Rezultati Oznaka

ODRŽAN RADNI SASTANAK LAG-a MOSLAVINA

U Popovači je 29.02.2016. godine održan radni sastanak predstavnika JLS-a koji su osnivači LAG-a Moslavina. Kako LAG u 2016. godini očekuju mnogi izazovi, osnivači LAG-a su se sastali kako bi dogovorili daljnje smjernice bitne za dobro funkcioniranje LAG-a. LAG trenutno provodi EU natječaj, preko mjere LEADER – Podmjere 19.1. iz Programa ruralnog razvoja, a glavna aktivnost iste je izrada nove Lokalne razvojne strategije LAG područja.

Sredinom 2016. godine očekuje se raspisivanje najvažnijeg natječaja za LAG-ove, a to je LEADER natječaj iz Podmjere 19.2. Prolaskom na istom LAG Moslavina može ostvariti potporu od cca 1.500.000 eura. Veći dio te potpore LAG će dalje plasirati raspisujući natječaje i pružajući potporu za manje projekte iz Programa ruralnog razvoja na području LAG-a. Dio potpore namijenjen je za osmišljavanje i provođenje projekata suradnje, a ostatak za redovan rad LAG-a u ovom obračunskom razdoblju.

Očekivanja LAG-a Moslavina od LEADER mjere bila su puno veća jer su sve procjene Ministarstva poljoprivrede išle u smjeru da će veliki LAG-ovi, kao što je LAG Moslavina, moći ostvariti puno veće potpore od sada najavljenih.

Ovom je prilikom odrađena i sjednica Nadzornog odbora LAG-a Moslavina, na kojoj su članovi istog utvrdili financijska izvješća LAG-a za 2015. godinu.

Početkom travnja LAG očekuje i Izborna skupština, jer tijelima LAG-a istječe mandat od četiri godine. Na toj će se Skupštini odlučivati o prihvaćanju nacrta nove Strategije LAG-a Moslavina.

kopija-veca

Inicijativa pčelara SMŽ za suradnju

U srijedu, 25.11.2015. godine, u prostorima Savjetodavne službe u Sisku, održan je radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici gradskih vlasti SMŽ, poljoprivrednog sektora SMŽ, Savjetodavne službe, Pčelarskog društva Sisak, Zajednice pčelarskih udruga SMŽ, Udruge UPA Popovača te LAG-a Moslavina.

Tema radnog sastanka odnosila se na mogućnosti suradnje između LAG-a Moslavina i pčelarskih udruga, ali i omogućavanje lokalnim pčelarima povezivanje i razmjenu iskustava s pčelarima iz EU zemalja u kojima je sektor pčelarstva razvijeniji.

Pčelari SMŽ su pokazali veliki interes za povezivanje i suradnju s razvijenijim udrugama pčelara iz RH, ali i ostalih EU zemalja, osobito Poljske, gdje je taj sektor dignut na višu razinu. S obzirom na veliki potencijal u bavljenju pčelarstvom koje naše lokalno područje pruža, želja lokalnih pčelara je povećati, unaprijediti i osuvremeniti pčelarski sektor na području cijele županije. Zbog toga traže pomoć od SMŽ i LAG-a Moslavina da im u tome pomognu.

Na sastanku je dogovoreno sljedeće:

  1. S obzirom na veliki potencijal u sektoru pčelarstva, LAG Moslavina će uvrstiti daljnji razvoj pčelarstva u novu strategiju LAG-a Moslavina,
  2. Na području SMŽ, osim LAG-a Moslavina djeluje još nekoliko LAG-ova (LAG Zrinska gora Turopolje, LAG Una, LAG Zeleni trokut i LAG Petrova gora) pa je preporuka pčelarskim udrugama da se učlane u LAG koji djeluje na njihovom području,
  3. LAG-ovi s područja SMŽ trebaju se koordinirati i u svoje nove strategije staviti sektor pčelarstva kao jedno od prioritetnih područja razvoja,
  4. LAG Moslavina će kontaktirati LAG 5 iz Orebića i vidjeti do kuda su oni došli u suradnji s poljskim LAG-om,
  5. LAG Moslavina će kroz LEADER mjeru – Podmjeru 19.3. organizirati pčelarima i pčelarskim udrugama, koje djeluju na LAG području, studijsko putovanje radi razmjene iskustava i dogovora oko konkretne suradnje između pčelara s područja oba LAG-a,
  6. Udruge s područja SMŽ trebaju razmišljati o osnivanju zadruge ili proizvođačke grupacije koja bi intenzivno radila na tržištu/plasmanu pčelinjih proizvoda i boljoj konkurentnosti svojih članova,
  7. Pčelarima treba približiti i predstaviti novi način funkcioniranja i uloge zadruge i proizvođačke grupacije kroz stručna predavanja, okrugle stolove i posjet istima koji dobro rade kao dobar primjer prakse, a u tome bi im mogla pomoći i SMŽ,
  8. LAG Moslavina će dogovoriti suradnju s jednim poljskim LAG-om u sektoru pčelarstva i po mogućnosti potpisati sporazum o suradnji s istim.

 

DSCN0086