Rezultati Oznaka

Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014-2018 – “Vinska omotnica”

Nacionalni program pomoći sektoru vina, tzv. Vinska omotnica, bit će opet otvorena za koji dan i dostupna za prijave tijekom ovog mjeseca. To je prilika za sve one koji su propustili priliku u dosadašnjim Pozivima na predaju projekata.

Podsjećamo, potpore se ostvaruju prijavom projekata kroz tri mjere. Najmanji iznos potpore je 3.000 eura, a najveći 1,5 milijuna eura, ovisno o mjeri, a za završene projekte isplaćuje se od 50% – 80% ukupno prihvatljivih troškova. Korisnici moraju biti upisani u Vinogradarski registar. Odluka o financiranju projekata donosi se u roku 90 dana od predaje dokumentacije uz mogućnost avansnog plaćanja.

Što govori statistika?

Za mjeru Investicija u vinarije i marketing vina do sada je 59 korisnika prijavilo svojih 88 projekata. Ukupno je odobreno preko 65 milijuna kuna potpora, sa prosječnim iznosom potpore od 740.000 kuna. Maksimalna dodjeljena potpora iznosila je 7,9 milijuna kuna, a najmanja 44.002 kune. Za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda korisnicima su odobrena 23 projekta u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna. Najveću potporu dobilo je Kutjevo d.d. (5,5 milijuna kuna), a najmanju OPG Đozo Nataša (38.668 kuna). Za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja dodijeljeno je ukupno 6,7 milijuna kuna za 23 projekta.

vino

Ima li još novaca?

U okviru sve tri mjere, do sada je ukupno odobreno 92 milijuna kuna potpore za 134 projekta tj. potrošeno je samo 20% sredstava u odnosu na ukupno raspoloživa sredstva do kraja 2018. godine. Dakle, novaca još ima napretek. S obzirom da su neki vinari svoje projekte do sada prijavili u sve tri mjere po nekoliko puta (što je u Vinskoj omotnici dozvoljeno), potičemo one koji to još nisu učinili da razmotre svoje planove, hrabro krenu u investicije i koriste bespovratna sredstva.

Više informacija pročitajte na linku.

Novi natječaji za novac iz Vinske omotnice

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak, 2. listopada 2015. godine raspisat će nove natječaje za sve tri mjere iz tzv. europske Vinske omotnice. Cilj ovog programa je razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva kroz tri mjere: Restrukturiranje i konverzija vinograda, Investicija u vinarije i marketing vina i Promidžba na tržištima trećih zemalja.

Najmanji iznos potpore je 3.000 eura, a najveći 1,5 mil eura, ovisno o mjeri, a za završene projekte Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplaćuje od 50% – 80% ukupno prihvatljivih troškova.

Odaziv na dosadašnje natječaje je vrlo veliki, pa je do sad odobreno čak 117 projekta za 72 milijuna kuna. Neki su projekti već završeni, a za njih je Agencija isplatila ukupno 12,5 milijuna kuna.

Novi natječaji bit će objavljeni u Narodnim novinama u petak, a sve informacije o tome kakvi se projekti mogu financirati i što je potrebno od dokumentacije za prijavu na natječaje, kao i česta pitanja i odgovori, možete pogledati ovdje:  http://www.apprrr.hr/vinska-omotnica-1033.aspx  

Sve dodatne informacije možete zatražiti e-mailom na: info@apprrrr.hr te na brojeve telefona: 01/6002 930 i 01/6002 187
Popis svih korisnika Vinske omotnice pogledajte ovdje:http://www.apprrr.hr/popis-korisnika-1138.aspx