Rezultati Oznaka

Mladim poljoprivrednicima osigurano duplo više novca za projekte ruralnog razvoja

Zbog iznimnog interesa mladih poljoporivrednika i vrlo kvalitetnih projekata pristiglih na drugi natječaj u okviru Mjere 6, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, donijela je odluku o povećanju raspoloživih sredstava za 2. natječaj za tip operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima”.

Današnjom odlukom, povećavaju se raspoloživa sredstva za potporu mladim poljoprivrednicima sa predviđenih 75 milijuna kuna na 131 milijun kuna, što pokriva financiranje oko 350 projekata. Od 131 milijun kuna 90% dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Mladim poljoprivrednicima bit će dodijeljeno 50.000 eura po projektu za aktivnosti iz njihovog poslovnog plana, kao što su primjerice: kupnja životinja, bilja, sadnog materijala i zemljišta, podizanje višegodišnjih nasada; građenje i opremanje objekata za proizvodnju ili preradu poljoprivrednih proizvoda te prodaju vlastitih proizvoda na gospodarstvu; kupnju mehanizacije, strojeva i opreme i sl. Nakon odobrenja projekta mladi poljoprivrednik odmah može zatražiti isplatu prve rate, dakle i prije nego što krene s ulaganjima na gospodarstvu.

Smisao ove mjere je generacijska obnova, pa se potpora odobrava mladim poljoprivrednicima koji preuzimaju poljoprivredno gospodarstvo (od starijeg nositelja) ili su ga već preuzeli u posljednjih 18 mjeseci (od prijave projekta).

Jedan od glavnih ciljeva ovog Ministarstva i mog tima je zadržavanje mladih u ruralnim područjima, kako bi potaknuli demografsku obnovu na našim selima i omogućili da ruralna područja postanu poželjno mjesto za život

– izjavio je ministar Tolušić te dodao –

i zato me veseli veliki broj kvalitetnih projekata koji pokazuju da mladi ljudi ipak vide budućnost u poljoprivredi.“

Izvor: ruralnirazvoj.hr

INFORMACIJE O MJERAMA RURALNOG RAZVOJA

Ministarstvo poljoprivrede krenulo je u izmjene i dopune Pravilnika o provedbi mjere 4. podmjere 4.1. “Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva” i podmjere 4.2. “Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”. Izmjene se očekuju tijekom rujna.

Podmjera 6.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” za cilj ima modernizaciju i unapređenje poslovanja te povećanje proizvodnog kapaciteta poljoprivrednog gospodarstva. Mladim se poljoprivrednikom smatra osoba od 18 do 40 godina, određenih stručnih znanja i vještina, koja je nositelj poljoprivrednog gospodarstva. Potpora iznosi 50.000,00 eura, a dodjeljuje se za provedbu prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu, a određenih pravilnikom. Jedan od kriterija koje poljoprivredno gospodarstvo mora ispuniti vezan je za ekonomsku vrijednost PG-a. Vodič za izračun možete pronaći OVDJE. Prema trenutnim informacijama, natječaj za podmjeru 6.1. bit će objavljen 27. RUJNA O.G. Detaljnije informacije o podmjeri možete pronaći OVDJE.

 

najava mjera do kraja 2015