Budućnost na rubu močvare

Uz 2. veljače kada se obilježava Svjetski dan vlažnih staništa, Ogranak Matice hrvatske u Kutini i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje organiziraju manifestaciju „Budućnost na rubu močvare“.

 

Manifestacija započinje u petak 2. veljače u 18 sati na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Repušnici, gdje će biti organizirana stručna Radionica na temu „Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja“. Posebno vrijednom bit će, iz prošlosti iznijete  težnje za isušivanjem  Lonjskog polja povjesničara dr. sc. Franka Miroševića. Uz predstavnike Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Turističke zajednice Grada Kutine i LAG-a Moslavina bit će govora o  ipak danas očuvanim resursima prirodne i kulturne baštine najvećeg hrvatskog močvarnog parka i njegovom načinu korištenja. Vokalnim izvedbama predstavit će se mjesni KUD Repušnica.

Sudionikom obilježavanja  Svjetskog  dana  vlažnih staništa vrijedi biti i u subotu 3. veljače kada se aktivnosti sele u Kutinu u Radićevoj ulici. Organizatori su Ogranak MH u Kutini i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.  Sadržaji će se odvijati  od 9,30 sati u dvorištu tradicijskog objekta Trem. Zanimljiva će biti radionica kutinske Udruge  uzgajivača i ljubitelja konja Topot, pod nazivom „Njegovo savsko veličanstvo konj Hrvatski  posavac“, a moderator iste biti će Sandra Prevendar Nekvapil. Neće izostati ni folklorni program mjesnog KUD-a Seljačka sloga, a događanje će upotpuniti i repušnička  Ribolovna udruga Hanja ponudom šarana s rašlji.

 

Pokrovitelj dvodnevnog skupa je Sisačko moslavačka županija, a domaćini Grad Kutina s Vijećem Mjesnog odbora u Radićevoj ulici.

BUDUĆNOST