Otvorena dva nova e-Savjetovanja za sektor vinogradarstva i proizvodnju jabuka

 

Na portalu e-Savjetovanja Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je dva nova savjetovanja: Prijedlog pravilnika o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze, te Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu. Pozivamo sve zainteresirane da se priključe javnom savjetovanju, s ciljem kreiranja Pravilnika i Programa po mjeri korisnika.

U nastavku možete pronaći opis te poveznice na otvorena e-savjetovanja.

 

Tema savjetovanja: Prijedlog pravilnika o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze

Opis savjetovanja: Ovim Pravilnikom propisuje se način utvrđivanja granica zemljopisnih područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj te podjela regija na podregije, vinogorja i vinogradarske položaje. Pravilnikom se propisuje da se zemljopisna područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj dijele na 4 regije umjesto 3 regije, kao što je bilo do sada. Vinogradarske regije su; Vinogradarska regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje, Vinogradarska regija Središnja bregovita Hrvatska, Vinogradarska regija Hrvatska Istra i Kvarner i Vinogradarska regija Dalmacija, koje se dalje dijele na podregije. Podjela podregija na vinogorja, te granice vinogorja vezane su uz administrativne granice općina i gradova. Novost u pravilniku je da su Vinogorja Benkovac-Stankovci i Vinogorje Skradin prebačeni iz podregije Dalmatinska zagora u podregiju Sjeverna Dalmacija. Pravilnikom se uređuje i način utvrđivanja vinogradarskih položaja. Vinogradarski položaji neće biti kao poseban prilog Pravilnika već će proizvođači vina koji namjeravaju isticati nazive vinogradarskih položaja u označavanju vina podnositi Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu opis vinogradskih položaja putem Regionalnih organizacija vinara i vinogradara čiji su članovi. Navedeni položaji evidentirati će se u sustavu vinogradarskih položaja u Vinogradarskom registru. Uz Pravilnik se donosi i Prilog u kojem se nalazi Podjela vinogradarskih podregija na vinogorja i utvrđivanje područja koje obuhvaća vinogorje.

Poveznica: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=11250

Savjetovanje je otvoreno do: 30.7.2019.

 

Tema savjetovanja: Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu

Opis savjetovanja: Cilj donošenja Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu je provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.

Poveznica: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=11244

Savjetovanje je otvoreno do: 27.7.2019.