LAG Moslavina pomaže pčelarima s LAG područja

Lokalna akcijska grupa (LAG) Moslavina na konferenciji za novinare, održanoj 30. siječnja 2013. godine u Kutini, predstavila je svoj vizualni identitet i pri tome najavila pomoć pčelarima s područja LAG-a kod izlaganja na Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu.

lag 1“To je prvi projekt LAG-a koji ima za cilj podupirati projekte kako na ruralnom, tako i na gospodarskom i kulturnom planu na području Moslavine”, rekao je predsjednik LAG-a Moslavine, gradonačelnik Kutine, Davor Žmegač. Područje LAG-a obuhvaća 12 lokalnih jedinica s moslavačkog područja iz tri županije, što je izvjestan put ka prepoznavanju regije Moslavina kao specifične sredine. LAG kao udruženje lokalnih jedinica, radi na tome da pomogne dobre projekte od interesa za razvoj i prepoznavanje regije s naglaskom na održivi razvoj ruralnih područja, a suradnja s LAG-om omogućit će poljoprivrednicima i gospodarstvenicima bolju startnu poziciju i dodatne bodove kod povlačenja sredstava europskih fondova.

“U prvom smo projektu pomogli Udrugama pčelara s područja LAG-a: pčelarskoj udruzi «Metvica» iz Kutine, Udruzi pčelara «Moslavina» iz Čazme, te OPG-u Sedlar iz Zagrebačke županije kako bi se predstavili na Međunarodnom sajmu meda u Gudovcu 2. i 3. veljače”, rekao je Žmegač.
Potpredsjednik LAG-a, načelnik Općine Popovača, Josip Mišković dodao je kako je LAG Moslavina jedan od najvećih LAG-ova u RH koji ima vrlo dobru suradnju bez obzira na političke opcije lokalnih jedinica. »Želimo stvoriti bolje uvjete za naše poljoprivrednike i gospodarstvenike s područja Moslavine koja kao povijesno povezana regija podno Moslavačke gore ima svoju budućnost», kazao je Mišković.
Tajnik kutinske Udruge pčelara «Metvica», Alen Zrinski, zahvalio je na potpori u ime 79 članova Udruge. Treba reći da pčelari kutinske udruge imaju 5 500 košnica i godišnje proizvedu oko 150 tona meda. «Sudjelovanje na Međunarodnom sajmu meda važno je za promociju kvalitetnog meda i medarskih proizvoda s područja Moslavine, kako bismo pokazali što imamo», rekao je Zrinski.
Pročelnik odjela za gospodarstvo pozvao je sve poljoprivrednike, OPG-e, ljude iz turizma i drugih djelatnosti da se jave sa svojim prijedlozima i idejama u LAG koji je spreman za natječaj IPARD programa. LAG je smješten u Tržnoj ulici u Kutini (iznad tržnice), a njegova je voditeljica Anica Lenart.

Tags: , , ,