MJERE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE S PODRUČJA LAG-a ZA SUZBIJANJE ŠTETA NASTALIH KORONAVIRUSOM

U novonastaloj situaciji, uzrokovanoj pandemijom novog koronavirusa, odnosno bolesti COVID-19, i jedinice lokalne samouprave našle su se pred novim izazovima. Svih 12 jedinica lokalne samouprave, koje pripadaju LAG-u „Moslavina“, aktivirale su lokalne stožere civilne zaštite, te putem istih informiraju stanovništvo o postupcima suzbijanja pandemije. U suradnji s državnim i županijskim stožerima, provode propisane mjere te odgovaraju na brojne upite stanovnika, ali i poduzetnika koji djeluju na njihovom području.

Obzirom da pandemija, kao i mjere propisane za njezino suzbijanje, ostavljaju za sobom negativan ekonomski rezultat, većina jedinica lokalne samouprave poduzela je sve u svojoj moći kako bi olakšala stanovništvu i gospodarstvenicima ovo teško razdoblje. Tako su sve jedinice lokalne samouprave s područja LAG-a korisnike usluga vrtića oslobodile plaćanja naknade za vrijeme dok su vrtići zatvoreni, gospodarstvenici su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i naknada za korištenje javnog i poslovnog prostora u vlasništvu JLS (ukoliko im je zabranjen rad), a neke JLS su ih oslobodile i plaćanja naknade za odvod komunalnog otpada, te obustavili slanje ovrha fizičkim i pravnim osobama za vrijeme trajanja krize. Uz to, Općina Križ odobrila je odgodu plaćanja komunalne naknade za fizičke osobe s travnja na srpanj.

Pojedine jedinice lokalne samouprave prenamijenile su sredstva planirana za održavanje manifestacija i sl., kako bi pomogli gospodarstvenicima, ali i stanovnicima sa svog područja. Tako su Grad Garešnica i Grad Ivanić-Grad odlučili sredstva prenamijeniti za pomoć obrtnicima i poduzetnicima u obliku novčanih potpora onima kojima je poslovanje narušeno propisanim mjerama. Grad Kutina subvencionira kamate na kredite za tekuću likvidnost poduzetnicima i obrtima, te je osnovao Fond pomoći obrtnicima, mikro i malim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za potrebe smanjenja posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19. Općina Lipovljani odlučila je svim ugostiteljskim i uslužnim objektima s područja Općine, kojima je naložena mjera obustave rada, dodijeliti jednokratnu novčanu potporu, a odlučili su i povećati potpore za sufinanciranje udžbenika i školske opreme. Grad Garešnica je, u suradnji s gradskom organizacijom Crvenog križa, uspostavio opskrbu hranom za najugroženije stanovnike, a u suradnji s Poduzetničkom centrom Garešnica pokrenuta je online tržnica lokalnih proizvođača domaće hrane.

Jedinice lokalne samouprave svjesne su negativnih ekonomskih posljedica koje ova kriza donosi, stoga su već sada uvele mjere štednje. Do daljnjega su obustavljena nova zapošljavanja i isplate udrugama (pošto ionako ne mogu provoditi planirane aktivnosti), a većina JLS nije isplaćivala uskrsnice svojim zaposlenicima. Neki gradovi/općine odlučili su na nekoliko mjeseci čak i smanjiti plaće svojim zaposlenicima i naknade vijećnicima, a najveću uštedu proračunu donosi otkazivanje svih manifestacija planiranih za ovu godinu. Do daljnjega neće biti ni novih javnih nabava i natječaja za radove i usluge, osim za projekte financirane iz EU fondova, za koje su sredstva već odobrena i/ili isplaćena.