Rezultati Oznaka

Svečano otvoren poljoprivredni kompleks tvrtke DAR BLUE u Derezi kraj Čazme

Jedna od najvećih plantaža borovnica u Hrvatskoj i šire tvrtke DAR BLUE, inače u hrvatsko – poljskom vlasništvu nalazi se u Derezi kraj Čazme.

U nazočnosti ministra savjetnika Veleposlanstva Republike Poljske, Mareka Lyzva te gradonačelnika Čazme, Dinka Piraka, zamjenika ministra poljoprivrede RH Tugomira Majdaka otvorio je projekt Dar Blue koji se za dio prihvatljivih ulaganja prijavio i na IPARD program.

Radi se o ulaganju u podizanje nasada borovnica (12 ha) te izgradnju i opremanje gospodarskih objekata u funkciji skladištenja voća i povrća, nabave poljoprivredne mehanizacije te opreme za navodnjavanje. Ugovoreni iznos ulaganja je 6.834.600,00 kuna (IPARD), a ugovoreni iznos potpore 3.759.030,00 kuna.

Projekt na području Čazme realiziraju mladi poduzetnici iz Hrvatske zajedno sa strateškim partnerima iz Poljske. U daljnjoj fazi projekt ide u smjeru prerade poljoprivrednih proizvoda. 

Kompleks u kojem se za sada nalazi višegodišnji nasad borovnica ukupne površine 12 ha te rashladno – distributivni centar sa pratećim gospodarskim objektima svečano je otvoren. -Prošla godina bila je investicijska godina i mi smo danas jako sretni što smo sve uspjeli završiti vrlo uspješno i nadamo se da će se uspjeh ostvaren tijekom investicijske faze nastaviti i dalje – rekao je direktor čazmanskog kopleksa Nikola Kutnjak.

Bez naslova

Kutnjak se zahvalio djelatnicima na podršci i suradnji tijekom dosadašnjeg rada, a ujedno je pozvao i potencijalne berače da se tijekom sezone pridruže prilikom berbe borovnica, naročito tijekom sljedećih godina kada se očekuje prinos od oko 400 tona. – Berba kreće oko 15. lipnja i trajat će oko 2 mjeseca, dok će se sljedeće godine zbog novoposađenih sadnica produljiti. Ove godine na planataži će tijekom berbe raditi sedamdesetak berača, dok će se tijekom narednih godina taj broj penjati na 300 – 400 berača po sezoni, a DAR BLUE će se potruditi da svaki berač bude zadovoljan – kazao je Kutnjak.

DSCN0359-960x640

Na otvorenju kompleksa bio je i gradonačenikČazme, Dinko Pirak koji je rekao da ga veseli što Grad Čazma napreduje u svekolikom smislu. – Ja s radošću mogu reći da je Čazma poželjno mjesto za investitore, da naša dugogodišnja usmjeravanja i gradskog proračuna i cijele gradske politike ka olakšicama koje omogućujemo našim poduzetnicima dok nešto rade i stvaraju donose ploda. U Čazmi su upravo investicije u poljoprivrednoj proizvodnji vrlo značajne. Ovaj nasad borovnica u Čazmi je jedna maeđunaroddna investicija koja je došla u Čazmu zbog povoljnih klimatskih uvjeta ali i olakšica koje nudimo mi kao Grad. Stoga će ovdje naći svoje radno mjesto bilo kao sezonci bilo kao stalno uposleni određeni broj ljudi. Vjerujem da će to biti baš Čazmanci. Imamo 800 ljudi koji traže posao preko biroa, vjerujem da će posao, makar i onaj sezonski pronaći na ovom mjestu – zaključio je gradonačelnik Pirak.

DSCN0362-960x640

OPĆINI LIPOVLJANI 835 TISUĆA KUNA IZ IPARD-A ZA IZGRADNJU KANALIZACIJE

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je još jedan projekt iz IPARD programa za završeno ulaganje u sklopu mjere 301 “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ čiji su korisnici jedinice lokalne samouprave, odnosno općine i gradovi do 10 000 stanovnika. Općini Lipovljani u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno je 835.078,13 kuna za ulaganje u izgradnju sekundarnih kanala glavnog kolektora kanalizacije.

IPARD je pretpristupni program Europske unije za razdoblje 2007. – 2013. Sastavni je dio IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance) odnosno njegova V. komponenta Ruralni razvoj. Glavni cilj IPARD programa je unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, a ima tri prioriteta:

1) Poboljšanje tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda
2) Pripremne aktivnosti za provedbu poljoprivredno – okolišnih mjera i LEADER-a (program koji omogućava da se u pojedinim regijama ili mikroregijama, bez obzira na postojeće administrativne granice, stvaraju i sufinanciraju projekti koji uključuju što više interesnih motiva onih koji žive na tom prostoru)
3) Razvoj ruralne ekonomije

Više o IPARD programu možete naći ovdje.

Objavljeni novi IPARD natječaji

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je raspisala prvi IPARD natječaj za Mjeru 202 „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“ u razdoblju od 1. ožujka 2013. do 02. travnja 2013., čijim sredstvima će biti omogućeno sufinanciranje Lokalnih akcijskih grupa.

Read the rest of this entry »

Predstavljene nove aktivnosti LAG-a Moslavina

Danas, 19.03.2013. godine, je u Općini Križ održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani novi projekti LAG-a Moslavina. Sve nazočne medije u ime Općinske načelnice Općine Križ Ivane Posavec Krivec, pozdravio je njen zamjenik Josip Blažak. Pri tome je istaknuo da je cilj LAG-a Moslavina, potaknuti članove lokalne zajednice, u svakoj od općina i gradova obuhvaćenih LAG-om, na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvoju tih područja, kako na gospodarskom planu, razvoju infrastrukture, očuvanju prirodne, tradicijske, kulturne i povijesne baštine tako i na unaprjeđenju društvenog i kulturnog života stanovnika Moslavine.

Read the rest of this entry »

LAG Moslavina pomaže pčelarima s LAG područja

Lokalna akcijska grupa (LAG) Moslavina na konferenciji za novinare, održanoj 30. siječnja 2013. godine u Kutini, predstavila je svoj vizualni identitet i pri tome najavila pomoć pčelarima s područja LAG-a kod izlaganja na Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu.
Read the rest of this entry »