SVEČANA DODJELA UGOVORA LAG-u MOSLAVINA

Jučer, 16. veljače 2017. godine, u prostorima Ministarstva poljoprivrede upriličena je svečana dodjela Ugovora odabranim  Lokalnim akcijskim grupama u okviru Mjere LEADER. Svečanosti su, ispred LAG-a Moslavina,  nazočili predsjednik LAG-a, Andrija Rudić i voditeljica LAG-a, Anica Lenart.

Lokalnoj akcijskoj grupi Moslavina uručen je Ugovor na iznos od 12,6 milijuna kuna.

‘Uskoro očekujemo pravila raspisivanja natječaja i krećemo u raspodjelu novca za manje lokalne razvojne projekte na ruralnom području Moslavine’, rekao je predsjednik LAG-a Moslavina Andrija Rudić.

LAG Moslavina je bio najbolje plasiran od 54 lokalne akcijske grupe te je uspio dobiti maksimalni moguć iznos novca koji će utrošiti u društvenu infrastrukturu, poljoprivredu i za svoj rad.

‘Iako se 12,6 milijuna kuna čini velikim novcem, lokalne akcijske grupe u Europskoj uniji dobivaju daleko veće iznose. U Mađarskoj LAG-ovi naše veličine dobivaju iz sličnih programa i po 10 milijuna kuna, a kod nas je bio maksimum 12,6 milijuna kuna. LAG-ovima je dodijeljeno malo novca, obzirom na ulogu koju mogu imati, posebno za razvoj ruralnih dijelova Hrvatske’, istaknula je Anica Lenart, tajnica i voditeljica LAG-a Moslavina.

Ukupno će 9,6 milijuna kuna LAG putem natječaja plasirati općinama, gradovima i poljoprivrednicima od koji je oko trećine namijenjen za projekte u gradovima Čazmi, Garešnici, Ivanić-Gradu, Kutini i Popovači te općinama Križ, Lipovljanima, Velikoj Ludini, Hercegovcu, Dubravi, Kloštar-Ivaniću i Velikoj Trnovitici. Te su općine i gradovi osnivači  Lokalne akcijske grupe Moslavina.

Dogovorom je usuglašeno da će svaka od tih općina i gradova realizirati barem jedan projekt tzv. društvene infrastrukture poput rekonstrukcije društvenih i vatrogasnih domova, kulturnih centara, izgradnju dječjih igrališta i slično. Sukladno veličini jedinice lokalne samouprave ti projekti mogu biti u vrijednosti od 20.000 kuna do 50.000 eura’, rekla je Anica Lenart.

Tako je primjerice iz Garešnice najavljen za natječaj projekt uređenja dječjeg igrališta, Kutina planira rekonstrukciju društvenog doma u Repušnici i prilagodbu njegova prostora za provedbu  predškolskog odgoja, općina Hercegovac planira rekonstrukciju i opremanje Češkog doma, a Lipovljani uređenje društvenog doma u Krivaju.

Najveći dio novca ipak će biti utrošen za projekte ruralnog razvoja namijenjenih manjim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima koji će moći prijavljivati projekte vrijedne od pet do 40 tisuća eura. Ti će natječaji biti otvoreni svim poljoprivrednicima s područja spomenutih 12 gradova i općina. Za projekte suradnje s drugim LAG-ovima te redovni rad Lokalne akcijske grupe Moslavina do 2022. godine koji uključuje edukacije, promidžbu i drugo namijenjeno je oko tri milijuna kuna.