog područja“.

Okrugli stol će se održati u subotu, 29. kolovoza 2015. godine u Hrvatskom seljačkom domu (na katu u Velikoj vijećnici) u Hercegovcu, od 14:00 sati.

Glavna okosnica Okruglog stola će biti uloga LAG-a Moslavina i Poduzetničkog centra Garešnica u razvoju ruralnog područja Moslavine kroz poduzetništvo, tradiciju i poljoprivrednu proizvodnju. LAG Moslavina predstavit će LEADER Mjere iz Programa ruralnog razvoja i aktivnosti koje prethode izradi Lokalne razvojne strategije LAG-a.

LOGO dani krumpira okrugli stol

POZIV NA OKRUGLI STOL