Predstavljene nove aktivnosti LAG-a Moslavina

Danas, 19.03.2013. godine, je u Općini Križ održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani novi projekti LAG-a Moslavina. Sve nazočne medije u ime Općinske načelnice Općine Križ Ivane Posavec Krivec, pozdravio je njen zamjenik Josip Blažak. Pri tome je istaknuo da je cilj LAG-a Moslavina, potaknuti članove lokalne zajednice, u svakoj od općina i gradova obuhvaćenih LAG-om, na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvoju tih područja, kako na gospodarskom planu, razvoju infrastrukture, očuvanju prirodne, tradicijske, kulturne i povijesne baštine tako i na unaprjeđenju društvenog i kulturnog života stanovnika Moslavine.


Osnovni cilj ovog LAG-a je osiguravanje održivog razvoja ruralnih područja otvaranjem novih radnih mjesta u Moslavini te zadržavanjem mladih i obrazovanih ljudi na istom. Upravo s tom namjerom realiziraju se i današnji projekti koje je predstavio predsjednik LAG-a Moslavina Davor Žmegač. Predsjednik je istaknuo da je LAG Moslavina idealan primjer kako različite političke opcije mogu raditi na zajedničkom osmišljavanju razvoja svojih područja, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života stanovnika koji na istom borave.
LAG Moslavina ponovno se predstavlja na 16. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu, koji se održava od 22. do 24. ožujka 2013. godine, financirajući sajamski prostor na kojem će svoje proizvode i usluge izlagati članovi LAG-a Moslavina i to OPG Ciganović iz Ivanić-Grada, Centar za kulturu Čazma i Udruga e-vinarstvo iz Križa (Novoselec). Konferenciji su prisustvovali i predstavnici izlagača Neven Ciganović i Vitomir Prebeg koji su predstavili proizvode i usluge koje će izlagati na Sajmu. Zahvalili su LAG-u na mogućnosti da izlažu na Sajmu te su istaknuli da će ga dostojanstveno predstavljati na istom.
Pročelnik Upravnog odjela za razvoj, gospodarstvo i upravljanje imovinom grada Kutine, Hrvoje Krmelić, najavio je aktivnost zajedničkog nastupa Grada Kutine te općina Križ, Popovača i Velika Ludina na 2. Međunarodnom poslovnom sajmu investicijskih projekata komercijalnih nekretnina i prateće industrije za jadransku regiju – Rexpo 2013. Sajam će se održati 17. i 18. travnja ove godine u prostorijama Hypo Expo XXI Business Center.  Na tom nastupu spomenute jedinice lokalne samouprave predstaviti će svoje projekte i investicijske potencijale kako bi privukle ulagače u poduzetničke zone koje se nalaze na atraktivnom području uz autocestu Zagreb-Lipovac. Cilj je LAG-a u budućnosti poticati i promociju poduzetničkih potencijala cijelog područja LAG-a i to ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, naglasio je pročelnik Krmelić.
Voditeljica LAG-a Moslavina, Anica Lenart, na kraju konferencije je istaknula, kako se LAG Moslavina prvi u Hrvatskoj prijavio, na po prvi puta objavljeni natječaj IPARD programa – Mjera 202, koji obuhvaća pripremu i provedbu lokalnih strategiju ruralnog područja. Prolaskom na tom natječaju LAG bi ostvario pravo na povlačenje sredstava iz EU potrebna za rad LAG-a te provođenje različitih projekta važnih za lokalnu zajednicu. Osim toga LAG bi osigurao akreditaciju koja mu daje pravo izdavanja Pisma preporuke za ostale IPARD projekte, usklađene s Razvojnom strategijom LAG-a, čime prijavitelji IPARD projekata sa LAG područja na natječaju ostvaruju 30 dodatnih bodova.

039 034

Tags: , , , ,