U VELIKOJ TRNOVITICI ODRŽAN 3. KOORDINACIJSKI SASTANAK LAG-a MOSLAVINE

U srijedu, 18. listopada 2017. godine u prostorijama Općine Velika Trnovitica, održan je 3. koordinacijski sastanak predstavnika JLS, osnivača Lokalne akcijske grupe Moslavine. Istom su prisustvovali načelnici/gradonačelnici, predstavnici JLS-a s područja LAG-a. Na sastanku su dogovorene osnovne smjernice za buduće aktivnosti LAG-a, te je dogovoreno vrijeme i mjesto održavanja 7. Sjednice Upravnog odbora te Redovne programske Skupštine LAG-a Moslavine. Iste se planiraju održati 14.11.2017. godine u Dubravi.

Izašao je novi Pravilnik za mjeru LEADER, podmjere 19.2-19.4, koje provode odabrani LAG-ovi. Tom je mjerom LAG Moslavina, kao prvorangirani LAG, ostvario potporu u iznosu od 12,6 milijuna kuna. Veći dio ostvarene potpore, iznos od 9,6 milijuna kuna, plasirat će se raspisom LAG natječaja, zainteresiranim korisnicima na LAG području.

kolaž

Došlo je do potrebe usklađenja odobrene Lokalne razvojne strategije LAG-a Moslavine, jer je konačnim Ugovorom o odabiru LAG-ova i prolasku na LEADER mjeri, LAG Moslavina ostvario malo veću potporu od najavljene. Također je došlo i do promjena najavljenih procedura proizašlih iz Novog Pravilnika za LEADER mjeru. Usklađenje Strategije se prvenstveno odnosi na promjene nastale zbog nacionalne i EU regulative u provedbi LEADER-a i ostalih Podmjera koje su odabrane u Strategiji, te na financijsko usklađenje sukladno ostvarenoj potpori LAG-a Moslavine, konačnim Ugovorom o odabiru.

Prvi LAG natječaji, koji se planiraju raspisati do kraja ove ili odmah početkom iduće godine, odnose se na natječaje za mala poljoprivredna gospodarstva (natječaj sukladan Podmjeri 6.3.1 iz PRR) i natječaje za društvenu infrastrukturu (natječaj sukladan Podmjeri 7.4.1 iz PRR).

Okupljeni predstavnici LAG-a izrazili su veliku želju i nadanje da će Ministarstvo poljoprivrede, kao upravljačko tijelo provedbe LEADER mjere te Agencija za plaćanje u poljoprivredi, kao operativno tijelo provedbe iste, LAG-ovima što prije dopustiti da raspišu LAG natječaje i plasiraju odobrena sredstava krajnjim korisnicima, za projekte koji će bar malo doprinijeti razvoju našeg područja i zadržavanju mladih ljudi na istom.