„BEE FRIENDS“ – POSJET PČELARA IZ POLJSKE I OREBIĆA NA PODRUČJU LAG-a „MOSLAVINA“

U posjet Kutini i Moslavini doputovalo je 60 pčelara iz Poljske i LAG-a „5“ iz Orebića u okviru transnacionalnog projekta suradnje „Bee Friends“. Riječ je o europskom projektu koji se provodi kroz mjeru LEADER, podmjera 19.3 – provedba aktivnosti projekta suradnje. Partneri u projektu su LAG-ovi: Ziemia Pszczynska i Żywiecki Raj iz poljske te LAG 5 iz Orebića i LAG Moslavina.

Gostima je upriličena dobrodošlica u novouređenom Poduzetničkom inkubatoru Kutina gdje im je nekoliko riječi dobrodošlice uputio gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, koji je ujedno i predsjednik LAG-a „Moslavina“. Zatim je uslijedilo predstavljanje LAG-ova partnera na projektu „Bee Friends“.          

0

Nakon službenog dijela, poljski pčelari u pratnji turističkog vodiča imali su priliku upoznati znamenitosti Kutine i Moslavine.

3

U popodnevnim satima održana su dva stručna predavanja iz područja pčelarstva. Predavači su bili Igor Petrović, stručni savjetnik za pčelarstvo Sisačko-moslavačke županije, te Dražen Kocet, član upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza koji je također pčelar iz UP „Lipa“ iz Popovače. Zanimljivim predavanjima predstavili su kako funkcionira pčelarenje u Hrvatskoj te su prisutni imali priliku degustirati med iz moslavačkih pčelinjaka.

4

5

Drugi dan događanja, poljski pčelari imali su priliku posjetiti Garešnicu gdje im je predstavljen zanimljiv projekt „Hotel za pčele“ u sklopu OPG-a Balja. Projekt im je uz prezentaciju detaljno predstavljen u Hrvatskom domu u Garešnici. Posjetitelji su također imali priliku saznati mnogo zanimljivih informacija o ekološkom načinu pčelarenja od gospodina Milana Pastuovića, člana UP “Dr. Đuro Sulimanović”.

6

7

Poljski pčelari i pčelari iz Orebića posjetili su 11. međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu gdje su predstavnici poljskih LAG-ova imali priliku promovirati projekt “Bee Friends”.

8

Nakon svih aktivnosti, hrvatski i poljski pčelari nastavili su druženje i razmjenu iskustava u ugodnom ambijentu Vinskog podruma u Popovači.

10

9