ODRŽANA REDOVNA PROGRAMSKA SKUPŠTINA LAG-a „MOSLAVINA“

Dana 23. studenoga 2018. godine održana je Redovna programska skupština LAG-a „Moslavina“. Skupština je održana u Velikoj Trnovitici, a vodio ju je potpredsjednik LAG-a Marko Magdić. Na skupštini je bilo prisutno 40-ak predstavnika članova LAG-a. Voditeljica LAG-a Anica Lenart podnijela je izvješće o dosadašnjim aktivnostima LAG-a i realizaciji Financijskog plana za 2018. godinu.

U 2018. godini LAG je raspisao 2 LAG natječaja i to potpore malim poljoprivrednim gospodarstvima i za društvenu infrastrukturu. Kroz potpore malim PG plasirano je 3,88 milijuna kuna, odnosno sredstva su podijeljena za 34 OPG-a, a svaki od njih ostvario je bespovratnu potporu u iznosu od 15.000€. Trenutno je raspisan natječaj za razvoj društvene infrastrukture, kroz koji će sve JLS s područja LAG-a prijaviti projekt i kroz isti će biti plasirano cca 2,9 milijuna kuna. Osim raspisanim LAG Natječaja, LAG je organizirao i niz radionica na temu Programa ruralnog razvoja, provedbe Lokalne razvojne strategije i rada LAG-a te pripremne radionice za prijave na LAG Natječaje. Uz redovan rad LAG-a, voditeljica LAG-a i stručne suradnice sudjelovale su u nizu radionica, seminara i edukacija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, APPRRR-a i ostalih organizatora.

DSCN0010

Glavna tema Skupštine bila je donošenje Plana rada i Financijskog plana LAG-a za 2019. godinu koji je donesen jednoglasno. Ukupna sredstva planirana za rad LAG-a iznose 750.000,00 kn, a uz to LAG planira plasirati cca 2,8 milijuna kuna kroz raspise još 2 LAG Natječaja:  za tipove operacije iz Lokalne razvojne strategije LAG-a i to za; TO 1.1.1. za potporu velikim poljoprivrednicima te TO 1.2.3. za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG-ima. Nadalje, nastavlja se provedba prvog projekta suradnje „Bee friends“, koje uključuje promidžbu pčelarskog sektora kroz studijska putovanja i edukacije u svrhu razmjene iskustava u pčelarstvu. Sljedeće godine također će se pripremiti i provoditi drugi projekt suradnje – „Brendiranje područja“, kroz koji će se pokušati povezati turistička ponuda Moslavine. Osim natječaja i projekata suradnje, LAG će i nadalje nastaviti s provedbom animacijskih i promidžbenih aktivnosti.

Osim Financijskog plana i Plana rada, donesene su i odluke o visini godišnje članarine, odluka o pokretanju drugog projekta suradnje te odluka o imenovanju članova za administrativnu obradu te članova ocjenjivačkog odbora za trenutno raspisani natječaj za tip operacije 2.1.1. za ulaganje u društvenu infrastrukturu.

DSCN0004

 

DSCN0012