Rezultati Oznaka

LAG MOSLAVINA I GRAD POPOVAČA DOMAĆINI SKUPŠTINE I RADIONICE HMRR-a

U ponedjeljak 07.03.2016. godine Hrvatska mreža za ruralni razvoj u Popovači je organizirala Izvanrednu izbornu skupštinu i Radionicu za potrebe izrade Lokalne razvojne strategije. Domaćini tih događanja su bili Grad Popovača i LAG Moslavina, a isto je održana u Domu kulture.

Od 11,00 sati uslijedila je Izborna Skupština, a ista se održavala jer je dosadašnji predsjednik Tomislav Panenić morao podnijeti ostavku s obzirom da je postao ministar gospodarstva. Dužnost v.d. predsjednice u međuvremenu je vršila gospođa Lidija Pavić-Rogošić, predsjednica Odraza, koja je i otvorila te vodila Skupštinu.
U uvodnom djelu Skupštine, prisutne predstavnike 25 LAG-ova iz cijele RH, ali ostalih organizacija koji se bave ruralnim razvojem, srdačno je pozdravio domaćin, gradonačelnik grada Popovače, gospodin Josip Mišković, te njegova zamjenica Ana Strilić. Ispred LAG-a Moslavine uvodni govor i kratko predstavljanje LAG-a imala je voditeljica LAG-a, Anica Lenart.

kolaž 1

Kandidati za novog predsjednika HMRR-a bili su gospodin Matija Zamljačanec, voditelj LAG-a Izvor te gospođa Svjetlana Kasunić, voditeljica LAG-a Gorski Kotar, koji su se kratko predstavili te izložili svoje viđenje prijedloga plana rada Mreže.
Sam izbor predsjednika HMRR-a odvijao se tajnim glasanjem te je sa 18 glasova za Svjetlanu Kasunić i 9 glasova za Matiju Zamljačaneca, izabrana nova predsjednica HMRR-a. Nova predsjednica gđa Svjetlana Kasunić zahvalila se na ukazanom povjerenju te je obećala da će nastaviti transparentno i uspješno voditi Mrežu.

FotorCreated5

HMRR povećava svoje članstvo, koje sada broji 41 člana, pa su i ovo prilikom predstavljeni LAG-ovi, koji su postali novi članovi Mreže.

Od 14.00 h održana je Radionice po metodi „world cafea“ pod nazivom „IZRADA LOKALNIH RAZVOJNIH STRATEGIJA – ZAJEDNIČKE TEME I IZAZOVI“.

Teme o kojima se raspravljalo na Radionice bile su sljedeće:
1. Kako animirati / motivirati prijavu projekata koji će ne samo zadovoljiti uvjete financiranja, već i postizati najbolje efekte na području ruralnog razvoja? (Uloga MPS, HMRR-a, LAG-ova), a moderatorica iste bila je Dragica Roščić,
2. Uloga i značaj Nacionalne mreže za ruralni razvoj, s pitanjima „Može li HMRR potaknuti aktiviranje Mreže i kako te moguća uloga HMRR-a u aktivnostima Mreže?“, čija je moderatorica bila Višnja Jelić Mück,
3. Kakve promjene želimo, uključujući i stopu financiranja, u odnosu na mjeru LEADER / CLLD u PRR-u nakon 2017., a moderator predložene teme bio je Matija Zamljačanec,
4. Kako kvalitetno pristupiti pripremi projekata suradnje kroz LEADER mjeru iz Podmjere 19.3, čija je moderatorica bila Marina Koprivnjak Moderatorica teme: Marina Koprivnjak te
5. Kako osmisliti kriterije odabira projekata koje će LAG podržati (koje elemente projekta treba ocjenjivati, što je važno/ relevantno za određeno područje, regionalne/lokalne razlike i utjecaji, realnost i održivost projekta i sl.), a moderator iste bila je Lidija Pavić-Rogošić.

DSCN0495

Prisutni su sudionici Radionice podijeljeni u pet grupa, pa je svaka grupa po 15 minuta raspravljala o svakoj od predloženih tema. Nakon što su sve grupe obradile i raspravljale o svakoj od tema, moderatorice su prezentirale donesene zaključke. Ovakav način rada pokazao se vrlo uspješnim, jer se u malo vremena mogu čuti mišljenje te razmijeniti iskustva velikog broja sudionika.

DSCN0526

Svi se slažu u jednom, alokacija za LEADER je premala, ali ju treba maksimalno iskoristiti i pokazati nadležnim institucijama da se u LAG-ovima i lokalnoj zajednici krije potencijal, kojeg se treba i može više koristiti u budućem razvoju ruralnih područja.

Održane radionice za potrebe izrade nove Lokalne razvojne strategije LAG područja

Lokalna akcijska grupa „Moslavina“ u procesu je izrade Lokalne razvojne strategije LAG područja do 2020. godine kojom će se osigurati preduvjeti za financiranje projekata javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja LAG-a iz dostupnih izvora, prvenstveno vezanih uz Program ruralnog razvoja. Posljednjih nekoliko dana LAG Moslavina u suradnji s lokalnim razvojnim institucijama obilazi područje LAG-a i održava radionice kako bi kroz javne konzultacije zainteresiranih članova i stanovnika lokalnog područja iznjedrili kvalitetne smjernice i odredili prioritete razvoja koji se mogu riješiti preko Programa ruralnog razvoja kroz novu strategiju LAG-a.

Prva radionica održana je u Kutini, 11.02.2016., za potrebe analize područja Kutine, Popovače, Velike Ludine i Lipovljana, a istoj je prisustvovalo 15 ljudi.

11-s

Druga radionica održana je u Garešnici, 12.02.2016., a istoj je prisustvovalo 20 zainteresiranih predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja Garešnice, Hercegovca i Velike Trnovitice.

11-s

Treća radionica u nizu održana je 15.02.2016. u Čazmi, a na istoj je bilo 15 predstavnika iz civilnog, gospodarskog i javnog sektora s područja Čazme, Kloštar Ivanića i Dubrave.

11-s

Posljednja radionica održana je 16.02.2016. u Ivanić-Gradu, a na istoj je bilo 10-ak predstavnika iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja Ivanić-Grada i Križa.

11-s

Nakon prikupljenih statističkih podataka i analize stanja na terenu isti su prezentirani na radionicama. Iako predstavljeni podaci i nisu ohrabrujući s obzirom da se uvidom u nove trendove može vidjeti povećan broj nezaposlenih, smanjeni izvorni prihodi JLS-a, depopulacija stanovništva, smanjena gospodarska aktivnost i sl., analiza područja je dobra prilika da se vidi u kojem smjeru krenuti dalje te koji su to resursi koji nam u tome mogu pomoći.

Područje Moslavine obiluje bogatim prirodnim, kulturnim i inim resursima, ali svi se slažu u jednom, a to je da nedostaje potencijala kako bi se postojeći resursi adekvatno iskoristili.

Zbog ograničavajućeg zakonodavstva i usmjeravanja LAG-ova samo na mjere iz Programa ruralnog razvoja, LAG će u ovom obračunskom razdoblju moći raspisivati natječaje i odobravati projekte iz predviđenih mjera i tipova podmjera iz PRR.

poziv1

Nakon pojedinačnih radionica po cijelom području LAG-a, u petak, 19.02.2016. godine, u sali za sastanke Gradske tržnice u Kutini održat će se radionica na kojoj će se objediniti SWOT analiza, definirati vizija, prioriteti, ciljevi i mjere potrebni za novu Strategiju LAG-a.

Pozivamo Vas na radionicu te se radujemo suradnji na izradi Lokalne razvojne strategije LAG-a do 2020. godine i nastojanju da zajednički doprinesemo razvoju naše Moslavine!

Link na poziv: Poziv radionica Kutina 19.02.- LAG

Project-ManagementU sklopu Strategije radi se Baza projektnih prijedloga na temelju koje će se analizirati stvarne projektne potrebe područja LAG-a. S tim ciljem LAG prikuplja projektne ideje i projekte putem Obrasca projektnog prijedloga u koji se skraćeno upisuju bitni dijelovi projekta. Svi projekti koji budu u skladu sa definiranim prioritetima moći će se prijavljivati na natječaje LAG-a „Moslavina“ koji će dodijeljivati sredstva za njihovo sufinanciranje.

Predloženi projektni prijedlozi trebali bi biti vezani uz Program ruralnog razvoja i sljedeća tematska područja: ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, ruralni turizam i aktivnosti vezane uz razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, razvoj poljoprivrednih gospodarstava, razvoj šumskih područja, upravljanje kvalitetom, standardizacija i suradnja vezana uz poslovanje poljoprivrednih gospodarstava.

Molimo Vas da ispunite Obrazac i vratite ga na e-mail adresu LAG-a, kako bi isti uvrstili u Bazu projekata. Sve dodatne informacije možete dobiti na e-mail anica.lenart@lag-moslavina.hr ili na broj mobitela 091/443 2010 (Anica Lenart, voditeljica LAG-a).

idea