hmrr_banner

LAG MOSLAVINA I GRAD POPOVAČA DOMAĆINI SKUPŠTINE I RADIONICE HMRR-a

U ponedjeljak 07.03.2016. godine Hrvatska mreža za ruralni razvoj u Popovači je organizirala Izvanrednu izbornu skupštinu i Radionicu za potrebe izrade Lokalne razvojne strategije. Domaćini tih događanja su bili Grad Popovača i LAG Moslavina, a isto je održana u Domu kulture.

Od 11,00 sati uslijedila je Izborna Skupština, a ista se održavala jer je dosadašnji predsjednik Tomislav Panenić morao podnijeti ostavku s obzirom da je postao ministar gospodarstva. Dužnost v.d. predsjednice u međuvremenu je vršila gospođa Lidija Pavić-Rogošić, predsjednica Odraza, koja je i otvorila te vodila Skupštinu.
U uvodnom djelu Skupštine, prisutne predstavnike 25 LAG-ova iz cijele RH, ali ostalih organizacija koji se bave ruralnim razvojem, srdačno je pozdravio domaćin, gradonačelnik grada Popovače, gospodin Josip Mišković, te njegova zamjenica Ana Strilić. Ispred LAG-a Moslavine uvodni govor i kratko predstavljanje LAG-a imala je voditeljica LAG-a, Anica Lenart.

kolaž 1

Kandidati za novog predsjednika HMRR-a bili su gospodin Matija Zamljačanec, voditelj LAG-a Izvor te gospođa Svjetlana Kasunić, voditeljica LAG-a Gorski Kotar, koji su se kratko predstavili te izložili svoje viđenje prijedloga plana rada Mreže.
Sam izbor predsjednika HMRR-a odvijao se tajnim glasanjem te je sa 18 glasova za Svjetlanu Kasunić i 9 glasova za Matiju Zamljačaneca, izabrana nova predsjednica HMRR-a. Nova predsjednica gđa Svjetlana Kasunić zahvalila se na ukazanom povjerenju te je obećala da će nastaviti transparentno i uspješno voditi Mrežu.

FotorCreated5

HMRR povećava svoje članstvo, koje sada broji 41 člana, pa su i ovo prilikom predstavljeni LAG-ovi, koji su postali novi članovi Mreže.

Od 14.00 h održana je Radionice po metodi „world cafea“ pod nazivom „IZRADA LOKALNIH RAZVOJNIH STRATEGIJA – ZAJEDNIČKE TEME I IZAZOVI“.

Teme o kojima se raspravljalo na Radionice bile su sljedeće:
1. Kako animirati / motivirati prijavu projekata koji će ne samo zadovoljiti uvjete financiranja, već i postizati najbolje efekte na području ruralnog razvoja? (Uloga MPS, HMRR-a, LAG-ova), a moderatorica iste bila je Dragica Roščić,
2. Uloga i značaj Nacionalne mreže za ruralni razvoj, s pitanjima „Može li HMRR potaknuti aktiviranje Mreže i kako te moguća uloga HMRR-a u aktivnostima Mreže?“, čija je moderatorica bila Višnja Jelić Mück,
3. Kakve promjene želimo, uključujući i stopu financiranja, u odnosu na mjeru LEADER / CLLD u PRR-u nakon 2017., a moderator predložene teme bio je Matija Zamljačanec,
4. Kako kvalitetno pristupiti pripremi projekata suradnje kroz LEADER mjeru iz Podmjere 19.3, čija je moderatorica bila Marina Koprivnjak Moderatorica teme: Marina Koprivnjak te
5. Kako osmisliti kriterije odabira projekata koje će LAG podržati (koje elemente projekta treba ocjenjivati, što je važno/ relevantno za određeno područje, regionalne/lokalne razlike i utjecaji, realnost i održivost projekta i sl.), a moderator iste bila je Lidija Pavić-Rogošić.

DSCN0495

Prisutni su sudionici Radionice podijeljeni u pet grupa, pa je svaka grupa po 15 minuta raspravljala o svakoj od predloženih tema. Nakon što su sve grupe obradile i raspravljale o svakoj od tema, moderatorice su prezentirale donesene zaključke. Ovakav način rada pokazao se vrlo uspješnim, jer se u malo vremena mogu čuti mišljenje te razmijeniti iskustva velikog broja sudionika.

DSCN0526

Svi se slažu u jednom, alokacija za LEADER je premala, ali ju treba maksimalno iskoristiti i pokazati nadležnim institucijama da se u LAG-ovima i lokalnoj zajednici krije potencijal, kojeg se treba i može više koristiti u budućem razvoju ruralnih područja.

Tags: , , , , , ,