Rezultati Oznaka

Proteklog vikenda održano mnoštvo događanja na području LAG-a Moslavina

Ovog je vikenda područje LAG-a Moslavina obilovalo zanimljivim kulturnim, tradicijskim, gastronomskim, gospodarskim i zabavnim sadržajima. U Križu je održana tradicionalna manifestacija „Kriški oblizeki“, u Velikoj Ludini proslavljen je Dan Općine te održana „Jabuka crvenika“, u Banovoj Jarugi održana je manifestacija „Banova u srcu“ dok se u isto vrijeme u Garešnici održavala Gariglazbijada u okviru koje je održan i Garešnički sajam.

U Križu je 3.09.2016. održan tradicionalni 19. Festival slastica „Kriški oblizeki“ pod sloganom „Slastice sa srcem“. Festival se sastojao od izložbe i ocjenjivanja slastica, zabavno kulinarskog natjecanja u pripremi slatke i slane savijače pod nazivom „Jedno tijesto – dvije štrudle“, izložbe Požutjelih recepata i kuhinjskih zidnjaka te Sajma ruralnih proizvoda i rukotvorina. U sklopu Festivala slastica održan je i Okrugli stol „Domaći proizvod od polja do desertnog stola“, suorganizator kojeg je i LAG Moslavina. Na početku Okruglog stola prisutne je pozdravila predsjednica organizatora Festivala slastica, Društva naša djeca Križ, Ivana Posavec Krivec, nakon čega je voditeljica LAG-a Anica Lenart predstavila novu ulogu LAG-a u razvoju ruralnog područja Moslavine, kao i brojne mogućnosti koje se pružaju zainteresiranim prijaviteljima, poljoprivrednim proizvođačima na pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja. Moderatorica Okruglog stola bila je gđa. Božica Brkan, gastrospisateljica, književnica i glavna urednica portala Oblizeki, dok su u raspravi sudjelovali: zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, pročelnica UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo ZŽ Gordana Županac, poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar, etnolog, predsjednik Etnoudruge „Greben“ iz Dugog sela Tibor Matan, višestruka pobjednica Kriških oblizeka i „umjetnica“ u pripremi ukrasa od šećera gđa. Rozalija Kurjaković te učiteljica iz Križa Gordana Gorčan koja je na kraju Okruglog stola održala zanimljivu prezentaciju o čokoladi.

U Velikoj Ludini je 1. rujna 2016. godine održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Velika Ludina, dok je 2. rujna Udruga voćara i vinogradara Velike Ludine organizirala tradicionalnu manifestaciju „Jabuku crveniku“ kojom se obilježava početak berbe jabuka po kojoj je ta moslavačka općina nadaleko poznata. Vikend je obogaćen i zabavnim koncertom Maje Šuput.

KUD Banova Jaruga 3.9.2016 organizirao je tradicionalnu folklornu priredbu „Banova u srcu“ u središtu mjesta na kojoj je predstavljena bogata raznolikost nošnji i folklora toga kraja. U mjesnoj školi otvorena je i prigodna izložba “Banova i ta tvoja sela” Muzeja Moslavine.

U Garešnici je od 2. do 4. rujna održana Gariglazbijada u okviru koje se već tradicionalno održava i Garešnički sajam. Na Sajmu se predstavljalo 20-ak lokalnih izlagača, a u sklopu sajma održan je i Okrugli stol u organizaciji PC Garešnica i LAG-a Moslavina na temu Razvoj turizma na području Grada Garešnice. Moderatorica Okruglog stola bila je direktorica PC-a Garešnica Vida Iličić. Na početku je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac, nakon čega je izlaganje imala stručna suradnica LAG-a Moslavine Marija Brcko na temu Nova uloga LAG-a u razvoju lokalne zajednice. Ukratko su iznijete dosadašnje aktivnosti LAG-a, te je predstavljeno 9 operacija koje je LAG Moslavina odabrao iz Programa ruralnog razvoja i uvrstio ih u Lokalnu razvojnu strategiju. Najavljeni su daljnji planovi u poslovanju LAG-a, te su prisutnima podijeljeni informativno-edukacijski materijali. Direktorica PC Garešnica Vida Iličić prezentirala je dosadašnja istraživanja prirodnih, kulturnih i gospodarskih potencijala Grada Garešnice i okolice koji su preduvjet za razvoj turizma na tom području. Ukratko je predstavljen Akcijski plan koji će biti sastavni dio Strategije turizma grada Garešnice na čijoj se izradi još intenzivno radi. Posebna pažnja posvetit će se razvoju gastro i lovnog turizma. Izlaganje je zatim imao i Danijel Kruljac voditelj Hotela Garić koji je istaknuo da sama obnova hotela nije dovoljna za privlačenje potencijalnih gostiju već je potrebno diversificirati ponudu i podići ju na višu razinu. Nastojat će se uspostaviti suradnja sa lokalnim OPG-ovima, te njihove proizvode uvrstiti u ponudu hotela.

U zabavnom dijelu Gariglazbijade posjetitelji su se zabavljali uz Učiteljice i Prljavo kazalište.

19. Kriški oblizeki- poziv na Okrugli stol

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na Okrugli stol u organizaciji LAG-a Moslavina i Društva Naša djeca Križ na temu

„Domaći proizvod od polja do desertnog stola“

 Okrugli stol će se održati u subotu, 03. rujna 2016. godine, u sklopu 19. Festivala slastica „Kriški oblizeki“ sa predviđenim trajanjem od 15:00 do 16:00 sati u prostorijama knjižnice Osnovne škole Milka Trnina u Križu, Školska ulica 10.

Temu će moderirati gđa. Božica Brkan, gastrospisateljica, književnica  i glavna urednica portala Oblizeki.

Okosnica Okruglog stola biti će poljoprivredna proizvodnja, promoviranje ekološkog pristupa i zdrave, zelene proizvodnje u prehrambenom sektoru, pri čemu se poseban naglasak stavlja na tradicijske vrijednosti i nasljeđe u spravljanju domaćih slastica.

Stručne rasprave, zaključci i upute nositelji Okruglog stola upućuju direktno obrtnicima i poduzetnicima, zadrugarima i članovima udruga i OPG-a koji izlažu na sajmu u sklopu Festivala slastica, te ih upućuju i na mogućnosti poticaja kako državnih institucija tako i različitih inozemnih izvora financiranja. Navedeni sadržaji pružaju podršku sustavnom marketinškom pristupu koji je nužan da bi proizvod osvojio tržište i postao isplativ.

Kriški oblizeki-plakat

Kriški oblizeki- 19. festival slastica

Brand Kriški oblizeki predstavlja izložbu, festival slastica, najstariju slatku gastronomsku manifestaciju u Hrvatskoj. Ovogodišnji, 19. po redu, Kriški oblizeki održavaju se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, a u organizaciji volontera udruge za djecu „Društvo naša djeca“ Križ.

Izložba i dalje ostaje humanitarna, koncipirana na natjecateljskom karakteru, u 4 kategorije (torte, kolači s kremom, čajni kolači, starinski slatki ili slani kolači), a pravo sudjelovanja ostvaruju svi pojedinci koji ispeku i poklone slasticu, te na priloženom obrascu dostave recept. Sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi. Ove godine se nadamo još većem odazivu i novim receptima, koje će ponovno ocjenjivati stručni žiri.

Uz “Kriške oblizeke” u isto se vrijeme održava i Sajam obrta i rukotvorina na kojem proizvođači, OPG-i, udruge i zadruge mogu predstaviti i prodavati svoje proizvode i usluge.
Molimo Vas, da nam pomognete, da se u ovu humanitarnu akciju uključi što veći broj izlagača i sudionika s područja LAG-a Moslavine.

Zbog toga Vas molim, da obavijest o održavanju manifestacije Kriški oblizeki, uz koju se u isto vrijeme održava i Sajam obrta i rukotvorina,  proslijedite svim potencijalnim izlagačima i sudionicima s vašeg područja, te ih potaknete da svojim sudjelovanjem doprinesu organizaciji ovog hvale vrijednog humanitarnog događanja.

Više obavijesti o navedenim događanjima pogledajte na web stranicama glavnog organizatora DND “Vladimir Nazor” Križ:

http://oblizeki.dnd-kriz.hr/

http://oblizeki.dnd-kriz.hr/sajam-obrta-rukotvorina-i-opg-a/

Kriški oblizeki-plakat

Dan Općine Križ 2016. godine

Glavna događanja očekuju nas za vikend od 26. do 28.08.2016. godine, a od svega izdvajamo Sajam obrta i rukotvorina, dobrotvornu akciju s gostima iznenađenja, nastup vokalne skupine Rusalke iz Kutine i plesne skupine M18 također iz Kutine, kao i dječji folklorni festival Kolo sreće KUD-a Graničar te nastup Prima banda, glazbene skupine Vis a Vis i koncert Ivana Zaka u subotu 27.08.2016. od 22 sata.

file-page1

Dana 03.09.2016. održat će se festival slastica Zagrebačke županije, 19. Kriški oblizeki, najstarija slatka gastronomska manifestacija u Hrvatskoj. Ovogodišnji, 19. po redu, Kriški oblizeki održavaju se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, a u organizaciji volontera udruge za djecu „Društvo naša djeca“ Križ. Vjerujemo da ćete ju podržati i ove godine.

13606726_1007273576060755_8300734930012926094_n

Aktivnosti LAG-a (Hercegovac, Garešnica, Križ)

LAG Moslavina nastavlja sa svojim aktivnostima. Podsjećamo Vas da SUTRA (29.8.) možete sudjelovati na Okruglom stolu s temom “Uloga razvojnih institucija u razvoju ruralnog područja” u Hercegovcu, s početkom u 14:00h u Hrvatskom seljačkom domu. U PETAK (4.9.) sudjelovati možete na okruglom stolu s istom temom u Garešnici, u prostorijama Udruge umirovljenika, od 17:30h. Pozive i programe prikazanih okruglih stolova možete preuzeti iz prethodnih postova.

U SUBOTU (5.9.) LAG Moslavina zajedno s DND-om Križ organizira Okrugli stol s temom “Poduzetništvo žena na ruralnom području”, u sklopu manifestacije Kriški oblizeki. Festival slastica „Kriški oblizeki“ gospodarska je manifestacija koja promiče tradiciju, poduzetništvo i obrte te ukazuje na mogućnosti ruralnog prostora i održive ekonomije. Stručne rasprave, zaključci i upute nositelji Okruglog stola upućuju direktno obrtnicima i poduzetnicima, zadrugarima i članovima udruga i OPG-a koji izlažu na sajmu, upućuju ih na mogućnosti poticaja kako državnih institucija tako i različitih inozemnih izvora financiranja. Nadalje, upravo prateći sadržaji pružaju podršku sustavnom marketinškom pristupu koji je nužan da bi proizvod osvojio tržište i posao isplativ, promovira ekološki pristup i zdravu, zelenu proizvodnju u prehrambenom sektoru, pri čemu se poseban naglasak stavlja na tradicijske vrijednosti i nasljeđe.

Poziv za Okrugli stol u sklopu manifestacije Kriški oblizeki: Poziv na Okrugli stol – Kriški oblizeki

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas da sudjelujete i doprinesete prikazanim okruglim stolovima. Veselimo se Vašem dolasku!

18. Festival slastica Zagrebačke županije

2015-08-21-21_44_31-plakat20151.pdf-SumatraPDF - kopija