Proteklog vikenda održano mnoštvo događanja na području LAG-a Moslavina

Ovog je vikenda područje LAG-a Moslavina obilovalo zanimljivim kulturnim, tradicijskim, gastronomskim, gospodarskim i zabavnim sadržajima. U Križu je održana tradicionalna manifestacija „Kriški oblizeki“, u Velikoj Ludini proslavljen je Dan Općine te održana „Jabuka crvenika“, u Banovoj Jarugi održana je manifestacija „Banova u srcu“ dok se u isto vrijeme u Garešnici održavala Gariglazbijada u okviru koje je održan i Garešnički sajam.

U Križu je 3.09.2016. održan tradicionalni 19. Festival slastica „Kriški oblizeki“ pod sloganom „Slastice sa srcem“. Festival se sastojao od izložbe i ocjenjivanja slastica, zabavno kulinarskog natjecanja u pripremi slatke i slane savijače pod nazivom „Jedno tijesto – dvije štrudle“, izložbe Požutjelih recepata i kuhinjskih zidnjaka te Sajma ruralnih proizvoda i rukotvorina. U sklopu Festivala slastica održan je i Okrugli stol „Domaći proizvod od polja do desertnog stola“, suorganizator kojeg je i LAG Moslavina. Na početku Okruglog stola prisutne je pozdravila predsjednica organizatora Festivala slastica, Društva naša djeca Križ, Ivana Posavec Krivec, nakon čega je voditeljica LAG-a Anica Lenart predstavila novu ulogu LAG-a u razvoju ruralnog područja Moslavine, kao i brojne mogućnosti koje se pružaju zainteresiranim prijaviteljima, poljoprivrednim proizvođačima na pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja. Moderatorica Okruglog stola bila je gđa. Božica Brkan, gastrospisateljica, književnica i glavna urednica portala Oblizeki, dok su u raspravi sudjelovali: zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, pročelnica UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo ZŽ Gordana Županac, poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar, etnolog, predsjednik Etnoudruge „Greben“ iz Dugog sela Tibor Matan, višestruka pobjednica Kriških oblizeka i „umjetnica“ u pripremi ukrasa od šećera gđa. Rozalija Kurjaković te učiteljica iz Križa Gordana Gorčan koja je na kraju Okruglog stola održala zanimljivu prezentaciju o čokoladi.

U Velikoj Ludini je 1. rujna 2016. godine održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Velika Ludina, dok je 2. rujna Udruga voćara i vinogradara Velike Ludine organizirala tradicionalnu manifestaciju „Jabuku crveniku“ kojom se obilježava početak berbe jabuka po kojoj je ta moslavačka općina nadaleko poznata. Vikend je obogaćen i zabavnim koncertom Maje Šuput.

KUD Banova Jaruga 3.9.2016 organizirao je tradicionalnu folklornu priredbu „Banova u srcu“ u središtu mjesta na kojoj je predstavljena bogata raznolikost nošnji i folklora toga kraja. U mjesnoj školi otvorena je i prigodna izložba “Banova i ta tvoja sela” Muzeja Moslavine.

U Garešnici je od 2. do 4. rujna održana Gariglazbijada u okviru koje se već tradicionalno održava i Garešnički sajam. Na Sajmu se predstavljalo 20-ak lokalnih izlagača, a u sklopu sajma održan je i Okrugli stol u organizaciji PC Garešnica i LAG-a Moslavina na temu Razvoj turizma na području Grada Garešnice. Moderatorica Okruglog stola bila je direktorica PC-a Garešnica Vida Iličić. Na početku je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac, nakon čega je izlaganje imala stručna suradnica LAG-a Moslavine Marija Brcko na temu Nova uloga LAG-a u razvoju lokalne zajednice. Ukratko su iznijete dosadašnje aktivnosti LAG-a, te je predstavljeno 9 operacija koje je LAG Moslavina odabrao iz Programa ruralnog razvoja i uvrstio ih u Lokalnu razvojnu strategiju. Najavljeni su daljnji planovi u poslovanju LAG-a, te su prisutnima podijeljeni informativno-edukacijski materijali. Direktorica PC Garešnica Vida Iličić prezentirala je dosadašnja istraživanja prirodnih, kulturnih i gospodarskih potencijala Grada Garešnice i okolice koji su preduvjet za razvoj turizma na tom području. Ukratko je predstavljen Akcijski plan koji će biti sastavni dio Strategije turizma grada Garešnice na čijoj se izradi još intenzivno radi. Posebna pažnja posvetit će se razvoju gastro i lovnog turizma. Izlaganje je zatim imao i Danijel Kruljac voditelj Hotela Garić koji je istaknuo da sama obnova hotela nije dovoljna za privlačenje potencijalnih gostiju već je potrebno diversificirati ponudu i podići ju na višu razinu. Nastojat će se uspostaviti suradnja sa lokalnim OPG-ovima, te njihove proizvode uvrstiti u ponudu hotela.

U zabavnom dijelu Gariglazbijade posjetitelji su se zabavljali uz Učiteljice i Prljavo kazalište.

Tags: , , , , , , , ,