OBAVIJEST! JABUKA CRVENIKA 2017. VELIKA LUDINA!

Moslavina zauzima značajno mjesto u razvitku plantažnog (suvremenog) voćarstva u Hrvatskoj! Još 1952. godine dr. Otto Bohutinski iz tadašnjeg Zavoda za voćarstvo iz Zagreba, sadi 15 hektara pokusnih nasada jabuka u Maloj Ludini iz čijih iskustava se projektiraju i sade sve značajnije plantaže jabuka kao Borinci, Jasinje, Agromeđimurje, PPK Katoličko Selišće…

Danas je na području općine Velika Ludina oko 250 hektara nasada voća od čega je 90% jabuka, dok ostatak dijele trešnja, breskva, kruška, kupina i malina, a posljednjih petnaestak godina sve više se sadi jagoda koje trenutno ima zasađeno na oko 15 hektara. Podsjećamo i na oko 200 hektara vinograda u kojima prevladava sorta grožđa Graševina, dok je perjanica Škrlet – autohtona sorta izuzetne kvalitete, kao i Moslavac i Dišeća ranina. Ne smijemo zaboraviti ni Rizling rajnski bijeli, Pinot bijeli, Chardonnay te Frankovku crnu.

Sve ovo je sasvim opravdan razlog da udruga Voćara i vinogradara Moslavine već trinaestu godinu obilježava početak berbe jabuka u Moslavini manifestacijom „Jabuka crvenika“!

Uz ovogodišnju Jabuku crveniku i Dan općine Velika Ludina, Voćari i vinogradari Moslavine organiziraju u subotu, 02.09.2017. u Velikoj Ludini, gospodarsku izložbu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Sisačko-moslavačke županije.

Na ovoj prodajnoj izložbi očekuju se OPG koja proizvode voće i povrće i njihove prerađevine; sokove, marmelade, zimnicu…, pčelinje proizvode, proizvode od buče; ulje, rezanci…, vina i rakije, mliječne proizvode, te proizvode tradicijskih obrta i suvenire koji obilježavaju ovu moslavačku regiju.

Izložba je u centru Velike Ludine, ispred Doma kulture, otvara se u 12,00 sati i traje do 21,00 sata.

Pokrovitelj izložbe je Sisačko-moslavačka županija.

Kroz cijelo poslijepodne održavat će se nastupi kulturno umjetničkih društava, ali i vatrogasno natjecanje mladih, rukometni turnir za djecu i mlade, biciklistička tura po općini (300-tinjak biciklista), natjecanje u pečenju mesa na roštilju, besplatna degustacija najduže štrudle od jabuka u Hrvatskoj, kao i degustacija moslavačkih vina, sireva…, koncert tamburaša „Modri biseri“, a sve završava koncertom grupe Vigor.

Za djecu je osiguran zabavni park, a moguće je jahanje na konjima i vožnja u kočiji. Osigurano je dovoljno parkirališnih mjesta, te uobičajena ponuda moslavačke hrane i pića.

Očekujemo Vas 02. rujna, sa jabukom crvenikom, moslavačkim vinom i pjesmom, u predivnoj Moslavini i još ljepšoj Velikoj Ludini!

Dobro nam došli!